11/19/2010

Τα λίγα λιπαρά μπορεί να βλάψουν τη καρδιά.

Ποια είναι η καθιερωμένη συμβουλή του ιατρού όταν διαπιστώσει ότι έχεις π.χ. αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης; Κόψε τα λίπη, λάδια κτλ. Και όμως είναι λάθος. Όχι ότι δεν το ξέραμε, αλλά πολλές έρευνες δείχνουν ότι ο περιορισμός λίπους στη διατροφή μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Διαιτολόγων Αμερικής, 4 Ειδικοί στο χώρο της διατροφής ανάμεσα τους ο γνωστός Δρ. Γουάλτερ Γουίλλετ, Διευθυντής του Τμήματος της Δημόσιας Υγείας στο Χάρβαρντ αναφέρουν ότι ενώ η συμβουλή να περιορίσουμε το κορεσμένο λίπος είναι σωστή, το πρόβλημα είναι με τι το αντικαθιστούμε. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι περιορίζουν το κορεσμένο λίπος στη διατροφή τους και το αντικαθιστούν με υδατάνθρακες και αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτό που έχει σημασία είναι να αντικαθιστούμε τα κορεσμένα λιπαρά με πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά όπως ελαιόλαδο και ιχθυέλαιο. Χμμμ... κάτι δηλαδή σαν τη παραδοσιακή Ελληνική διατροφή η οποία μπορεί να φτάσει να αποτελείται και από 40% λιπαρά. Μάλιστα ο Δρ. Γουίλλετ αναφέρει ότι τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες, και προσθέτει ότι οι συστάσεις να μειωθεί το λίπος στη διατροφή διαστρεβλώθηκε και ο κόσμος άρχισε να τρώει όλο και περισσότερους υδατάνθρακες πράγμα που χαροποίησε ιδιαίτερα τις εταιρίες τροφίμων αφού η ζάχαρη ήταν πολύ πιο φτηνή από το λίπος σαν συστατικό. Το μήνυμα εδώ ΔΕΝ είναι... να τρως υπερβολικές ποσότητες λαδιού γιατί μην ξεχνάμε έχει θερμίδες και οι θερμίδες συμβάλουν στη παχυσαρκία και η παχυσαρκία συμβάλει στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο δεν χρειάζεται να φοβάσαι το καλό λίπος, ξέρεις.. αυτό που βρίσκεται στο λάδι, στα λιπαρά ψάρια, στους ξηρούς καρπούς κτλ. γιατί αυτό τελικά σε προστατεύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου