12/11/2012

Σοκολάτες χωρίς ζάχαρη – όχι αθώες τελικά, ούτε και υγιεινές.

Εδώ και καιρό προωθούνται οι σοκολάτες χωρίς ζάχαρη ως μια ανώδυνη λύση γι αυτούς που προσέχουν το βάρος τους αλλά και για τους διαβητικούς. Προωθούνται και από τους διαιτολόγους και σε ιστοσελίδες διατροφής ως μία καλή λύση για διαβητικούς κτλ. Πολλοί βλέπουν "χωρίς ζάχαρη" και πιστεύουν ότι είναι και χωρίς θερμίδες το οποίο είναι μακριά από την αλήθεια, ειδικά για τις σοκολάτες. 

Κοιτάξαμε 3 σοκολάτες χωρίς ζάχαρη και τις συγκρίναμε με μια κανονική σοκολάτα. Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν το εξής: Η διαφορά στις θερμίδες είναι πολύ μικρή. Θα σκεφτεί κανείς: "Μα αφού δεν περιέχει ζάχαρη λογικά δεν θα έπρεπε να έχει αρκετά λιγότερες θερμίδες;" Με κάτι όμως δεν πρέπει να αντικατασταθεί η ζάχαρη; Στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιείται μια πολυόλη (γλυκαντική ουσία), η μαλτιτόλη η οποία αποδίδει 2-3 θερμίδες ανά γραμμάριο, για να καταλάβεις η ζάχαρη αποδίδει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Επιπλέον η μαλτιτόλη είναι λιγότερο γλυκιά από τη ζάχαρη, οπότε θεωρητικά χρειάζεσαι μεγαλύτερη ποσότητα για να δημιουργήσεις τον ίδιο βαθμό γλυκύτητας. 

Έχει αναφερθεί ότι η μαλτιτόλη έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή δεν ανεβάζει το σάκχαρο του αίματος πολύ γρήγορα, κάνοντας το μία καλή λύση για τους διαβητικούς. Όμως δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα. Άλλες πολυόλες όπως η ξυλιτόλη και η σορβιτόλη δεν ανεβάζουν το σάκχαρο, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα για την μαλτιτόλη που χρησιμοποιείται συχνά. Γάλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σοκολάτα με μαλτιτόλη προκάλεσε αύξηση σακχάρου όσο μια κανονική σοκολάτα με ζάχαρη. Μία ανασκόπηση ερευνών από Καναδούς ερευνητές αναφέρει ότι μακροχρόνια δεν είναι γνωστό πως μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας οι πολυόλες.


 

Το πιο σημαντικό όμως είναι το λίπος. Μπορεί να μην έχει ζάχαρη το προϊόν, έχει όμως λιπαρά, και μάλιστα περισσότερα από πολλές απλές κανονικές σοκολάτες όπως επίσης και περισσότερο κορεσμένο λίπος. Κάνοντας κάποιες συγκρίσεις μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι όλες οι σοκολάτες περιείχαν περισσότερα λιπαρά από την κανονική σοκολάτα. Επίσης θερμιδικά η Sweet and Balance έχει τις λιγότερες θερμίδες, αλλά όχι κάποια σημαντική ποσότητα 127 θερμίδες ανά 30 γρ. περίπου, ενώ η κανονική είναι 160 θερμίδες, δηλαδή γλυτώνεις 33 θερμίδες. Από την άλλη η σοκολάτα της εταιρίας Geneva έχει τις ίδιες θερμίδες με μια κανονική σοκολάτα. 

Τέλος μην ξεχνάμε και πρακτικά ζητήματα: η μαλτιτόλη έχει κάποιες παρενέργειες όπως αέρια, τυμπανισμός αλλά και σε μερικές περιπτώσεις διάρροια. Αν νομίζεις ότι κάνεις “χαρη” στον οργανισμό σου τρώγοντας τέτοιες σοκολάτες, ξανασκέψου το. Δεν είναι απόλυτα σίγουρο ότι τα επίπεδα σακχάρου δεν θα επηρεαστούν, τα λιπαρά που λαμβάνεις είναι τα ίδια με μια κανονική σοκολάτα (η και περισσότερα) όποτε δεν κερδίζεις και πολλά, μάλιστα χάνεις γιατί υπάρχει άλλο ένα μειονέκτημα: αυτές οι σοκολάτες έχουν σχεδόν τη διπλάσια τιμή από τις κανονικές. Φάε καλύτερα μια μικρότερη ποσότητα καλής ποιότητας σοκολάτας. 

Διατροφική Αξία ανά 30 γραμμάρια 
Κανονική Σοκολάτα: Θερμίδες: 160, Υδατάνθρακες: 17,8 γρ., Πρωτεΐνη: 2,3 γρ., Λιπαρά: 8,8 γρ. 

Sweet and Balance: Θερμίδες: 127, Υδατάνθρακες: 13,2 γρ., Πρωτεΐνη: 1,5 γρ., Λιπαρά: 9,6 γρ. 

Canderel Milk: Θερμίδες: 137, Υδατάνθρακες: 9,9 γρ., Πρωτεΐνη: 2,1 γρ., Λιπαρά: 10,5 γρ. 

Geneva-No Sugar: Θερμίδες: 161, Υδατάνθρακες: 14,7 γρ., Πρωτεΐνη: 2,1 γρ., Λιπαρά: 12,3 γρ.
-->

20 σχόλια:

  1. Και πάνω που είχα αρχίσει να το υποψιάζομαι, μας το επιβεβαιώνεις.
    Πήρα αρκετές φορές τη Sweet & Balance περισσότερο για τον αδερφό μου (που έχει ζάχαρο) και μπορώ να πω ότι εκτός από όλα τα άλλα είναι και άνοστη. Χίλιες φορές καλύτερα λίγη ΙΟΝ αμυγδάλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ μίλησες για ΙΟΝ Αμυγδάλου και μας κόλασες..
    Κι εγώ ήμουν σίγουρη πως κάποιο λάκκο ειχε η φάβα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΣΧΕΤΟ... ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα! Τι γνώμη έχετε για κάποιες σοκολάτες μάρκας cavalier με στέβια που έχουν εμφανιστεί τελευταία;
    Π.χ. αυτή με το πορτοκάλι:
    http://www.cavalier.be/our-chocolate/repen/fruity/orange-dark/ (έχει πλήρη λίστα συστατικών και πατώντας τα βελάκια δεξιά αριστερά, βρίσκετε άλλες γεύσεις). Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πού τις πουλάνε? Σε περίπτερα ή σε σούπερ μάρκετ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμε, αν ρωτάς γι'αυτές με τη στέβια, προσωπικά τις παίρνω από τον ψιλικατζή μου.. Σε σούπερ μάρκετ δεν τις έχω δει ποτέ. Αυτές που λέει ο διαιτολόγος βέβαια υπάρχουν σε σούπερ μάρκετ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα! ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΕ please, ένα σχόλιο για τις σοκολάτες cavalier με στέβια που λέω παραπάνω; :) Καλή χρονιά να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστώ πολύ, θα πάω να τις αναζητήσω, αν μας πει καλά λόγια ο διαιτολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τις εχω παρει κι εγω αυτες,ελπιζω να περασουν το τεστ του διατροφολογου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν υπαρχουν υγιεινες-καθαρες τροφες ουτε ανθυγιεινες-βρωμικες. Μια διατροφη καλο ειναι να την κοιταμε συνολικα για να μπορουμε να πουμε αν ειναι υγιεινη ή οχι. Ενας ανθρωπος που κανει μια ισορροπημενη διατροφη, μετραει macros,fiber, micros, ελεγχει τη συνολικη προσληψη θερμιδων, εχει ποικιλια στις τροφες του, δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να σπαει το κεφαλι του για την καθε σοκολατιτσα κ αν ειναι <> ή οχι. Προφανως κα μπορει να τρωει σοκολατες με μετρο αν του αρεσουν. Παραδεχομαι οτι η διατροφη ενος μεσου ανθρωπου δεν πλησιαζει ουτε στο ελαχιστο αυτη που ανεφερα παραπανω, αλλα σαν διατροφολογοι θα επρεπε να ενημερωνετε τον κοσμο και να του μαθετε επιτελους πως να τρωει σωστα. Το συγκεκριμενο αρθρο το θεωρω εντελως αστοχο.

    Υ.Γ. Γιατι δεν παραθετεις με τη μορφη link τις ερευνες στις οποιες αναφερεσαι? Καποιοι μπορει να θελουν να κατσουν να τις διαβασουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιατί δεν παρασκευάζουν οι επιστήμονες γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, τα οποία θα τρώμε και δε θα παχαίνουμε; Εδώ έχουν φτιάξει άλλα κι άλλα τέρατα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μαλτιτολη εχουνε και οι περισσοτεροι ταχινενιοι χαλβαδες...
    ποιος τους ελεγχει ομως;
    ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. τουλαχιστον γλυτωνεις την ζαχαρη που ειναι αρκετα καταστροφικη.τωρα για τις θερμιδες ας το κοντρολαρει ο καθενας μονος του λιγοτερη ποσοτητα κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Επίσης δεν αναφέρεται το πως επεξεργάζεται το σώμα μας και διασπά τη ζάχαρη. Για παράδειγμα η απλή σοκολάτα γάλακτος και μια υγείας έχουν τις ίδιες θερμίδες, αλλά η ζάχαρη της πρώτης δε διασπάται εύκολα και γίνεται λιπώδης ιστός. Ουσιαστικά αυτή είναι και η διαφορά λευκής ζάχαρης και μαύρης και ότι η πρώτη είναι πιο εθιστική. Όσον αφορά τα υπόλοιπα γλυκαντικά , νομίζω πως δε ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Ναι είναι της μόδας η στέβια και δεν έχει θερμίδες, μήπως όμως μας πειράζει αλλού; Συμφωνώ πως πρέπει να μάθουμε πώς να τρώμε σωστά και αν σε όλα έχουμε όριο δε νομίζω πως πειράζει και μια σοκολάτα αν γυμνάζουμε το σώμα μας που και που.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σε αυτό τον σύνδεσμο τα λέει διαφορετικά. Και ως προς τις παρενέργειες. Ποιος έχει δίκιο τελικά;
    Αν το διαβάσετε κάντε σύγκριση. Στην λεπτομέρια είναι η διαφορά.
    http://www.gemos.gr/tips.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ ελεγαν οι αρχαιοι ημων... ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΙΣ καθε ειδους ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ! Λιγο απ ολα ποτέ δεν πειραξε κανεναν και βεβαια να προτιμαμε οσο το δυνατον πιο φυσικες - μη επεξεργασμενες / βιομηχανοποιημενες τροφες, φρουτα, λαχανικα, ψαρια, οσπρια κυριως. Το Μεσογειακο προτυπο ειναι και πιο κοντα στον οργανισμο μας και πιο υγιεινο. Μην πιστευετε ουτε ολες τις μελετες ουτε ολους τους ΔΗΘΕΝ ειδικους τελικα ισως επικινδυνους ημιμαθεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. i sokoklata Geneva, i mavri 70% kakao apo Pallas S.AConfections leei oti perexei Stevia alla pisw sta systatika leei oti periexei maltitoli, thewrw oti mas koroidevoun kanonikotata

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Krima pou den borw na parw to arthro sta sovara,giati sto internet eimaste kai o kathenas borei na valei sto epaggelma tou oti einai astronauths,kai ektws autou na dinei kai taxa sumvoules gia otidhpote thelei,eksallou den tha tou zhthsei kaneis ton logo.To arthro thewrite elleipis efoson den parexei phges me ths plirofories pou anaferei o/h arthografos.filakia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χαρουπολατα η καλύτερη και μπορείς να την φτιάξεις μόνος σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η σύζυγος μου έχει διαβήτη τύπου ΙΙ σοκολάτες με μαλτιτολη της ανέβαζαν το ζάχαρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή