2/21/2011

Κριτική: Κουλούρι Θεσσαλονίκης. Αγνό αλλά ίσως όχι και η καλύτερη επιλογή.

Αυτό το παραδοσιακό σνακ που αποτελεί πρωινό στο πόδι για πολλούς Έλληνες, έχει απλά συστατικά: αλεύρι, ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη. Από άποψη συστατικών μπορούμε να πούμε ότι είναι αγνό αφού περιέχει λίγα και βασικά υλικά (αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν όλα τα κουλούρια που αγοράζουμε περιέχουν όντως λάδι και όχι κάποιο άλλο έλαιο), ωστόσο το γεγονός ότι περιέχει άσπρο κανονικό αλεύρι δεν είναι ότι καλύτερο από διατροφική άποψη αφού γνωρίζουμε ότι το άσπρο επεξεργασμένο αλεύρι επηρεάζει αρνητικά το σάκχαρο του αίματος χωρίς να έχει κάποια ιδιαίτερη διατροφική αξία (μικρή ποσότητα μετάλλων και φυτικών ινών) και αυτό έχει και σαν αποτέλεσμα να μην χορταίνει ιδιαίτερα, ειδικά αν το φας σκέτο. Από την άλλη περιέχει το λάδι και το σουσάμι που μπορεί να βοηθήσει λίγο στον κορεσμό. Συγκεντρώσαμε διάφορες συνταγές και κάναμε τη διατροφική ανάλυση που μας έδειξε ότι οι θερμίδες κυμαίνονται μεταξύ 260 και 320 θερμίδες το ένα κουλούρι (βέβαια υπάρχουν διάφορα μεγέθη στην αγορά, αλλά αυτές οι θερμίδες αντιπροσωπεύουν το κλασσικό μεγάλο κουλούρι) ενώ το λίπος κυμαίνεται μεταξύ 22-34%, αρκετό για κάτι που είναι απλά ψωμί, και που βλέπεις συχνά σε έτοιμες δίαιτες ως συνοδευτικό η σνακ. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ; Βασικά είναι σαν να τρως δύο φέτες άσπρο ψωμί με λάδι. Οι θερμίδες είναι αρκετές για ένα απλό σνακ που αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες χωρίς κάποια άλλα διατροφικά συστατικά. Το σουσάμι προσφέρει κάποιες φυτικές ίνες και μικρή ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών. Αν το θες πραγματικά προτίμησε το ολικής αλέσεως όταν το βρεις, και συνδύασε το πάντα με λίγη πρωτεΐνη όπως ενα κομμάτι τυρί και λίγη ντομάτα για φυτικές ίνες.

Συνταγή #1-ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ 1 ΚΟΥΛΟΥΡΙ: Θερμίδες: 263, Υδατάνθρακες: 37 γρ., Πρωτεΐνη: 6,3 γρ., Λιπαρά: 10 γρ.

Συνταγή#2-ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ 1 ΚΟΥΛΟΥΡΙ: Θερμίδες: 323, Υδατάνθρακες: 53 γρ., Πρωτεΐνη: 6,3 γρ., Λιπαρά: 8 γρ.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Συστατικά: 7/10
Λιπαρά: 5/10
Θερμίδες: 5,5/10
Φυτικές Ίνες: 6/10
Αποτελεσματικότητα/Χρησιμότητα: 6,5/10
ΣΥΝΟΛΟ: 6/10

31 σχόλια:

  1. Διαιτολόγε, τότε γιατί σε όλα τα περιοδικά τύπου "υγεία, άσκηση & διατροφή", όπως για παράδειγμα το Shape ή το Vita, γράφουν ότι το κουλούρι Θεσσαλονίκης έχει μόνο 80 θερμίδες?
    Όλοι συνεννοημένοι είναι???

    Εγώ πάντως, το φτιάχνω μόνη μου στο σπίτι. Φτιάχνω κάθε Κυριακή 7 κουλούρια και τα βάζω στην κατάψυξη, και τα συνοδεύω με τυράκι χαμηλών λιπαρών. Επίσης βάζω ολικής άλεσης αλεύρι (και λίιγο λευκό για να τρώγεται). Δε βάζω καθόλου ζάχαρη ή αλάτι, και προσθέτω μπαχαρικά, όπως ας πούμε μοσχοκάρυδο ή καμιά φορά κανέλα. Πολλές φορές βάζω μαστιχέλαιο. Γίνεται πεντανόστιμο..!! Σας προτείνω να κάνετε το ίδιο, γιατί δε νομίζω κι εγώ να έχουν και μεγάλο άγχος για το λάδι που βάζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για πες μας τη συνταγη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από ποιον ζητάς Δημόκλεια τη συνταγή? Από τον Ανώνυμο ή το Διαιτολόγο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ποια ειναι η συνταγη 1 και 2 διαιτολογε? δημοκλεια πες μας τη συνταγη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λοιπόν, εγώ έχω τη συνταγή, όχι η Δημόκλεια.
    Σας την αντιγράφω έτσι όπως την έχω βρε κι εγώ, απλά σας ξαναλέω ότι εγώ δε βάζω ούτε αλάτι, ούτε ζάχαρη, αντίθετα προσθέτω μπαχαρικά, όπως μοσχοκάρυδο, ή κανέλλα. Επίσης έχω προσθέσει και μαστιχέλαιο και βγαίνει τέλειο.

    Η συνταγή που έχω, είναι ως εξής:

    Θα χρειαστείτε:

    1κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
    2 φακελάκια ξηρή μαγιά
    1 κουταλιά της σούπας αλάτι
    1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
    5 κουταλιές της σούπας λάδι
    χλιαρό νερό
    σουσάμι

    Βάζετε σε μια λεκάνη το αλεύρι και κάνετε στη μέση μια λακούβα, ρίχνετε την μαγιά , αλάτι, ζάχαρη και το λάδι. Έχουμε ζεστάνει το νερό μέχρι που μπορούμε να αντέξουμε το χέρι μας μέσα και το ρίχνουμε στα υλικά μέχρι να γίνει μια αρκετά σφικτή ζύμη σαν του ψωμιού.
    αν πέσει πολύ νερό το αντισταθμίζουμε με λίγο αλέυρι αρκεί να ειναι σφικτή η ζύμη. Το αφήνουμε να σταθεί μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο σκεπασμένο σε ζεστό μέρος. Αφού είναι έτοιμο το ξανά ζυμώνουμε για να πέσει 1'-2'. Τώρα είναι ώρα για πλάσιμο!!!! Κόβουμε μικρά κομματάκια και αρχίζουμε να κάνουμε λωρίδες από ζυμάρι. Όχι πολύ χοντρές (γιατί θα φουσκώσουν και στο ψήσιμο και θα γίνουν σαν ψωμί) αλλά ούτε και πολύ λεπτές (γιατι τότε θα σας θυμίσουν τα κριτσίνια) κάτι ενδιάμεσο (θυμηθείτε αυτά που αγοράζετε πόσο χοντρά είναι). Αφού φτιάζουμε το γνωστό σχήμα του κουλουριού τότε το βρέχουμε ελαφρώς με νερό και το περνάμε από το σουσάμι. Τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε βάλει ένα κομμάτι λαδόκολλα. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 20'.

    Με τη δοσολογία αυτή βγαίνουν περίπου 15 κουλούρια τα οποία μπορείτε άνετα να τα φυλάξετε στη κατάψυξη. Ξεπαγώνουν εύκολα!!!!

    Επιπλέον μυστικά:
    Αν θέλετε μπορείτε μέσα στη ζύμη να βάλετε σταφίδες, ηλιόσπορους ή ακόμα και τυρί.
    Έχετε την βάση και από εκεί και έπειτα φαντασία να έχετε!!!!

    Είναι δοκιμασμένη συνταγή- δεν υπάρχει καμία διαφορά από αυτά που αγοράζουμε θα ξετρελαθείτε, πιστέψτε με..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ξέχασα επίσης να θυμίσω ότι μπορείτε να αλλάξετε το αλεύρι.
    Εγώ για παράδειγμα βάζω 80% ολικής άλεσης και 20% αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
    Και μπορώ με βεβαιότητα να πω, ότι προσφέρει μεγαλύτερο κορεσμό από εκείνο με το σκέτο άσπρο αλεύρι.
    Δοκιμάστε το και θα δείτε..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η συνταγή του κουλουριού θεσσαλονίκης είναι πάνω-κάτω ίδια. Η συνταγή #2 που αναλύσαμε είναι παρόμοια με του αναγνώστη παραπάνω. Η συνταγή #1 που αναλύσαμε έχει τη μισή ποσότητα αλευριού, αλατιού και ζάχαρης και φτιάχνει μόνο 10 κουλούρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Διαιτολόγε έτσι όπως το κάνω εγώ, με αλεύρι ολικής άλεσης, χωρίς αλάτι και ζάχαρη, πόσες θερμίδες έχει???
    Ευχαριστώ πολύ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η ποσότητα ζάχαρης είναι μικρή έτσι και αλλιώς ενώ το αλεύρι ολικής έχει σχεδόν τις ίδιες θερμίδες με το κανονικό, οπότε παρόμοιες θερμίδες με το κουλούρι συνταγή #2.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κατάλαβα, τόσο καιρό καταναλώνω περισσότερες θερμίδες απ όσες νόμιζα..
    Ευχαριστώ διαιτολόγε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πάντα είχα την εντύπωση ότι το σουσάμι έχει πρωτείνη και ότι με το να προτιμώ το ολικής λάμβανα λιγότερες θερμίδες... Ευχαριστούμε για την ενημέρωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευχαριστώ, θα τα φτιάξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αμάν κύριε Διαιτολόγε μου τι φταίει το καημένο το κουλουράκι?Δε μας έχεις αφήσει απόλαυση για απόλαυση χα χα χα!!Ακόμα και τροφές που θεωρούσα αθώες διαπιστώνω ότι δεν είναι και τόσο αθώες τελικά.Εν τέλει υπάρχει κάτι πραγματικά νόστιμο που να μην βλάπτει ή παχαίνει;Μήπως τελικά η φύση έχει κάνει τόσο λάθος που όλα τα νόστιμα βλάπτουν και το αντίστροφο???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εκανα την συνταγη με το κουλουρι, με αλευρι ολικης και ασπρο. Βγηκε πολυ καλή.... Μου φαινεται απο οσα διαβαζω εδω μεσα ολα θα πρεπει να τα κανουμε με τα χερακια μας για να ειμαστε σιγουροι τι τρωμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ναι κι εγώ όταν την είχα πρωτοκάνει, ειχα ενθουσιαστεί.
    Όποια άλλη συνταγή θες, πες μου.
    Ολόκληρο αρχείο έχω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλα δεν νομιζω να ειπε ο ανθρωπος μην τρωτε κουλουρια .Απλα να ξερετε τις θερμιδες .Δεν κανει κακο .Σε τελικη αναλυση μπορει καποιος να τρωει την πιο διαιτιτικη συνταγη ,και οχι 3,4 βεβαια την ημερα.Αρα δεν θα εχει προβλημ,α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. anwnime me to arxeio sidagwn..tha ithela na mou peis kai alles sidages etsi diaititikes gia na trww to prwi..kanena muffin as poume? alla exeis k tin diatrofiki axia tous mazi me to arxeio??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Όχι δεν έχω τη διατροφική τους αξία δυστυχώς. Τα βρίσκω μόνη μου από το ίντερνετ, κάνω τις απαραίτητες παραλλαγές, (βγάζω το βούτυρο για παράδειγμα και βάζω ελαιόλαδο κτλ), και το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι κρατάω τις δοκιμασμένες συνταγές που προκαλούν κορεσμό και δεν έχουν περιττές θερμίδες.
    Εγώ να σου δώσω ότι θες, αλλά είσαι σίγουρος ότι θες να τρως muffin το πρωί? Ο διαιτολόγος έχει δώσει μια λίστα με ιδέες για πρωινό, που είναι εξαιρετική. Γιατί δε τρως κάτι από εκεί, και να αφήσεις τα muffins για όταν πας διακοπές και τα έχει στο μπουφέ? Γιατί muffin κάθε μέρα.. Εεεε...
    Αλλά πες μου, ότι θες και θα σου δώσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. αχ δεν συμφωνώ καθόλου γι'αυτά που λέγονται για το κουλούρι Θεσσαλονίκης είτε γιατί είμαι ξεροκέφαλη και πεισματάρα είτε γιατί το αγαπώ για πρωινό. Ξεγελώ τον εαυτό μου και αντί να χρησιμοποιήσω φέτες ψωμί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ανωνυμε που εδωσες την συνταγη για το κουλουρι θα μπορουσες να δωσεις και αλλες συνταγες πχ για ψωμι ολικης ας πουμε...η καμια συνταγη με βρωμη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ναι έχω φτιάξει ένα ωραίο ψωμί με ολικής άλεσης αλεύρι και βρώμη. θα τη γράψω σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δεν πιστεύω ότι ένα κουλούρι θεσσαλονίκης έχει 260 - 320 θερμίδες.
    Τόσες έχει ένα κομμάτι πίτσα (και ολόκληρη η πίτσα 3000 (+ -) θερμίδες.
    120 - 160 το πολύ νομίζω είναι ένα πιο ρεαλιστικό νούμερο.
    Αμφιβάλω για το αν σε κάθε κουλούρι αντιστοιχεί έστω μισή κουταλιά του γλυκού λάδι ή και (αρκετά) παραπάνω προκειμένου να βγαίνει αυτός ο τεράστιος αριθμός θερμίδων...
    Ακόμη και η συνταγή που δίνει κάποιος πιο πάνω λέει ότι με 5 κουταλιές λάδι βγάζει 15 κουλούρια. Αντιστοιχεί δηλαδή 1/3 κουταλιάς λαδιού σε κάθε κουλούρι, επομένως καμία 40αριά θερμίδες αν δεν απατώμαι.
    Απο κει και πέρα το κουλούρι είναι απλό ψωμί. 50 γρ που είναι ένα μέσα κουλούρι = 120 θερμίδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι θερμίδες προέρχονται από ανάλυση συνταγής. Αν αναλύσεις την συνταγή θα διαπιστώσεις ότι οι θερμίδες κυμαίνονται σε αυτές που αναφέρουμε. Μην ξεχνάς ότι το αλεύρι έχει θερμίδες και ότι το κουλούρι είναι πιο συμπυκνωμένο από το ψωμί.

      Διαγραφή
    2. Από θερμιδομετρητή:
      Σουσάμι (1 κ. σούπας) 180 (θερμίδες)
      Οπότε να τι φταίει!!!

      Διαγραφή
  23. Με την συνταγή που έχει παραπάνω:

    1 κιλό αλεύρι περίπου 3500 kcal
    5 κ. σούπας λάδι 5*135 = 675 kcal
    2 κ. σούπας σουσάμι 2*180 = 360 kcal
    1 κ. σούπας ζάχαρη 40 kcal

    = 4575 kcal
    δια του 15 => 305 kcal ανά κουλούρι.

    Δυστυχώς για όλους μας! Αν τα κάνετε ακριβώς στο μισό μέγεθος βέβαια είμαστε καλά!

    Επίσης δεν φταίει το σουσάμι τόσο όσο το αλεύρι κατά τη γνώμη μου. Βέβαια είναι αναπόφευκτο, επομένως μικρές μερίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Συγνώμη, αλλά.... 1 κιλό αλεύρι για 15 κουλούρια;;; Σαν πολύ δεν είναι; 1 μέτριο κουλούρι του εμπορίου ζυγίζει 60γρ και ένα μεγάλο 90γρ. Με 1 κιλό αλεύρι φτιάχνεις 1,6 κιλά ψωμί. Άρα τα κουλούρια της συνταγής είναι μάλλον μεγάλα (~100γρ). Σκεφτείτε επίσης ότι 50γρ. λευκό ψωμί έχουν περίπου 90 θερμίδες. Αν αυτό το διπλασιάσουμε, φτάνουμε τις 180 θερμίδες. Βάλε και το σουσάμι... Επίσης παρατηρώ στη συνταγή πολύ λάδι, ποσότητα που συνήθως δεν βάζουμε στο ψωμί (όταν φτιάχνω ψωμί ας πούμε σε μισό κιλό αλεύρι είναι ζήτημα αν βάζω μισή κουταλιά λάδι και αυτό οχι πάντα - το λάδι δεν είναι απαραίτητο συστατικό του ψωμιού). Δεν ξέρω βέβαια στα κουλούρια του εμπορίου τι γίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Εμ αυτό λέει η συνταγή, τί να κάνουμε.
    Κάντε τα μικρότερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Γιατί τόσο καιρό τα περιοδικά λένε 80-100 θερμίδες; Απογοητεύτηκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Η καλύτερη ανάλυση ήταν του ανώνυμου που έγραψε αναλυτικά τις θερμίδες κάθε συστατικού. Κι εγώ έτσι μετράω. Όταν έφτιαχνα ψωμί, με μισό κιλό αλεύρι ανά φόρμα, έκοβα ισομεγεθη κομμάτια και διαιρούσα το 1750 kcal / 0,5kg αλευρος με τα κομμάτια που έκοβα. 7 κομμάτια για παράδειγμα από 250 θερμίδες το καθένα.
    Άρα, αν αναλογούν 20 κουλούρια σε ένα κιλό αλευρι, αν αφήσουμε έξω λάδι κλπ, κάθε κουλουρι έχει 175 θερμίδες. Δεν έχει όμως μόνο αλεύρι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλό θα ήταν να μας πείτε γιά το βάρος του κουλουριού γιά το οποίο μιλάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή