9/19/2011

4 συμβουλές για να μην σου ανοίξει η όρεξη.

Ξέρεις τι πρέπει να τρως για να σου κοπεί η όρεξη, ποιες τροφές όμως και διατροφικές συνήθειες σου ανοίγουν την όρεξη; Μάθε τι πρέπει να αποφεύγεις για να μην σου ανοίγει η όρεξη:
1. Όχι στην ποικιλία στο τραπέζι. Έρευνες δείχνουν ότι κάποιες ορμόνες που ελέγχουν την όρεξη ενεργοποιούνται όταν τρώμε τροφές με πολλές γεύσεις. Φαίνεται ότι χορταίνουμε πιο γρήγορα όταν τρώμε μόνο μια τροφή. Γι αυτό το λόγο για παράδειγμα θα φάμε πολύ περισσότερο όταν καταναλώνουμε πολλά και διάφορα μεζεδάκια παρά αν φάμε μόνο ένα πιάτο. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο ανέλυσαν 39 έρευνες και διαπίστωσαν ότι όταν δόθηκαν σε άτομα πολλές επιλογές σε ένα γεύμα έφαγαν 44% περισσότερες θερμίδες σε σχέση με άτομα που τάπης δόθηκε μόνο μια επιλογή για το γεύμα. Ενώ διαπίστωσαν ότι άτομα που δεν τρώνε μεγάλη ποικιλία φαγητών (με εξαίρεση φρούτα και λαχανικά) έχαναν βάρος πιο εύκολα.
Τι να κάνεις: 
*Όταν είσαι έξω παρήγγειλε δικό σου πιάτο ακόμα και αν το θεωρείς παχυντικό αντί για διάφορα μεζεδάκια.
*Στο σπίτι μην έχεις πολλά συνοδευτικά, όσο πιο λιτό το πιάτο τόσο το καλύτερο.
*Στη κουζίνα, έχε ποικιλία στα φρούτα και λαχανικά , αλλά όχι σε όλα τα άλλα. Για παράδειγμα μην έχεις 3 είδη κράκερ, η μπισκότα η τυριά.
2. Προσοχή στις τροφές σκουπίδια: Εκτός από την βλαβερή δράση που έχουν στην υγεία, μερικά κορεσμένα λιπαρά μπορεί να μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο. Έρευνα από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Τέξας έδειξε ότι το παλμιτικό οξύ, κορεσμένο λιπαρό οξύ μπορεί να μας κάνει να πεινάμε περισσότερο. Οι ερευνητές έδωσαν σε πειραματόζωα παλμιτικό οξύ (το βρίσκεις σε φοινικέλαιο που χρησιμοποιείται σε πολλά επεξεργασμένα προϊόντα, αλλά και στο κρέας, βούτυρο και πλήρες γάλα) η ολεϊκό οξύ (μονοακόρεστο λιπαρό οξύ που βρίσκεται στο ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς). Μετά από 3 μέρες ο εγκέφαλος των πειραματόζωων αντιστεκόταν στην λεπτίνη και ινσουλίνη, ορμόνες που καταστέλλουν την όρεξη. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι έρευνες σε ανθρώπους οδηγούν σε παρόμοιο συμπέρασμα.
Τι να κάνεις:
*Περιόρισε τα ζωϊκά λίπη.
*Επέλεξε ημιάπαχο γάλα και κρέας η πουλερικά χωρίς πολλά λίπη.
*Προτίμησε το ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους.
*Προσοχή σε προϊόντα που αναφέρουν φυτικά έλαια χωρίς να διευκρινίζουν το έλαιο είναι, αν περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά το προϊόν τότε είναι πιθανό να περιέχει φοινικέλαιο.
3. Προσοχή με το ποτό. Ναι είναι γνωστό ότι το οινόπνευμα ανοίγει την όρεξη. Αλλά πως; Αρχικά να πούμε ότι όταν πίνεις έχεις μεγαλύτερη δυσκολία να αντισταθείς στους πειρασμούς διατροφικούς και όχι μόνο. Ωστόσο έρευνες δείχνουν ότι πίνοντας 1 ποτό δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα την όρεξη, αλλά όταν τα ποτά η τα ποτήρια κρασιού φτάνουν τα 4 φαίνεται να αυξάνεται η όρεξη και η κατανάλωση θερμίδων σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ.
Τι να κάνεις:
*Ξεδίψασε πρώτα με 1-2 ποτήρια νερό και μετά απόλαυσε το γεύμα σου με ένα ποτήρι κρασί.
*Φάε πρώτα και μετά πιες.
4. Χάσε τη κοιλιά. Το λίπος γύρω από το στομάχι είναι γνωστό ότι αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη. Ωστόσο φαίνεται ότι αυξάνει και την όρεξη. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οντάριο, διαπίστωσαν ότι ο λιπώδης ιστός στο κοιλιακό λίπος αναπαράγει μια ορμόνη που ενεργοποιεί την όρεξη.
Τι να κάνεις:
*Πάρε τα σωστά μέτρα για να χάσεις το λίπος γύρω από την κοιλιά. Δες εδώ για συμβουλές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου