11/10/2011

Ανάκληση μπιμπερό λόγω παρουσίας BPA. Το BPA είναι όμως επικίνδυνο για όλους.

Διαβάζαμε την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ οτι διαπίστωσε την διακίνηση προϊόντος, μπιμπερό από πολυκαρβονικό πλαστικό, που περιέχει την ουσία Δισφαινόλη Α (BPA). Πρόκειται για βρεφικό μπιμπερό ανοιχτού λαιμού 125 ml της εταιρίας «FISHER PRICE», που φέρει τις ενδείξεις «ART REF: 3437 V 002», το οποίο εισάγεται και διακινείται στην Ελλάδα από την εταιρία «MATTEL». Το προϊόν κατασκευάζεται στην Ταϊλάνδη. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του ανωτέρω προϊόντος από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Καλά όλα αυτά αλλά το BPA όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι είναι επικίνδυνο για όλους όχι μόνο τα βρέφη. Σκεφτείτε ότι πολλά προϊόντα που προορίζονται γα μικρά παιδιά και βρέφη πέρα από τα μπιμπερό όπως ποτηράκια, πιάτα, δοχεία για το φαγητό τους, περιέχουν BPA. Αρκεί να πας στα μεγάλα καταστήματα με παιχνίδια για να διαπιστώσεις ότι πολλά προϊόντα που προορίζονται για παιδιά από 6 μηνών και πάνω πολύ πιθανό να περιέχουν BPA. Ενώ και σε άλλα τρόφιμα που καταναλώνουν ενήλικες όπως κονσέρβες, κουτάκια αναψυκτικών μπύρας υπάρχει αυτή η ουσία. Δεν αρκεί λοιπόν να περιορίζεται μόνο στα μπιμπερό αλλά τουλάχιστον σε όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται από παιδιά. Έχουμε ξαναμιλήσει για την δισφαινόλη Α η αλλιώς BPA, έρευνες δείχνουν ότι επηρεάζει όχι μόνο την ανάπτυξη του εγκεφάλου σε έμβρυα αλλά προκαλεί και ορμονικές διαταραχές προκαλώντας αναπαραγωγικά προβλήματα ειδικά στους άντρες, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, καρκίνο και παχυσαρκία.
*Απόφυγε κονσέρβες (προτίμησε φρέσκα φρούτα και λαχανικά η τρόφιμα που βρίσκονται σε γυάλινες συσκευασίες)
*Επέλεξε παιδικά προϊόντα που αναφέρουν "BPA FREE"...

*Απόφυγε κουτάκια αναψυκτικών και μπύρας (προτίμησε τα γυάλινα μπουκάλια)
*Απόφυγε πλαστικά (τύπου τάπερ) προτίμησε γυάλινα
*Απόφυγε συσκευασίες η πλαστικά με το νούμερα 7 και 3 (θα το βρεις στη βάση ένα τρίγωνο με τον αριθμό στο εσωτερικό του)

2 σχόλια:

  1. Αυτό είναι απαράδεκτο. Εγώ δεν ήξερα ότι υπάρχει το BPA, πρώτη φορά το ακούω, και αρκετές φορές στη ζωή μου έχω αγοράσει κονσέρβες.
    Δυστυχώς τα αναψυκτικά που κυκλοφορούν σε γυάλινη συσκευασία δε συμφέρουν, είναι μικρή η ποσότητά τους και η τιμή τους σχετικά κανονική. Λίγο με νοιάζει όμως γιατί δε χρειάζεται να πίνουμε αναψυκτικά έτσι κι αλλιώς. Απλά μου φαίνεται απαράδεκτο που παίζουν έτσι με την υγεία μας. Είναι πάρα μα πάρα πολλά τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. υπάρχει και στα πλαστικά μπουκάλια του νερού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή