14/12/11

Τα είδη ζάχαρης και η διατροφική αξία τους.

Απαντώντας σε ερώτημα αναγνωστών θα αναφερθούμε στα είδη ζάχαρης και αν υπάρχει διαφορά στη διατροφική αξία τους. Η ζάχαρη στην Ελλάδα προέρχεται κυρίως από ζαχαρότευτλα. Το τεμαχισμένο ζαχαρότευτλο επεξεργάζεται ώστε να εξαχθεί ο φυσικός χυμός, το οποίο βράζεται μέχρι να πήξει και αρχίζουν να δημιουργούνται κρύσταλλοι σακχάρου πλούσιοι σε μελάσα. Η μελάσα είναι παραπροϊόν της επεξεργασίας του ζαχαρότευτλου που είναι ένας πηχτός χυμός με σκούρο καστανό χρώμα.
Λευκή Κρυσταλλική Ζάχαρη: Σε αυτή την κατηγορία αφού έχουν δημιουργηθεί οι κρύσταλλοι, επεξεργάζονται περισσότερο έτσι ώστε να αφαιρεθεί εντελώς η μελάσα και να μείνουν μόνο οι λευκοί κρύσταλλοι. Αυτή είναι η συνηθισμένη λευκή ζάχαρη.
Ακατέργαστη Ζάχαρη: Και αυτή η ζάχαρη είναι επεξεργασμένη συνήθως προέρχεται από ζαχαροκάλαμο, απλά δεν περνάει το στάδιο επεξεργασίας όπου αφαιρείται η μελάσα και γι' αυτό έχει ένα καστανό χρώμα.
Μαύρη και Καστανή Ζάχαρη: Αυτή η κατηγορία είναι πιο μαλακή και συνήθως βρίσκεις 2 είδη: την μαύρη (πιο σκούρο καστανό χρώμα) και την καστανή ζάχαρη (πιο ανοιχτό καστανό χρώμα). Αυτή η ζάχαρη είναι βασικά η λευκή ζάχαρη στην οποία έχει προστεθεί μελάσα.

Διατροφική Αξία
Αν και πολλοί πιστεύουν ότι η ακατέργαστη ζάχαρη είναι πιο υγιεινή και προωθείται έτσι ειδικά από καταστήματα υγιεινής διατροφής, δεν είναι. Η ακατέργαστη ζάχαρη...

μπορεί να έχει ίχνη κάποιων μετάλλων, αλλά σε τόσο μικρές ποσότητες που δεν προσφέρουν κάποια ευεργετική ιδιότητα. Μία έρευνα έδειξε ότι η μαύρη ζάχαρη (όχι η ακατέργαστη) έχει κάποιες αντιοξειδωτικές ουσίες λόγω της μελάσας που της έχει προστεθεί, ωστόσο και πάλι θα πρέπει να καταναλώσεις αρκετή ποσότητα ζάχαρης: πάνω από 30 κουταλιές του γλυκού για να λάβεις κάποια σημαντική ποσότητα αντιοξειδωτικών. Και οι 3 κατηγορίες αντιμετωπίζονται το ίδιο από τον οργανισμό.
Μια κουταλιά γλυκού έχει τις ίδιες θερμίδες και για τις 3 κατηγορίες, περίπου δηλαδή 16 θερμίδες, και για να δείξουμε πόσο μικρή είναι η ποσότητα μετάλλων στη ακατέργαστη ζάχαρη αναφέρουμε ότι μια κουταλιά γλυκού έχει 3 mg ασβέστιο και 0,03 mg σίδηρο που αντιστοιχεί σε 0,4% των ημερησίων αναγκών σε ασβέστιο και 0,2% των ημερησίων αναγκών σε σίδηρο αντίστοιχα. Με λίγα λόγια οι ποσότητες μετάλλων είναι ελάχιστες για να επηρεάσουν την υγεία.

31 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο άρθρο. Θα προτείνατε σε όσους θέλουν οπωσδήποτε να βάλου καποια γλυκαντική ουσία στο ρόφημά τους, να προτιμήσουν το μέλι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άποψή μου και απ'όσο γνωρίζω για τον ανώνυμο στις 12,23μ.μ. είναι καθαρά θέμα γεύσης. Το μέλι έχει περισσότερες θερμίδες από την ζάχαρη και θρεπτικά δεν κερδίζει κάπου. Έχουμε το φαινόμενο των κενών θερμίδων και στα δύο. Από την πλευρά ενός χημικού ναι το μέλι περιέχει κάποια θρεπτικά συστατικά περισσότερο από την ζάχαρη αλλά από την πλευρά ενός διατροφολόγου και ενός επιστήμονα τροφίμων αυτή η διαφορά είναι αμελητέα. Θα περιμένω βέβαια και την γνώμη του Διατροφολόγου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ουσιαστικά η διαφορά της λευκης ζάχαρης με τους άλλους τύπους είναι ότι στο ίδιο βάρος μειώνεται η περιεκτικότητα σε ζάχαρη δηλαδή μια κουταλια του γλυκού μαυρη ζάχαρη περιέχει λιγότερη σουκρόζη απο ότι η μια κουταλια λευκή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Exo tin entuposi oti i akatergasti zaxari aporrofatai pio arga/me pio ipio tropo apo ton organismo, ara epirreazei ligotero/me pio ipio tropo ta epipeda zaxarou sto aima.

    Sosta?

    Den einai oi thermides to mono pou prepei na mas apasxolei...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όχι δεν ισχύει αυτό,η ακατέργαστη ζάχαρη απορροφάται όπως η κανονική ζάχαρη από τον οργανισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. den mas les t SHMANTIKOTERO AP OLA FILE kai meta apo authn thn paraleipsh ola s ta ar8ra peftoun sta matia me th mia. sthn leukh zaxarh kata thn epeksergasia prosti8ontai sustatika pou mas e8izoun se authn! opote oso th katanalwneis e8izesai! idou k o e8ismos sta gluka! oso pio polu trws toso perissotero anagkh ta exeis! ara t prwto kalo pou prepei na kaneis sth zwh einai na antikatasthseis th leukh zaxarh s ola, kafe, gluka kai opoia faghta thn exoun me thn akatergasth h th maurh! ama ola katanalonwntas se kanonikes posothtes 8a htan duskolo na mas xalousan ton organismo. ara edw 8a rwthsw egw file, pou ta psaxneis t ar8ra s kai ti ekpaideush exeis? kamia? h isws mia gia na exoume t xartaki...? gia na kaneis petuxhmena ar8ra prepei n eisai pa8iasmenos oxi kompleksikos..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε, καλά λέει ο διαιτολόγος η ζάχαρη είναι ζάχαρη, αλλά αν θες να πιστεύεις οτι η ακατέργαστη είναι καλύτερη, τον εαυτό σου κοροιδεύεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τεχνολόγος τροφ.15 Ιανουαρίου 2012 - 11:30 μ.μ.

    Εχω να κάνω 2 επισημάνσεις.Πρωτίστως σε οτι αφορα τον κύριο που λέει για την καφε ή ακατέργαστη ζάχαρη σε σχέση με την κανονική: Διατροφικά δε διαφέρει σε τίποτα.Η ουσιαστική και πιο σημαντική διαφορά είναι αυτό που λέμε εμείς οι τεχνολογοι τροφίμων ως Manager's deal.Είναι καθαρά για εμπορικούς σκοπούς.
    Ενα δεύτερο που θα ήθελα να επισημάνω στον Γ.Β είναι οτι πραγματικά δεν ξερω που διάβασε ή έμαθε οτι"Το μέλι θρεπτικα δεν κερδίζει κάπου".Φίλε μου το μέλι αποτελεί ενα "φάρμακο"υγείας όπου κάθε κουταλιά,πέραν της γνωστής φρουκτόζης και γλυκόζης, εμπεριέχει εκατοντάδες θρεπτικές ουσίες απ'όλο το διατροφικό φάσμα τη στιγμή που η ζάχαρη(για να το πούμε λαικά)δεν περιέχει σχεδόν τίποτα.Επίσης η γλυκαντική δύναμη του μελιού είναι εξόχως μεγαλύτερη πράγμα που σημαίνει οτι με μια κουταλιά μέλι κορρένυται ο οργανισμός,τη στιγμή που με τη ζάχαρη χρειάζεσαι αρκετά μεγαλύτερη ποσότητα.έτσι ουσιαστικά η μικρή θερμιδική διαφορά των δύο υπερκαλύπτεται με τη ζάχαρη να είναι πιο επιβλαβής για την υγεία.
    Καλό είναι να ενημερωνόμαστε απο άρθρα κτλ σε όλο το διαδίκτυο ,καλύτερο όμως είναι να έχουμε μια πλουραλιστική και πιο εμπεριστατωμένη αποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν επιμένετε στις γλυκιές γεύσεις (που κατά τη γνώμη μου είναι σημάδι διατροφικής και γενικότερης ανισορροπίας καθώς ο υγειής χορτασμένος - ικανοποιημένος - άνθρωπος σπάνια έχει ανάγκη για γλυκό) μπορείτε να δοκιμάσετε το φυτό Στέβια. Πρόσφατα πήρε έγκριση από την ΕΕ και μπορούμε να το βρούμε πλέον και στην ελλάδα από εισαγωγική εταιρεία που το φέρνει τυποποιημένο. Η γλυκιά του γεύση δεν οφείλεται στην ύπαρξη ζακχάρων και άρα δεν μεταβολίζεται ως τέτοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέχασα να πω ότι η ζάχαρη (και εν γένει τα ζάκχαρα) είναι από τις κατ' εξοχήν εθιστικές ουσίες, άρα θεωρώ άτοπο το παραπάνω σχόλιο που μιλά για πρόσθετα στη λευκή ζάχαρη. Φάε γλυκάκι σήμερα. Είναι σιγουρο ότι θα το ζητήσεις και αύριο. Την ίδια ώρα...

      Διαγραφή
    2. ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΒΙΑ,ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΠΟΨΗ.ΕΧΘΕΣ ΟΜΩΣ ΠΗΓΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΞΑΝΑ (ΤΗ ΣΤΕΒΙΑ),ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ Η ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ Η ΣΤΕΒΙΑ,Η ΟΠΟΙΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΕ ΛΕΥΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΗ ΜΟΡΦΗ ΣΥΝΗΘΩΣ,ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΚΑΙ ΜΑΛΤΙΤΟΛΗ.ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΕΝΩ ΠΑΝΤΑ ΚΟΙΤΑΩ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ,ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΧΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΕΒΙΑ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟΝ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟ Η" ΟΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ,ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΛΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ Η ΣΤΕΒΙΑ,Η¨ ΕΠΕΙΔΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΧΑΝΕΙ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ;ΚΑΙ Η ΜΑΛΤΙΤΟΛΗ Σ"ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΙΞΗΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ;

      Διαγραφή
  10. ωραια ολα αυτα αλλα αυτο που δεν καταλαβαινω εκτος απο τον εθισμο που δεν με ενδιαφερει ιδιαιτερα ειναι οτι τελικα αξιζει διατροφολογικα να αντικαταστησεις την ασπρη ζαχαρη με την μαυρη??απ οτι ξερω γενικα η ζαχαρη δεν κανει καλο..η μαυρη μηπως ειναι λιγοτερο βλαβερη??ανεξαρτητα απο την 8ερμικη τουσ αξια..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι δεν είναι λιγότερο βλαβερή, έχουμε αναφερθεί και στην ανάρτηση.

      Διαγραφή
  11. Διάβασα το άρθρο και έχω μπερδευτεί διότι αλλού διάβασα τα κάτωθι:

    http://www.mevgal.gr/frontend/faq.php?aid=127&cid=115&header_cat=90
    Αντικαταστήστε την λευκή ζάχαρη με καστανή (ακατέργαστη) ζάχαρη.
    Η λευκή ζάχαρη “κουράζει” τον οργανισμό σας! Με την κατανάλωση της λευκής ζάχαρης ο οργανισμός αναγκάζεται να παράγει συνεχώς ινσουλίνη και άρα λίπος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και άλλα προβλήματα.
    Tip: Βγάλτε την λευκή ζάχαρη από τη ζωή σας και αντικαταστήστε την με καστανή (μικρή ποσότητα), με μέλι, κ.λπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπαρουφες λεει το αρθρο φιλε...Η ζαχαρη η να το πω καλυτερα οποιαδηποτε τροφη με υψηλο γλυκαιμικο δεικτη ειναι απαραιτητη σε ορισμενες περιπτωσεις οπως π.χ. μετα απο γυμναστικη. Επισης η καστανη ζαχαρη ειναι σχεδον ιδια με την λευκη απλα εχει και μελασα. Το μονο σωστο που γραφει ειναι οτι παραγεις λιπος εφοσον την καταναλωνεις οποτε σου κατεβει... Ενας γυμναστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε, γυμναστή- μάλλον δεν διάβασες το άρθρο γιατί τα ίδια εγραψε και ο διαιτολόγος, και ουτε είπε ότι παραγεις λίπος. Και όσο για τη γυμναστική- δεν συμφωνω υπάρχουν και αλλαες τροφες με ψηλο γλυκαιμικό δεικτη-δεν χρειαζεται να φας ζαχαρ, οποτε μια χαρά τα είπε

      Διαγραφή
  13. Εγω λεω για το αρθρο απο τα σχολια http://www.mevgal.gr/frontend/faq.php?aid=127&cid=115&header_cat=90 που εβαλε παραπανω ο φιλος... 0οχι για το tread του διαιτολογου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. εγω ρε παιδια που κανω διαιτα τελικα τι ειδους γλυκαντικο να βαζω στον καφε?μαυρη ζαχαρη?ζαχαρινη?τι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. και εγω θα ήθελα να μάθω ποιό μπορούμε να χρησιμοποιούμε σε περίπτωση δίαιτας. Η στέβια που λέγεται ότι δεν εχει θερμίδες είναι καλή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γ.Β. αφού είσαι άσχετος γιατί γράφεις; ΤΟ ΜΕΛΙ ΊΔΙΟ ΜΕ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ;; ΕΙΣΑΙ ΣΟΒΑΡΟΣ; Είναι σαν να λες ο ήλιος δε διαφέρει από το φεγγάρι! Αν είναι δυνατόν. Μη πιστεύεται ότι γράφει ο κάθε τυχάρπαστος εδώ μέσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ομως ιδιο ειναι....Διαβασε τα συστατικα του μελιου και θα δεις 75% σακχαρα σουκροζη, γλυκοζη το υπολοιπο νερο και ενα απειροελαχιστο κομματι απο ενζυμα και βιταμινες που θα πρεπει να φας 1 κιλο μελι την ημερα για να πεις οτι ελαβες μια καποια ποσοτητα!! Οποτε ειναι ο Γιαννης και ο Γιαννακης και οχι ο Ηλιος και το Φεγγαρι

      Διαγραφή
  17. Η stevia έχει και 4 ευρώ παιδιά....δυστυχώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Επειδη εχω κατσει και εχω ψαξει παρα πολύ με τις διατροφες.. και εχω φάει ευτυχως άπειρο χρονο απο την ζωη μου στο να ψαχνω γενικότερα, διότι έτσι θα κερδίσω χρόνο στο διπλάσιο! Δεν έχω πτυχίο διατροφολογου- διαιτολογου, αλλά επειδη τους περισσοτερους τους θεωρω βαλμένους σε μια κλικα συνωμοσίας, αρπαγης χρηματων και διαχειρησης της υγειας των ανθρώπων, θα σας πω την άποψη μου, διότι έχω το δικαίωμα αυτό και όποιος θέλει την δέχεται!! Φανταστείτε τον ανθρωπινο οργανισμό σας, ως μια μηχανη που αράγει ενεργεια, σκεψεις, συναισθήματα και μέλλον! Όμως αυτη η μηχανη έχει ένα όριο λήξης, το θέμα είναι, με τι τρέφετε αυτη η μηχανη ουτως ωστε να λειτουργει σωστα, να μην αρρωσταινει και να έχει μακροζωία! Η ζάχαρη απαγορεύεται οποιαδηποτε μορφη ζαχαρης, διότι πλέον είναι επεξεργασμένη, προστίθενται υλικα εθισμού, και γενικότερα κάνουν κακό στο πάγκρεας και βοηθούν στην αναπτυξη του καρκινου διότι ευνοουν στην δημιουργία όξονου περιβάλοντος στον οργανισμο! Όσο γινεται λοιπον, μέλι βιολογικό.. παρέχεται απο την φύση, δεν δημιουργεί τα προβλήματα της ζάχαρης, ειναι ευχάριστη, κάνει καλο στο στομάχι και στην πεψη, έχει θεραπευτικες ιδιοτητες και είναι η μονη γλυκαντικη ουσια μη επεξργασμένη, πολύ σημαντικό. Οπότε γενικά να προτιμάτε τροφες, όσο γινεται χωρίς επεξεργασία. Με σωστή διατροφή, δεν θα είχαμε αρρωστιες (Ιπποκράτης). Ισχύει αυτό, να τρώτε αλκαλικές τροφές. Ο οργανισμό σας ΠΡΕΠΕΙ να έχει ph 7,4 μετρια αλκαλικο και δεν θα αρρωστήσετε. Το όξινο περιβάλλον βοηθάει στο να εκδηλωθούν αρρωστειες, διοτι καταστρέφει το ανοσοποιητικο! Ελπίζω να κάλυψα μερικούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπραβο σας ,γι' αυτα που γραψατε . Το ph του οργανισμου οντως πρεπει να ειναι πιο αλκαλικο για να μην αρρωσταινουμε. Ειναι σημαντικο ομως οι τροφες μας να ειναι ανεπεξεργαστες για να προσφερουν στον οργανισμο μας ολα τα θρεπτικα στοιχεια που χρειαζονται τα κυτταρα μας. Δεν θα επρεπε να δινει κανεις τα χρηματα που με κοπο βγαζει στην Χημικα επεξεργασμενη τροφη γιατι μονο ετσι θα αναγκασουμε την Χημικη Βιομηχανια για καλυτερης ποιοτητας τροφη. Προσωπικα πιστευω οτι δεν θελουν υγειης λαους .

      Διαγραφή
  19. Και ποιες είναι οι αλκαλικές τροφές και ποιες είναι οι μη αλκαλικές τροφές?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλκαλικές και όξινες τροφές: http://www.alkalife.gr/arthra/p20.html

      Διαγραφή
  20. Σ ευχαριστώ πολύ :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Υπάρχει ζάχαρη στην οποία δεν έχει αφαιρεθεί η μελάσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ13 Ιουνίου 2014 - 4:01 μ.μ.

    ΕΣΥ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ (ΔΙΑΙΤΑ) ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ Ή ΜΕΤΡΙΟ ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΙΝΗ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΟΥ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΚΙΛΑ ΣΟΥ...ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΜΕ ΥΨΗΛΟ ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙΣ ΠΡΩΤΑ ΜΕ ΕΝΑ ΧΑΜΗΛΟΥ ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ.
    ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Γνωρίζει κανείς κάτι σχετικά με την ζάχαρη καρύδας? Την αγόρασα από ένα κατάστημα με βιολογικά προϊόντα ως υποκατάστατο ζάχαρης και Θα ήθελα πολύ να μάθω αν είναι πιο υγιεινή από την κοινή. Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή