5/09/2010

Τοξικές Ουσίες στα τρόφιμα και κανείς δεν κάνει τίποτα

Η δισφαινόλη Α γνωστή και ως ΒΡΑ είναι ένα συνθετικό οιστρογόνο που βρίσκεται στην επένδυση κονσερβών και στα κουτάκια από αναψυκτικά. Έρευνες έχουν δείξει επανειλημμένα ότι BPA επηρεάζει όχι μόνο την ανάπτυξη του εγκεφάλου σε έμβρυα αλλά προκαλεί και ορμονικές διαταραχές προκαλώντας αναπαραγωγικά προβλήματα ειδικά στους άντρες, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, καρκίνο και παχυσαρκία. Το 2007 μια ομάδα 38 επιστημόνων ανακοίνωσαν ομόφωνα ότι τα επίπεδα ΒΡΑ που βρίσκονται στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πάνω από αυτό που θεωρείται ασφαλές. Σκέψου ότι μια γυναίκα μπορεί να επιβαρυνθεί με ποσότητα ΒΡΑ 200 φορές πάνω από το επίπεδο που θεωρείται ασφαλές για βιομηχανικές ουσίες με μία μόνο κονσέρβα. Τον Απρίλιο μία διεθνή ομάδα επιστημόνων από Αγγλία, Ιταλία και ΗΠΑ ζήτησαν να απαγορευτεί η χρήση BPA...
αρχικά σε τρόφιμα και συσκευασίες για παιδιά αναφέροντας ότι το ΒΡΑ θα πρέπει να αντικατασταθεί με άλλα πιο ασφαλή υλικά. Μέχρι πριν λίγα χρόνια ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) μας έλεγαν ότι αυτή η oυσία είναι ακίνδυνη, τα τελευταία 2-3 χρόνια αναγνωρίζoυν ότι αποτελεί κίνδυνο για την υγεία μας ωστόσο δεν έχουν πάρει ουσιαστικά μέτρα και το ΒΡΑ συνεχίζει να βρίσκεται στα τρόφιμα και άλλα προϊόντα. Αυτή τη στιγμή μόνο ο Καναδάς και η Δανία έχουν απαγορέψει τη χρήση ΒΡΑ σε συσκευασίες και τρόφιμα για παιδιά. Αναμένεται μια νέα αναφορά από την EFSA στις αρχές του Ιουνίου ενώ το FDA αναφέρει για το ΒΡΑ ότι "Υπάρχει λόγος ανησυχίας". Ωστόσο μην περιμένεις να γίνει τίποτα άμεσα, (οι εταιρίες που παράγουν αυτά τα πλαστικά θα κάνουν και ήδη κάνουν, ότι περνά από το χέρι τους για να μην απαγορευτούν) γι' αυτό πάρε αυτά τα μέτρα για να αποφύγεις όσο το δυνατόν το ΒΡΑ.
*Απόφυγε κονσέρβες (προτίμησε φρέσκα φρούτα και λαχανικά η τρόφιμα που βρίσκονται σε γυάλινες συσκευασίες)
*Απόφυγε κουτάκια αναψυκτικών και μπύρας (προτίμησε τα γυάλινα μπουκάλια)
*Απόφυγε πλαστικά (τύπου τάπερ) προτίμησε γυάλινα
*Απόφυγε συσκευασίες η πλαστικά με το νούμερα 7 και 3 (θα το βρεις στη βάση ένα τρίγωνο με τον αριθμό στο εσωτερικό του)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου