11/28/2011

6 λόγοι που δεν αδυνατίζεις όταν κάνεις δίαιτα. Μέρος Πρώτο.

Συχνά ξεκινά κανείς δίαιτα, αρχίζει να τρώει υγιεινά και δεν βλέπει καμία αλλαγή στη ζυγαριά. Υπάρχουν όμως αρκετοί λόγοι που αυτό μπορεί να συμβαίνει:
1. Γυμνάζεσαι. Σαφώς η άσκηση είναι από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνεις για την υγεία σου και το βάρος σου. Ωστόσο συχνά κάποιος που αρχίζει και γυμνάζεται μπορεί να δει το βάρος του να αυξάνεται αντί να πέφτει. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί η άσκηση προκαλεί τους μυς να αποθηκεύουν υδατάνθρακες, και οι αποθηκευμένοι υδατάνθρακες συνοδεύονται από υγρά, και αυτό μπορεί να δικαιολογεί το επιπλέον βάρος. Το καλό είναι ότι μετά από μερικές εβδομάδες θα αρχίσεις να χάνεις βάρος, ενώ όσο πιο πολύ μυική μάζα έχεις, τόσο πιο πολλές θερμίδες θα καις. Τέλος όταν γυμνάζεσαι θα αρχίσεις να βλέπεις απώλεια πόντων χωρίς απαραίτητα απώλεια βάρους και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γι αυτό καλό είναι να κάνεις και τέτοιες μετρήσεις στη μέση και στη περιφέρεια.
2. Τρως Υγιεινά. Πολλά άτομα όταν ξεκινάνε κάποια προσπάθεια να φάνε καλύτερα σταματάνε να τρώνε έτοιμες και συσκευασμένες τροφές και αυτό είναι ένα πολύ καλό βήμα μιας και όπως έχουμε δει ότι πολλά από αυτά τα προϊόντα είναι γεμάτα πρόσθετα σάκχαρα με λίγες φυτικές ίνες. Ωστόσο η υγιεινή διατροφή δεν σημαίνει και απαραίτητα λιγότερες θερμίδες. Για παράδειγμα...

το να καταναλώνεις ένα τεράστιο ντάκο μπορεί να είναι υγιεινό (κριθαρένια παξιμάδια, ντομάτα κτλ.), ωστόσο έχει πολλές θερμίδες που αν δεν υπολογιστούν τότε μπορεί να έχουν αποτέλεσμα την αύξηση βάρους η καμία αλλαγή στο βάρος. Δώσε λοιπόν προσοχή σε μερίδες και ποσότητες.
3. Δεν θέλει να αλλάξει το σώμα. Συνήθως οι περισσότεροι διαιτολόγοι και άλλοι συμβουλεύουν το εβδομαδιαίο ζύγισμα με στόχο το ½ με 1 κιλό απώλεια. Τι γίνεται όμως αν δεν δεις καμιά αλλαγή;  Συχνά ο οργανισμός αντιστέκεται σε οποιαδήποτε αλλαγή, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να επιμένεις. Αν μετά από 3-4 εβδομάδες δεν δεις αλλαγή, άλλαξε την διατροφή και τη γυμναστική που κάνεις. Αν τρως περισσότερους υδατάνθρακες αύξησε λίγο τη πρωτεΐνη η και το αντίστροφο, αν τρως πιο πολύ πρωτεΐνη αύξησε λίγο τους «καλούς» υδατάνθρακες. Το ίδιο ισχύει και για την άσκηση, άλλαξε το πρόγραμμα σου και το είδος άσκησης: αύξησε το χρόνο που γυμνάζεσαι η άλλαξε τους χρόνους αερόβιας και ενδυνάμωσης αντίστοιχα.

Αύριο οι άλλοι 3 λόγοι.


3 σχόλια:

  1. Αυτό που παρατήρησα στην προσπάθειά μου για αδυνάτισμα,(μετά από εγκυμοσύνη έμεινα με 15 κιλά πάνω από το κανονικό μου βάρος),είναι ότι το σωμά ξεκινά να αλλάζει πραγματικά μετά από τον πρώτο 1,5 μήνα καλής διατροφής σε συνδυασμό με γυμναστική.Επίσης,η απώλεια των πόντων είναι πολύ σημαντική. 10 μήνες μετά έχω χάσει 10 κιλά αλλά είμαι -8,5 πόντους σε κάθε μηρό, -15 πόντους στην περιφέρεια, -12 πόντους στη μέση και τέλος, -9 πόντους από το στήθος.
    Η ερώτησή μου θα είναι άλλη. Τι γίνεται όταν φτάσουμε σε πλατώ?Δλδ όταν συνεχίζουμε τη σωστή διατροφή μας,αλλά ο οργανισμός μένει στάσιμος σε ό,τι αφορά την απώλεια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειδικά την πρώτη περίπτωση δεν την είχα φανταστεί καθόλου. Τις άλλες, οκ, το φανταζόμουν.

    Να ρωτήσω κάτι? Δεν υπάρχει μία περίπτωση που ενώ είμαστε σε δίαιτα και χάνουμε βάρος, ξαφνικά η ζυγαριά κολλάει? Νομίζω οι διαιτολόγοι σε αυτές τις περιπτώσεις προτείνουν να συνεχίσεις, και ότι αργότερα χάνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε για τα σχόλια. Θα μιλήσουμε για το θέμα αυτό σε μελλοντική ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή