30/6/11

Μελιτζάzz Λεωνιδίου, Φεστιβάλ Τσακωνιάς 2011. Γιορτή για τη Μελιτζάνα.

Την Παρασκευή και το Σάββατο 1-2 Ιουλίου 2011 ντόπιοι μάγειρες αλλά και καταξιωμένοι chef θα ετοιμάσουν γευστικές προτάσεις με βάση τα τοπικά προϊόντα της Τσακωνιάς και κυρίως την τσακώνικη μελιτζάνα. Θα υπάρχει έκθεση τοπικών προϊόντων, έκθεση φωτογραφίας και τσακώνικα παραμύθια. Όλα αυτά θα συνοδεύονται από ζωντανή τζαζ μουσική. Για περισσότερες πληροφορίες πήγαινε στo www.festivaltsakonias.gr.

Σε λίγο θα τρώμε τεχνητό κρέας.

Μπορεί να μην θες να τρως μεταλλαγμένα τρόφιμα, σε λίγα χρόνια θα έχεις να αντιμετωπίσεις και κρέας του σωλήνα. Δηλαδή κρέας φτιαγμένο σε εργαστήριο. Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχ στην Ολλανδία έχουν αρχίσει να δημιουργούν προϊόντα κρέατος που έχουν αναπτυχθεί από βλαστοκύτταρα που προέρχονται από βοοειδή. Η εργαστηριακή διαδικασία περιλαμβάνει την ανάπτυξη του μυϊκού ιστού από ένα μικρό αριθμό βλαστοκυττάρων που ελήφθησαν από υγιείς αγελάδες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το «κρέας του σωλήνα», θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε αξιόπιστη, βιώσιμη παραγωγή τροφίμων χαμηλού κόστους, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη για ζώα. Και προσθέτουν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται τις επόμενες δεκαετίες, και ότι αναμένεται ότι θα διπλασιαστεί η κατανάλωση κρέατος μέχρι περίπου το 2050. Και για αυτό το λόγο πιστεύουν ότι θα είναι συνηθισμένο να καλλιεργούνται σε εργαστήριο κρέατα όπως το βοδινό κρέας, κοτόπουλο και αρνί. Οι ερευνητές τώρα έχουν επικεντρωθεί στην παραγωγή ενός μπιφτεκιού από περίπου 10,000 βλαστικά κύτταρα...

29/6/11

Τα αναψυκτικά λάιτ μπορεί να σε παχύνουν.

Έτσι τουλάχιστον δείχνουν 2 έρευνες που παρουσιάστηκαν σε συνέδριο του Αμερικάνικου Συλλόγου Διαβήτη (American Diabetes Association) πριν μερικές μέρες. Η πρώτη έρευνα που συγκέντρωσε πληροφορίες από 474 άτομα επί σχεδόν 10 χρόνια έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν αναψυκτικά λάιτ είχαν 70% αύξηση στη περιφέρεια μέσης σε σχέση με άτομα που δεν κατανάλωναν αυτά τα αναψυκτικά. Επιπλέον τα άτομα που έπιναν 2 η περισσότερα λάιτ αναψυκτικά την ημέρα είχαν 500% (ναι σωστά διάβασες 500%) αύξηση της περιφέρειας της μέσης σε σχέση με άτομα που δεν έπιναν αναψυκτικά λάιτ. Μια δεύτερη έρευνα που επίσης παρoυσιάστηκε στο συνέδριο και που έγινε σε πειραματόζωα έδειξε ότι η ασπαρτάμη (γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιείται στα περισσότερα λάιτ αναψυκτικά) αύξησε τα επίπεδα σακχάρου σε πειραματόζωα που είχαν την τάση να παρουσιάσουν διαβήτη. Έχουμε αναφέρει και σε παλιότερες αναρτήσεις για τις διάφορες έρευνες που έχουν δείξει την αρνητική δράση που έχουν τα αναψυκτικά λάιτ στην υγεία μας, έρευνες έδειξαν ότι αυξάνουν τις πιθανότητες εμφράγματος, μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό ενώ μια άλλη έρευνα έδειξε ότι άτομα που έπιναν 3 λάιτ αναψυκτικά την ημέρα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι στα επόμενα 8 χρόνια. Όσο για την ασπαρτάμη, τι να πρωτοπουμε; Έχουμε πει πολλά, πάντως προς το παρόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά επειγόντως επανεξέταση της ασφάλειας της γιατί έχουν ανησυχίες για την ασφάλεια της. Η ερευνήτρια της μελέτης Χέλεν Χαζούντα προσθέτει ότι τα λάιτ αναψυκτικά "μπορεί να μην έχουν θερμίδες, έχουν όμως συνέπειες".

28/6/11

Λιγότερο βλαβερό σωματικό λίπος με τις σωστές φυτικές ίνες.

Όταν μιλάμε για σωματικό λίπος συνήθως αναφερόμαστε στο λίπος που βλέπουμε, όπως για παράδειγμα στην κοιλιά η στη περιφέρεια. Αν και αυτό το λίπος μπορεί να είναι αντιαισθητικό το πραγματικά βλαβερό λίπος είναι το σπλαχνικό λίπος, το λίπος δηλαδή που περιβάλει τα όργανα του σώματος και συσχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις. Νέα έρευνα από το Ιατρικό Κέντρο Wake Forest Baptist στη Βόρεια Καρολίνα έδειξε ότι για κάθε 10 γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών που καταναλώνει κανείς πέφτει κατά 3,7 % το σπλαχνικό λίπος και αυτή η απώλεια σχεδόν διπλασιάζεται όταν συνδυαστεί με ήπια άσκηση. Οι διαλύτες ίνες βασικά διαλύονται στο νερό και συσχετίζονται με πτώση χοληστερίνης στο αίμα ενώ φαίνεται να επιβραδύνουν την απορρόφηση του σακχάρου στο αίμα. Που θα βρεις διαλυτές φυτικές ίνες; Ευτυχώς σε πολλά καλοκαιρινά φαγητά όπως μπάμιες, αρακά, μελιτζάνες, παξιμάδια κριθαρένια, βερίκοκα, ροδάκινα και σύκα. Επίσης υπάρχουν στα μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια, βρώμη, σπαράγγια, καρότα και...

27/6/11

Φυτική η ζωική πρωτεΐνη για απώλεια βάρους;

Είναι γνωστό ότι η πρωτεΐνη βοηθά στην απώλεια βάρους γιατί προσφέρει κορεσμό και κρατά σε ισορροπία τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όταν σκεφτόμαστε πρωτεΐνη μας έρχεται στο μυαλό το κρέας. Ωστόσο πρόσφατη ανασκόπηση ερευνών από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης στη Δανία και του Πανεπιστημίου Λαβάλ στον Καναδά έδειξαν ότι δεν υπήρχαν ξεκάθαρα στοιχεία για το αν η ζωική πρωτεΐνη είναι πιο δραστική από την φυτική πρωτεΐνη. Αν θες λοιπόν να αυξήσεις τη πρωτεΐνη που λαμβάνεις, μην εστιάζεις την προσοχή σου μόνο στο κρέας, τροφές όπως όσπρια και ξηροί καρποί είναι επίσης καλές επιλογές οι οποίες εκτός από πρωτεΐνη είναι και καλές πηγές φυτικών ινών που επίσης χορταίνουν ενώ περιέχουν ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά.

24/6/11

Έρευνα: 5 τροφές που μας παχαίνουν.

Σύμφωνα με νέα έρευνα της Δημόσιας Σχολής του Χάρβαρντ μικρές αλλαγές στη διατροφή, την άσκηση και τον ύπνο μπορεί να κρατήσουν μακριά την αύξηση βάρους. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ένας ενήλικας παίρνει περίπου 1/2 κιλό το χρόνο και διαπίστωσαν ότι κάποιες τροφές συσχετίζονται με μεγαλύτερη αύξηση βάρους ενώ άλλες με μικρότερη αύξηση βάρους. Οι τροφές που συσχετίζονταν με αύξηση βάρους ήταν: πατατάκια, πατάτες, ροφήματα με ζάχαρη, κρέας και επεξεργασμένο κρέας.
Οι τροφές που συσχετίζονταν με μικρότερη αύξηση βάρους ήταν: λαχανικά, ολικής αλέσεως δημητριακά, φρούτα, ξηροί καρποί και γιαούρτι. Έτσι στην έρευνα τους αναφέρουν ότι πρέπει να:
*Προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε...

23/6/11

Φτιάξε τη δική σου ισορροπημένη δίαιτα. Εφαρμογή.

Το σύστημα των ανταλλαγών όπως αναφέραμε και αρχικά δίνει ελευθερία στην επιλογή τροφίμων. Τα τρόφιμα κατηγοριοποιούνται σε ομάδες που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά. Έτσι τρόφιμα που βρίσκονται στην ίδια ομάδα έχουν περίπου την ίδια ποσότητα υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λίπους και θερμίδων. Στις συγκεκριμένες ποσότητες όλες οι επιλογές σε κάθε λίστα είναι ίσες με εξαίρεση τα επίπεδα λίπους (και θερμίδων) που μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την επιλογή (π.χ. πλήρες γάλα αντί για άπαχο γάλα). Όλα τα τρόφιμα που περιλαμβάνονται στην κάθε λίστα μπορείς να τα ανταλλάξεις με οποιαδήποτε άλλη τροφή στην ίδια λίστα. Η εφαρμογή του είναι εύκολη: βασικά απλώνεις όλες τις μερίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας έτσι ώστε να έχεις καταναλώσει τις ανάλογες ποσότητες μέχρι το τέλος της ημέρας. Υπάρχουν αρκετά ερωτήματα για το πως συνδυάζονται τα τρόφιμα από τις διάφορες ομάδες τροφών. Δεν υπάρχουν μαγικοί η απαγορευμένοι συνδυασμοί, έχουμε μιλήσει για τους συνδυασμούς τροφίμων στη κριτική μας για την δίαιτα των συνδυασμών. Ωστόσο υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να έχουμε υπόψη όταν σχεδιάζουμε ενα γεύμα:
*Όλα τα γεύματα σου να περιλαμβάνουν πρωτεΐνη.
*Τα περισσότερα γεύματα να περιλαμβάνουν...

22/6/11

Φτιάξε τη δική σου ισορροπημένη δίαιτα. Μέρος Τρίτο.

Συνεχίζουμε με τις ομάδες τροφίμων.

Πρωτεΐνη
Όπως αναφέραμε σε σχόλιο στην προηγούμενη ανάρτηση, δεν έχουμε αναφερθεί σε γραμμάρια να απλοποιήσουμε τα πράγματα και να μην χρειάζεται κανείς να ζυγίζει συνεχώς αυτά που τρώει. Στη περίπτωση της πρωτεΐνης αναφέρουμε γραμμάρια αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι να δείτε με το μάτι πόσο είναι μια μερίδα περίπου. Έτσι τα 30 γραμμάρια τυριού η κρέατος είναι περίπου με το μάτι όσο 4 ζάρια, ενώ μια μερίδα 90-100 γραμμάρια κρέας είναι όσο μια τράπουλα. Επιπλέον μια φέτα τυρί για τοστ είναι επίσης περίπου 30 γραμμάρια. Σημειώνουμε ότι σε αυτό το σύστημα το τυρί ανήκει στην ομάδα της πρωτεΐνης αν και είναι και γαλακτοκομικό.
1 μερίδα πρωτεΐνης λοιπόν αντιστοιχεί σε:
30 γρ. μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, χοιρινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα
30 γρ. θαλασσινά όπως στρείδια μύδια, γαρίδες...

21/6/11

Φτιάξε τη δική σου ισορροπημένη δίαιτα. Μέρος Δεύτερο.

Αφού γνωρίζεις πόσες μερίδες μπορείς να καταναλώσεις από κάθε ομάδα τροφών, πρέπει να γνωρίζεις τι και πόσο θεωρείται μια μερίδα. Οι παρακάτω λίστες θα σε βοηθήσουν να κάνεις τις επιλογές σου. Θέλουμε να αναφέρουμε ότι οι μερίδες αυτές μπορεί να φαίνονται πολλές, αλλά στην ουσία είναι μικρομερίδες, όχι μερίδες εστιατορίου.
Υδατάνθρακες
Μια μερίδα υδατανθράκων αντιστοιχεί με τις παρακάτω ποσότητες. Για περισσότερες πληροφορίες κάνε κλικ εδώ.
1 φέτα ψωμί (προτίμησε ολικής)
1/2 αραβική πίτα
1 μικρή τορτίγια
2 μικρά κριτσίνια
1/3 φλιτζάνι μαγειρεμένο ρύζι (προτίμησε αναποφλοίωτο)
1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένο κριθαράκι
1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένο ζυμαρικά
1/2 φλιτζάνι βρασμένες νιφάδες βρώμης
3/4 φλιτζάνι απλά κορν φλέικς
1/2 φλιτζάνι μούσλι
1 μικρή πατάτα
1/2 φλιτζάνι όσπρια (τα όσπρια ανήκουν και στην ομάδα πρωτεΐνης)
1/2 φλιτζάνι καλαμπόκι (είναι αμυλώδης λαχανικά)
1/2 φλιτζάνι αρακά (είναι αμυλώδης λαχανικά)
1/2 φλιτζάνι κρέμα
1 κουταλιά σούπας μέλι, μαρμελάδα η ζάχαρη...

20/6/11

Φτιάξε τη δική σου ισορροπημένη δίαιτα. Μέρος Πρώτο.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν δεν είμαστε υπέρ της συγκεκριμένης δίαιτας που σου επιβάλει να τρως συγκεκριμένες τροφές που μπορεί και να μη σου αρέσουν. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι αν θέλει κανείς να χάσει βάρος θα πρέπει κατά κάποιο τρόπο να καταναλώνει λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίει. Υπολογίζοντας τις θερμίδες που χρειάζεσαι, μπορείς να μειώσεις ανάλογα και να χάσεις βάρος. Ωστόσο πως μπορείς να γνωρίζεις αν τρως τις σωστές τροφές στις σωστές αναλογίες; Ένας κάλος τρόπος να το κάνεις αυτό είναι να χρησιμοποιήσεις το σύστημα ανταλλαγών. Με αυτό το σύστημα τρως συγκεκριμένες μερίδες από κάθε ομάδα τροφών και κατά αυτό τον τρόπο ξέρεις ότι η δίαιτα σου δεν θα είναι ανισόρροπη (π.χ. περισσότερους υδατάνθρακες και όχι αρκετή πρωτεΐνη η και το αντίστροφο). Με αυτό το τρόπο τρως από όλες τις ομάδες τροφών και αυτό σου δίνει μια ελευθερία σε σχέση με τις έτοιμες δίαιτες που σου επιβάλουν να τρως συγκεκριμένα γεύματα. Επιπλέον αυτό το σύστημα είναι ιδανικό και για συντήρηση η και για κάποιον που δεν θέλει να χάσει βάρος αφού προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε αριθμό θερμίδων.
Το πρώτο βήμα είναι να βρεις στο περίπου πόσες θερμίδες χρειάζεσαι. Ένας πολύ απλός τρόπος που όμως δεν λαμβάνει υπόψη τίποτα εκτός από το βάρος είναι απλά να υπολογίσεις ότι για να συντηρήσεις το βάρος σου χρειάζεσαι 30 θερμίδες για κάθε κιλό που ζυγίζεις. Έτσι για παράδειγμα κάποιος που ζυγίζει 65 κιλά χρειάζεται (65 Χ 30), 1950 θερμίδες για να συντηρήσει το βάρος του. Για να χάσει βάρος λοιπόν αφαιρεί από αυτό 500 θερμίδες για να χάσει για παράδειγμα 1/2 κιλό την εβδομάδα. Ωστόσο όπως είπαμε ο τρόπος αυτός είναι πολύ απλός και δεν λαμβάνει υπόψη ούτε το φύλο, ούτε την ηλικία ούτε και το πόσο δραστήριος είναι κανείς. Ένας δεύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσεις τον τύπο Harris Benedict. Κάνε κλικ εδώ για να πας στη στην ιστοσελίδα της Κλινικής Mayo όπου μπορείς να υπολογίσεις τις θερμίδες που χρειάζεσαι χρησιμοποιώντας τον τύπο Harris Benedict. Οι θερμίδες αυτές είναι για να συντηρήσεις το βάρος σου. Από αυτές αφαιρείς 500 θερμίδες για να χάσεις περίπου 1/2 κιλό την εβδομάδα. Ωστόσο να τονίσουμε ότι το κάθε άτομο είναι διαφορετικό και χάνει με διαφορετικούς ρυθμούς. Το επόμενο βήμα είναι να βρεις πόσες μερίδες από κάθε ομάδα τροφών χρειάζεσαι ανάλογα με τις θερμίδες που υπολόγισες. Επέλεξε από την παρακάτω λίστα τις θερμίδες που υπολόγισες για να να χάσεις. Στην επόμενη ανάρτηση θα παρουσιάσουμε τις ομάδες τροφών.

Τα διατροφικά πλάνα αποτελούνται περίπου από 50% υδατάνθρακες, 20% πρωτεΐνη και 30% λιπαρά.
*Για 1200 θερμίδες:...

18/6/11

Έρευνα: Αγόρια και κορίτσια κάνουν εμετό από 10 χρονών για να χάσουν βάρος.

Αυτό δυστυχώς δείχνει έρευνα που έγινε από Ταϊλανδούς ερευνητές μέσω του Υπουργείου Παιδείας της Ταϊλάνδης. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες από 16000 μαθητές και διαπίστωσαν το εξής: 13% των μαθητών που έλαβαν μέρος στη έρευνα παραδέχτηκαν ότι κάνουν εμετό για να χάσουν βάρος. Αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές οι νεαρότερες ηλικίες έχουν ακόμα πιο υψηλά ποσοστά, με 16% των παιδιών 10 -12 ετών να κάνουν εμετό και 15% των παιδιών 13-15 ετών, ενώ το ποσοστό πέφτει στο 8% για παιδιά 16-18 ετών. Επιπλέον αυτό το φαινόμενο του εμετού διαπιστώθηκε με μεγαλύτερη συχνότητα σε αγόρια (16%) παρά σε κορίτσια (10%). Σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες πρόκλησης εμετού, όπως...

17/6/11

ΚΡΙΤΙΚΗ: Δημητριακά Master Crumble της LIDL.

ΤΑ ΣΥΝ:
*Ολικής Αλέσεως δημητριακά
ΤΑ ΠΛΗΝ:
*Συμπυκνωμένη πηγή θερμίδων

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Τα δημητριακά αυτά που βρίσκονται στο κατάστημα LIDL είναι βασικά μούσλι που αποτελούνται από δημητριακά (νιφάδες βρώμης και σιταριού) μαζί με ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς. Κοιτάζοντας τα συστατικά φαίνεται να μην περιέχουν ιδιαίτερα πολλά σάκχαρα με εξαίρεση τις αφυδατωμένες μπανάνες που έχουν μέλι και ζάχαρη και κάποια κορν φλέικς που επίσης περιέχουν ζάχαρη. Τα υπόλοιπα συστατικά ειναι ξερά φρούτα χωρίς ζάχαρη και ξηρούς καρπούς. Αυτά τα δυο συστατικά είναι υγιεινά γιατί ειναι πηγή φυτικών ινών, ενώ οι ξηροί καρποί είναι και πηγή πρωτεΐνης και καλού λίπους. Ωστόσο και τα δυο συστατικά είναι και πλούσια σε θερμίδες. Σε γενικές γραμμές το δημητριακό αυτό δεν έχει πολλά "κακά" συστατικά με εξαίρεση της αφυδατωμένες μπανάνες με ζάχαρη και τα κορν φλέικς. Θα μπορούσε κανείς να τα φτιάξει και μόνος του σε αναλογίες που προτιμά (π.χ. περισσότερα ξηρά φρούτα, λιγότερους ξηρούς καρπούς κτλ.). Δεν μπορoύμε να δώσουμε αναλυτική βαθμολογία γιατί φαίνεται ότι έχει γίνει λάθος στη συσκευασία στη διατροφική αξία του προϊόντος. Έτσι ενώ αναφέρει ότι τα 100 γρ. του προϊόντος περιέχουν 334 θερμίδες, αναφέρεται ότι τα 60 γρ. περιέχουν 260 θερμίδες ενώ θα έπρεπε να είναι 200 θερμίδες. Παρόμοια λάθη...ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ;

16/6/11

Αντιγραφή Tα Nέα.

Το πρόσφατο άρθρο στα Νέα "Πως να χάσετε κιλά στο γραφείο" είναι για άλλη μια φορά αντιγραφή από ξένη εφημερίδα, στη συγκεκριμένη περίπτωση το Daily Mail. Ένας δημοσιογράφος δεν πληρώνεται απλά για να μεταφράζει, αλλά και να κάνει και κάποιο ρεπορτάζ η έρευνα. Τόσο δύσκολο θα ήταν της συγκεκριμένης δημοσιογράφου να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει με 2-3 Έλληνες διαιτολόγους και να τους ρωτήσει τη γνώμη τους για τη διατροφή στο γραφείο; Ενώ έχουμε τόσους δημοσιογράφους να γράφουν για τα οικονομικά και τα πολιτικά της χώρας μας, σε θέματα διατροφής προτιμάμε άρθρα από ξένους που όμως συχνά δεν έχουν καμιά σχέση με την Ελληνική πραγματικότητα.

15/6/11

Μην πιστεύετε τις διαφημίσεις. Τα μπισκότα Digestive είναι υγιεινά; Σοβαρολογούνε;

Εντάξει το καταλαβαίνουμε οι διαφημίσεις υπάρχουν για να πείσουν τον καταναλωτή να αγοράσει το προϊόν τους. Όμως μην το παρατραβάτε. Είδαμε τη διαφήμιση της Παπαδοπούλου για τα μπισκότα "Digestive" όπου αναφέρεται ότι είναι υγιεινά και θρεπτικά. -Δεν είναι- Δεν γνωρίζουμε τι κριτήρια έχουν για να κρίνουν αν μια τροφή είναι υγιεινή, αλλά ενα προϊόν με αρκετή ζάχαρη, λιπαρά (τα οποία τα μισά είναι κορεσμένα) και κυρίως άσπρο αλεύρι δεν θεωρείται υγιεινό. Στο παρελθόν είχαμε κάνει κριτική των μπισκότων Digestive της Βρετανικής εταιρίας McVities όπως επίσης συγκρίναμε και τις 3 κατηγορίες των μπισκότων Digestive της Παπαδοπούλου. Κοιτάζοντας τα συστατικά των μπισκότων Digestive της Παπαδοπούλου να τι είδαμε: Τα μπισκότα περιέχουν περίπου 66 θερμίδες, όσο περίπου μια φέτα ψωμί. Το αλεύρι ολικής αλέσεως που τόσο διαφημίζουν αποτελεί μόνο το 13% ενώ το πρώτο συστατικό είναι αλεύρι σίτου (δηλαδή όχι ολικής αλέσεως- το απλό άσπρο αλευράκι) τα υπόλοιπα συστατικά είναι φυτικά έλαια τα οποία δεν γνωρίζουμε αλλά που σχεδόν το 50% είναι κορεσμένο λίπος. Είναι άραγε φοινικέλαιο ένα από τα πιο βλαβερά λάδια που υπάρχουν αφού περιέχει πολλά κορεσμένα (κακά) λιπαρά; Αυτό το λάδι χρησιμοποιεί και η Βρετανική εταιρία. Επιπλέον περιέχει 2 μορφές πρόσθετης ζάχαρης (ζάχαρη και σιρόπι γλυκόζης). Συγκριτικά ένα μπισκότο Digestive περιέχει σχεδόν τις ίδιες θερμίδες, λιπαρά και υδατάνθρακες με ένα μπισκότο με κομμάτια σοκολάτας (chocolate chip cookie). Μάλιστα το μπισκότο σοκολάτας περιέχει λίγο λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. Και όσο για τις φυτικές ίνες τα Digestive περιέχουν 0,1 γρ. περισσότερες φυτικές ίνες από τα μπισκότα σοκολάτας. Πολύ ντόρος για το τίποτα. Φυσικά και...

14/6/11

Έρευνα: Ο θηλασμός προστατεύει από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών.

Άλλος ένας λόγος που πρέπει οι μαμάδες να θηλάζουν. Ανασκόπηση ερευνών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics δείχνει ότι τα βρέφη που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών (ΣΑΘΒ). Η ανασκόπηση 18 ερευνών έδειξε ότι όταν ενα μωρό θηλάζει για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα έχει λιγότερες πιθανότητες να πεθάνει από ΣΑΘΒ κατά 45%, ενώ αν θηλάζει αποκλειστικά, δηλαδή λαμβάνει μόνο μητρικό γάλα και καθόλου έτοιμο, οι πιθανότητες πέφτουν ακόμα πιο πολύ φτάνοντας το 73%. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τους λόγους που ο θηλασμός προστατεύει από αυτό το σύνδρομο, ωστόσο αναφέρουν ότι μπορεί να εξηγείται στο ότι ο θηλασμός μπορεί να προστατεύει από λοιμώξεις όπως και το γεγονός ότι τα βρέφη που θηλάζουν ξυπνάνε πιο εύκολα. Οι ερευνητές συστήνουν αποκλειστικό θηλασμό για τουλάχιστον 4-6 μήνες και να συνεχιστεί τουλάχιστον για 1 χρόνο. Το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών είναι ο ξαφνικός και απρόβλεπτος θάνατος ενός μωρού που παραμένει ανεξήγητος και είναι γνωστός και ως «θάνατος της κούνιας» επειδή συμβαίνει όταν το μωρό κοιμάται.
Για να δούμε τι έχουν να πουν οι εταιρίες έτοιμου γάλακτος για αυτή την έρευνα; Η μήπως θα την αγνοήσουν;

Έρευνα: Η Δίαιτα των 2 ημερών.

Σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές παχύσαρκα άτομα που περιόριζαν αυστηρά τις θερμίδες τους μόνο 2 φορές την εβδομάδα μπορεί να χάσουν τα ίδια κιλά με άτομα που κάνουν δίαιτα κάθε μέρα. Σε αυτήν την νέα έρευνα χώρισαν σε 2 ομάδες 107 νεαρές παχύσαρκες η υπέρβαρες γυναίκες και έβαλαν τη μια ομάδα να καταναλώνει περίπου 1500 θερμίδες την ημέρα κάθε μέρα και τη δεύτερη ομάδα να καταναλώνει 650 θερμίδες 2 συνεχόμενες μέρες και τις υπόλοιπες μέρες δεν περιόρισαν τις θερμίδες που κατανάλωναν. Μετά από 6 μήνες η απώλεια βάρους ήταν παρόμοια και στις 2 ομάδες ενώ βελτιώθηκαν τα επίπεδα ινσουλίνης, τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης και στις δύο ομάδες. Οι ερευνητές ωστόσο αναφέρουν ότι και οι δύο ομάδες μπόρεσαν να τηρήσουν με σχετική ευκολία τη δίαιτα και ότι η διακοπτόμενη δίαιτα δεν ήταν πιο εύκολη από τη συνεχόμενη δίαιτα. Ωστόσο, προσθέτουν ότι η διακοπτόμενη δίαιτα μπορεί να προσφερθεί ως εναλλακτική. Η έρευνα έχει ενδιαφέρον, ωστόσο υπάρχουν αρκετά ερωτήματα όπως...

11/6/11

6ο Φεστιβάλ Γεύσης και παράδοσης Αιγαίου, σήμερα και αύριο.

Τα έξι νησιά του Αιγαίου Σύρος, Πάτμος, Λειψοί, Αγαθονήσι, Λέρος και Κάλυμνος θα παρουσιάσουν την κουζίνα τους, τη μουσική, και τους χορούς τους την Κυριακή 12 Ιουνίου στην Πάτμο, στο "6ο Φεστιβάλ Γεύσης και παράδοσης Αιγαίου" σε μια προσπάθεια κοινής συνεργασίας για την προβολή τους και την προβολή της γαστρονομίας τους. Γυναίκες μαγείρισσες και άνδρες μάγειρες θα παρασκευάσουν το καλύτερο παραδοσιακό τους πιάτο και θα διαγωνιστούν για ένα από τα 12 βραβεία. Γευσιγνώστες, οι κ. Γεωργία Κοφινά δημοσιογράφος συγγραφέας γαστρονομικών βιβλίων, η κ. Ελένη Ψυχούλη παρουσιάστρια της εκπομπής του ΣΚΑΙ «ΣΕΦ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ», η Ιωάννα Σταμούλου αρχισυντάκτης του περιοδικού BBC OLIVE και ο Πάτμιος Γιώργος Γρύλλης κάτοχος της διάκρισης «Χρυσός σκούφος» θα τα δοκιμάσουν και θα τα βαθμολογήσουν Η οργάνωση του 6ου Φεστιβάλ Γεύσης και παράδοσης γίνεται από την τοπική εφημερίδα «Πατμιακά Χρονικά», την «Ένωση Ξενοδόχων Πάτμου», το σύλλογο ΠΑΤΙΝΙΩΤΙΣΣΑ. Τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μονής Πάτμου, Της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (τμήμα Πολιτισμού Δωδεκανήσου) και της Τουριστικής επιτροπής Δήμου Πάτμου. Στα πλαίσια του 6ου Φεστιβάλ Γεύσης και παράδοσης Αιγαίου θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:
Σάββατο 11 Ιουνίου 2011 η 1η ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑ με την υποστήριξη του Γιώργου Αμυρά και της Εκπομπής του ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΠΑΝΤΟΥ με ποδηλάτες από την Αθήνα και την Πάτμο.
Το απόγευμα στις 6:30 ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΤΟ ΕΥΖΗΝ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ στο συνεδριακό κέντρο του Patmos Aktis Suites & Spa.
Ομιλήτριες :
Δρ. Αντωνία Τριχοπούλου βιοπαθολόγος, καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής. Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας. Θέμα ομιλίας: «Μεσογειακή διατροφή και ελληνικό παραδοσιακό τρόφιμο».
Ελένη Ψυχούλη, γευσιγνώστρια και...

Ανακοίνωση ΕΦΕΤ: Ανάκληση 19 είδη κρασιών. Βιαστική και επιστημονικά ατεκμηρίωτη η απόφαση σύμφωνα με την ΙΝΟ Α.Ε.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. στα πλαίσια διερεύνησης καταγγελιών καταναλωτών για ύπαρξη ξένου σώματος (γυαλί) σε φιάλες κρασιού παραγωγής της εταιρείας «ΙΝΟ Α.Ε.», διενήργησε ελέγχους στην εγκατάσταση παραγωγής της εταιρείας στο Χαραϊντίνι Θήβας και διαπιστώθηκε ότι υφίστανται βάσιμοι λόγοι επιμόλυνσης των φιαλών κρασιού 1,5 λίτρων από ξένο σώμα (γυαλί) που έχουν παραχθεί από 23/11/2010 έως και 15/05/2011. Η εταιρεία σε δελτίο τύπου αναφέρει ότι θεωρούν πως η απόφαση του ΕΦΕΤ είναι επιστημονικά και νομικά ατεκμηρίωτη, βιαστική και μεροληπτική. Βέβαια οφείλουμε να πούμε ότι είχε γίνει ανάκληση πάλι στα κρασιά της ίδιας εταιρείας λόγω ύπαρξης γυαλιού πριν από 2 μήνες. Οι εμπορικές επωνυμίες και οι επίμαχες παρτίδες που παρήχθησαν την ανωτέρω περίοδο και που δεν πρέπει να καταναλώσετε είναι οι ακόλουθες:
INOποιήματα Ερυθρός Ημίγλυκος 1,5L :
L0914W4,
L0914W4R
L1415W4
L1611W4...ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΤΙΔΕΣ

10/6/11

Σχετικά με το email που κυκλοφορεί “ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΠΑΓΩΤΑ”.

Αναγνώστης μας προώθησε ένα email που έχει κάνει τον γύρο των μπλογκ από πέρυσι. Βασικά αναφέρεται για τα διάφορα παγωτά γλυκίσματα που κυκλοφορούν στην αγορά που τελικά δεν είναι πραγματικά παγωτά. Ένα απόσπασμα από το email: "Η διαφορά είναι τεράστια... Το παγωτό υποχρεούται να γίνεται από γάλα φρέσκο ή σκόνη και όλα τα λιπαρά που εμπεριέχονται σε αυτό να προέρχονται από το γάλα. Απαγορεύεται λοιπόν από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών η οποιαδήποτε προσθήκη λιπαρών που δεν έχουν σχέση με το γάλα. Στα παγωμένα γλυκίσματα τώρα, υπάρχει ελευθερία προσθήκης φυτικών λιπαρών όπως ηλιέλαιο, καρυδέλαιο, φοινικέλαιο...παραπλανάται ο καταναλωτής διότι οι εταιρείες που παράγουν παγωμένα γλυκίσματα στις ιστοσελίδες τους τα αναφέρουν ως κατηγορία παγωτών για λόγους μάρκετινγκ κι όχι ως παγωμένα γλυκίσματα.” Αυτά που αναφέρει ο συγγραφέας του email όντως ισχύουν και έχουμε αναφερθεί και σε παλαιότερη ανάρτηση (κάνε κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες και παραδείγματα) για αυτή τη διαφορά. Όπως είπαμε και τότε μπορεί δύο παγωτά να είναι θερμιδικά σχεδόν τα ίδια, αλλά από άποψη πρόσθετων και συστατικών είναι σαφώς προτιμότερο το πραγματικό παγωτό με τα λίγα συστατικά. Για να διαπιστώσεις αν είναι παγωτό η όχι απλα κοίτα τα συστατικά και την ονομασία στη συσκευασία.

9/6/11

Τελικά οι δίαιτες γιο-γιο κάνουν καλό;

Όχι. Αγνοήστε τους τίτλους των διάφορων ΜΜΕ που λένε ότι οι δίαιτες γιο-γιο κάνουν καλό στην υγεία. Ναι όντως πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Οχάιο έδειξε ότι πειραματόζωα που έχαναν βάρος και το ξανάπαιρναν ζούσαν περισσότερο από πειραματόζωα που ήταν παχύσαρκα χωρίς να χάνουν η να παίρνουν κιλά. Ωστόσο η τρίτη ομάδα πειραματόζωων που δεν ήταν ούτε παχύσαρκη ούτε έκανε δίαιτες γιο-γιο έζησε περισσότερο από τις άλλες 2 ομάδες. Η έρευνα αυτή έδειξε ότι όταν κάνει δίαιτα ένα παχύσαρκο πειραματόζωο όχι μόνο πέφτει το βάρος του αλλά και βελτιώνονται και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν αναμενόμενα, ναι είναι καλύτερα να αδυνατίζεις που και που παρά να είσαι συνέχεια παχύσαρκος. Ωστόσο είναι ακόμα καλύτερο να παραμείνεις σε φυσιολογικό βάρος για πάντα. Όχι οι δίαιτες γιο-γιο δεν είναι ακίνδυνες, πρέπει να καταλάβουμε από που προέρχεται το σύνδρομο "γιο-γιο". Βασικά όταν χάνει κανείς βάρος προσωρινά και το ξαναπαίρνει συνήθως έχει να κάνει με το γεγονός ότι ψάχνουμε για μια γρήγορη προσωρινή λύση η οποία θα μας βοηθήσει να χάσουμε τα κιλά γρήγορα και εύκολα αλλά όχι μόνιμα. Πέρα λοιπόν από αυτή την έρευνα πρέπει καταλάβουμε ότι οι δίαιτες γιο-γιο δεν προωθούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Επιπλέον άλλη έρευνα έχει δείξει ότι οι γρήγορες δίαιτες επηρεάζουν τα γονίδια μας και αυξάνουν τα επίπεδα στρες. Εκτός όμως από τα σωματικά συμπτώματα, το να χάνει κανείς κιλά και να τα ξαναπαίρνει είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρο, και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ψυχολογία είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας σε ότι έχει να κάνει με το αδυνάτισμα. Το συμπέρασμα από αυτή την έρευνα λοιπόν δεν είναι ότι οι γρήγορες δίαιτες μας κάνουν καλό αλλά ότι η απώλεια βάρους βελτιώνει την υγεία μας.

7/6/11

Τι λέει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το άρθρο της Καθημερινής για τα φυτοφάρμακα στις σταφίδες.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε δελτίο τύπου σχετικά με το δημοσίευμα της Καθημερινής που έκανε δικό της έλεγχο σε σταφίδες που μοιράστηκαν στα σχολεία αναφέρει: "Σχετικά με χθεσινό δημοσίευμα, το ΥΠΑΑΤ διευκρινίζει ότι με βάση την Υπουργική Απόφαση 136432/24.02.2011 (ΦΕΚ 458Β/2011) προβλέπονται επιτόπιοι έλεγχοι στις μονάδες τυποποίησης, συσκευασίας και αποθήκευσης των προϊόντων που θα διανεμηθούν στα σχολεία. Οι έλεγχοι αυτοί αφορούν τόσο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους όσο και τα υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Η ανάλυση διεξάγεται σε εργαστήριο ελέγχου υπολειμμάτων διαπιστευμένο κατά το διεθνές πρότυπο ISO/IEC 17025/200... Για επιπλέον διασφάλιση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έστειλε για έλεγχο «αντιδείγματα» στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Από τις σχετικές αναλύσεις δεν προέκυψε οποιοδήποτε πρόβλημα. Επίσης, με βάση τους ελέγχους που έγιναν δεσμεύτηκε παρτίδα 16,86 τόνων σταφίδας η οποία κρίθηκε ακατάλληλη προς κατανάλωση.Επομένως με βάση τους ελέγχους που έχουν γίνει, όλα τα προϊόντα που διανεμήθηκαν ή θα διανεμηθούν ήταν απολύτως ασφαλή διότι δεν ανιχνεύτηκαν συγκεντρώσεις φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από τα Ανώτατα Όρια Υπολειμμάτων (MRL) που έχουν θεσπιστεί με τον κοινοτικό κανονισμό 396/2005." Η Καθημερινή απαντά σήμερα ότι το δημοσίευμα της αναφερόταν στο γεγονός ότι βρέθηκαν υπολείμματα απαγορευμένου φυτοφάρμακου (σε χαμηλά επίπεδα όμως που δεν ήταν άμεσα τοξικές στα παιδιά) σε σταφίδες που ήδη είχαν μοιραστεί στα σχολεία και ότι η απάντηση του υπουργείου "μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον συγκεχυμένη και σε καμία περίπτωση επαρκής". Με λίγα λόγια η Καθημερινή αποφάσισε τυχαία από μόνη της να κάνει ανάλυση στις σταφίδες που μοιραστηκαν στα σχολεία, σύμφωνα λοιπόν με δικά της στοιχεία βρέθηκαν υπολείμματα απαγορευμένου φυτοφαρμάκου. Όπως ήταν αναμενόμενο πολλοί γονείς και δάσκαλοι ανησύχησαν και επικοινώνησαν με το υπουργείο. Το υπουργείο με τη σειρά του έβγαλε δελτίο τύπου όπου αναφέρει ότι όλα ήταν εντάξει και ότι όντως βρέθηκε μια παρτίδα σταφίδων ακατάλληλη για κατανάλωση η οποία όμως δεσμεύτηκε (δηλαδή δεν μοιράστηκε στα σχολεία), από την άλλη η δειγματοληψία της Καθημερινής (έτσι αναφέρει η εφημερίδα) έγινε σε σταφίδες που ήδη είχαν μοιραστεί στα σχολεία. Τι γίνεται εδώ; Πραγματικά δεν ξέρουμε ποιον να πιστέψουμε.

ΚΡΙΤΙΚΗ: Crispy Pops της Chipita. Όχι απαραίτητα πιο υγιεινά.

ΤΑ ΣΥΝ:
* Περιέχουν λιγότερα λιπαρά από κανονικά πατατάκια.
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Περιέχουν αρκετά συστατικά και πρόσθετα σε σχέση με τα κανονικά πατατάκια.
* Περιέχουν περισσότερους υδατάνθρακες από τα κανονικά πατατάκια.

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Αυτά τα σνακ με τη χαρούμενη διαφήμιση φαίνονται σαν μια καλή εναλλακτική σε σχέση με τα κανονικά πατατάκια ειδικά τώρα το καλοκαίρι που ο κόσμος προσπαθεί να χάσει βάρος. Ωστόσο, μάλλον δεν είναι. Ναι περιέχουν λιγότερα λιπαρά και θερμίδες, μην φανταστείς όμως ότι η διαφορά είναι τεράστια. Για μια μερίδα σύμφωνα με τη συσκευασία των 25 γραμμαρίων γλυτώνεις 25 θερμίδες και 5,4 γραμμάρια λιπαρά, αν τώρα τρως μια σακούλα πατατάκια την ημέρα (που δεν θα έπρεπε), ναι οι θερμίδες μαζεύονται. Αυτό που πρέπει να σε προβληματίζει είναι ότι περιέχει περισσότερους επεξεργασμένους υδατάνθρακες από τα κανονικά πατατάκια. Γνωρίζουμε από πολλές έρευνες ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες συμβάλλουν σε μεγαλύτερη αποθήκευση λίπους στον οργανισμό ενώ όταν αντικαθιστούμε τα λιπαρά με επεξεργασμένους υδατάνθρακες στη διατροφή μας αυτό αυξάνει και τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Στη συσκευασία αναφέρεται "Για να μπορείς να φας όσα θες χωρίς ενδοιασμούς"πολύ παραπλανητική αυτή η φράση. Το προϊόν αυτό έχει θερμίδες και μάλιστα αρκετές όπως και επεξεργασμένους υδατάνθρακες οπότε δεν μπορείς να "φας όσα θες". ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ;...

6/6/11

Σχετικά με το άρθρο Καθημερινής "Σταφίδες με φυτοφάρμακο στα σχολεία", ποιες είναι οι πηγές τους;

Διαβάζαμε το άρθρο της Καθημερινής όπου αναφέρεται ότι το περιοδικό «Κ» της Καθημερινής πραγματοποίησε δειγματοληψία στα φρούτα και λαχανικά που μοιράζονται στους μαθητές του δημοτικού και βρήκε υπολείμματα απαγορευμένου φυτοφαρμάκου σε αποξηραμένη σταφίδα που μοιράστηκε στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος που χρηματοδοτείται με 2.221.083 ευρώ (τα μισά κονδύλια προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό) για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων από μαθητές. Η είδηση αυτή αναδημοσιεύτηκε σε πολλά άλλα μπλογκ και σε ιστοσελίδες αλλά αναφέρθηκε και στη τηλεόραση. Αν και συμφωνούμε με κάποια κομμάτια του άρθρου, έχουμε και εμείς κάποια ερωτήματα: πως αποφάσισε η Καθημερινή να κάνει τη δειγματοληψία στα συγκεκριμένα τρόφιμα; Τυχαία; Ποιος έκανε την ανάλυση/δειγματοληψία των σταφίδων; Δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά για την πηγή της είδησης η μια δήλωση κάποιου υπεύθυνου. Όταν γίνεται τέτοια σοβαρή κάτα κάποιο τρόπο καταγγελία και αφορά τη διατροφή παιδιών δεν πρέπει να αναφερθούν οι πηγές η τελοσπάντων η γνώμη ενός ειδικού; Επιπλέον δεν έχει αναφερθεί τίποτα από τον ΕΦΕΤ ούτε διαβάσαμε κάτι στο πρακτορείο ειδήσεων. Από πότε αναλαμβάνει ενα περιοδικό η μια εφημερίδα να ελέγχει την ασφάλεια των τροφίμων που τρώμε;

Δεν φταίνε τα Ισπανικά αγγούρια αλλά φύτρες από τη Γερμανία.

Οι Ισπανοί μπορεί να ζητήσουν αποζημίωση, όταν Γερμανοί ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι τα Ισπανικά αγγούρια τελικά δεν είχαν το επικίνδυνο βακτήριο. Σύμφωνα με νέα στοιχεία φαίνεται ότι η πιθανότερη πηγή του βακτηρίου E.coli είναι φύτρες φασολιών από ένα αγρόκτημα στη βόρεια Γερμανία ωστόσο περιμένουν ακόμα την επιβεβαίωση από τα εργαστηριακά τεστ. Οι γερμανικές αρχές έκλεισαν τη φάρμα και συμβούλευσαν τους Γερμανούς να μην καταναλώνουν φύτρες φασολιών. Οι φύτρες χρησιμοποιούνται συχνά στη Γερμανία και τις βάζουν σε σαλάτες και σάντουιτς. Έχουν παρουσιαστεί κρούσματα εκτός από την Γερμανία και στη Σουηδία, Δανία, Ολλανδία, Αυστρία, Ισπανία, Ελβετία και Η.Π.Α. Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ δεν έχει παρουσιαστεί το βακτήριο στην Ελλάδα και συστήνουν κάποιες απλές προφυλάξεις απέναντι σε μολυσμένα είδη διατροφής, ζώα ή άλλο άρρωστο άτομο ενώ αναφέρουν ότι οι καταναλωτές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο να αρρωστήσουν αν εφαρμόζουν ορθές πρακτικές υγιεινής και σωστό χειρισμό των τροφίμων στο σπίτι:
Καλή ατομική υγιεινή των χεριών
*Σωστό πλύσιμο χεριών πριν την προετοιμασία, το σερβίρισμα ή την κατανάλωση τροφίμων
*Πλύσιμο χεριών μετά την χρήση της τουαλέτας ή την αλλαγή πάνας
*Πλύσιμο χεριών μετά τον χειρισμό φρέσκων λαχανικών ή ωμού κρέατος
*Πλύσιμο χεριών μετά την επαφή με...

4/6/11

Γιατί το βακτήριο Λιστέρια είναι επικίνδυνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το βακτήριο Listeria monocytogenes, που βρέθηκε στη σαλάτα του Βασιλόπουλου μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο κυρίως για τις εγκυμονούσες και σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα άτομο με λιστερίαση μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, μυικό πόνο, διάρροια και αλλά γαστρεντερικά προβλήματα. Οι γυναίκες που είναι έγκυος έχουν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από αυτό το βακτήριο, και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γέννα, αποβολή, μόλυνση του νεογνού και θάνατος του νεογνού (μια έρευνα αναφέρει ότι το 22% των εγκύων που έχουν λιστερίαση είχαν θάνατο του νεογνού). Συνιστάται να αποφεύγουν τα μη-παστεριωμένα γαλακτοκομικά (αυτό περιλαμβάνει και τυριά που παράγονται από μη-παστεριωμένο γάλα), αλλαντικά όπως ζαμπόν, γαλοπούλα, παριζάκια (έκτος αν θερμανθούν), και ωμά και καπνιστά ψάρια και θαλασσινά, ενώ πρέπει να πλένουν τα φρούτα και λαχανικά καλά.

Ανακοίνωση Ε.Φ.Ε.Τ.: Ανάκληση σαλάτας του σούπερ μάρκετ Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος γιατί ανιχνεύτηκε το επικίνδυνο βακτήριο λιστέρια.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., στο πλαίσιο της Κοινοτικής νομοθεσίας, ενημερώθηκε για τη διακίνηση σαλάτας συσκευασμένης, σε πρώτη ύλη της οποίας ανιχνεύτηκε το βακτήριο Listeria monocytogenes. Πρόκειται για προϊόν ιδιωτικής ετικέτας, σαλάτα συσκευασμένη, με εμπορική επωνυμία «ΑΒ Σαλάτα Μαρούλι Κλασική 250g», που παρασκευάζεται από την εταιρεία «Μπάρμπα-Στάθης – Green Food» για λογαριασμό της εταιρείας «ΑΒ Βασιλόπουλος». Το πρόβλημα εντοπίστηκε στο προϊόν με αριθμό παρτίδας 011511 και ημερομηνία λήξης 06.06.2011. Η συνολική ποσότητα διακίνησης ήταν 90 τεμάχια. Ο Ε.Φ.Ε.Τ., για προληπτικούς λόγους, απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του παραπάνω προϊόντος από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

3/6/11

Τέλος η διατροφική πυραμίδα.

Στην Αμερική τουλάχιστον...η πρώτη κυρία των Η.Π.Α. η κυρία Ομπάμα παρουσίασε χθες το νέο εικονίδιο διατροφής που θα αντικαταστήσει την πυραμίδα και το οποίο ονόμασαν My Plate (Το Πιάτο Μου), θα χρησιμεύει ως μια υπενθύμιση για να βοηθήσει καταναλωτές να κάνουν υγιεινές διατροφικές επιλογές. Ο στόχος του My Plate είναι να παρακινήσει τους καταναλωτές να μάθουν πως να χτίζουν ένα υγιεινό πιάτο την ώρα του φαγητού και αν χρειαστεί να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες να πάνε στην ιστοσελίδα www.ChooseMyPlate.gov. H Ομπάμα αναφέρει ότι αυτό το εικονίδιο "είναι μια γρήγορη, απλή υπενθύμιση για όλους μας να είμαστε πιο προσεκτικοί με τα τρόφιμα που τρώμε και ως μαμά, μπορώ ήδη να πω πόσο αυτό πρόκειται να βοηθήσει τους γονείς σε όλη τη χώρα ". Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times το Αμερικάνικο Υπουργείο Υγείας (USDA) ξόδεψε 2 εκατομμύρια δολάρια για την δημιουργία και προώθηση του εικονιδίου και την δημιουργία της ιστοσελίδας. Το εικονίδιο είναι βασικά ένα πιάτο που είναι χωρισμένο στα 4 με τμήματα για λαχανικά, φρούτα, πρωτεΐνη και δημητριακά και στην άκρη υπάρχει και ένα εικονίδιο για γαλακτοκομικά. Έτσι στην ουσία ανάλογα με το γεύμα το μισό πιάτο πρέπει να αποτελείται από λαχανικά η φρούτα. Αυτή η ιδέα με το πιάτο υπάρχει εδώ και χρόνια και είναι ένας εύκολος τρόπος να φάει κανείς τις σωστές αναλογίες ειδικά όταν ειναι έξω. Στη ιστοσελίδα μπορεί κανείς να κάνει κλικ σε κάθε μια από τις ομάδες τροφίμων για περισσότερες πληροφορίες. Θεωρούμε ότι όντως σαν εικονίδιο είναι πιο εύκολο στην εφαρμογή του από την πυραμίδα και φαίνεται να είναι χρήσιμο για να έχει κανείς μια γενική και γρήγορη εικόνα του τι πρέπει να τρώει και μπορεί να εφαρμοστεί για όλους όχι μόνο τους Αμερικάνους. Έτσι για παράδειγμα για ένα ελληνικό γεύμα θα μπορούσε να είναι κάπως έτσι: Γεμίζεις το μισό πιάτο με φασολάκια λαδερά η άλλο λαχανικό, το 1/4...

2/6/11

Η Τατιάνα δίνει και συμβουλές διατροφής.

Ναι έχουμε αναφερθεί στη συγκεκριμένη εκπομπή αρκετά γιατί απλούστατα συνεχίζει να παραπληροφορεί, και αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο γιατί η συγκεκριμένη παρουσιάστρια έχει μεγάλη επιρροή. Στη χθεσινή εκπομπή λοιπόν είχε καλεσμένη μια άλλη παρουσιάστρια που ήταν έγκυος, η Τατιάνα λοιπόν πληροφόρησε την κοπέλα ότι μια έγκυος γυναίκα πρέπει να πάρει το πολύ 12 κιλά. Όχι ρε Τατιάνα δεν είναι έτσι, όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλη ανάρτηση η Αμερικάνικη Γυναικολογική Εταιρία όπως και οι αντίστοιχες Ευρωπαϊκές αρχές συστήνουν μια γυναίκα που είναι έγκυος να παίρνει:
*11-16 κιλά αν έχει φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΣΜ) δηλαδή μεταξύ 18,5-24,9 (ΔΜΣ= Βάρος σε κιλά/(Ύψος σε μέτρα)2
*13-18 κιλά αν έχει ΔΜΣ κάτω από 18,5
*7-11 κιλά αν ειναι υπέρβαρη και έχει ΔΜΣ πάνω από 25
Δυστυχώς πολλοί μαιευτήρες στην Ελλάδα έχουν την τάση να συστήνουν στις έγκυες γυναίκες να παίρνουν λίγα κιλά και όχι αυτά που συστήνουν οι ιατρικοί σύλλογοι. Είναι γνωστό ότι τα πολλά επιπλέον κιλά αλλά και τα λίγα μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στη εγκυμοσύνη, στον τοκετό αλλά και μακροχρόνια στην υγεία του παιδιού.

1/6/11

Ακρυλαμίδιο, μια ουσία που πρέπει να προσέχουμε.

Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε προϊόντα όπως χαρτιά και μελάνι, ωστόσο άλλες σημαντικές πηγές είναι τα τρόφιμα και το κάπνισμα. Συγκεκριμένα όταν ψήνονται η τηγανίζονται αμυλώδης τροφές και δημητριακά σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να δημιουργηθεί το ακρυλαμίδιο. Όταν κάποιες τροφές ψηθούν σε υψηλές θερμοκρασίες τα σάκχαρα αντιδρούν με ένα αμινοξύ την ασπαραγίνη και δημιουργείται το ακρυλαμίδιο.Τα πατατάκια και οι πατάτες τηγανητές έχουν τα υψηλότερα επίπεδα αλλά και τα έτοιμα δημητριακά όπως και το ψωμί όταν μπει στη τοστιέρα μπορεί να έχουν σημαντικά επίπεδα αυτής της ουσίας. Νέα έρευνα του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA) που έγινε σε πειραματόζωα έδειξε ότι η λήψη ακρυλαμιδίου προκάλεσε όγκους και σε θηλυκά και σε αρσενικά πειραματόζωα. Παλιότερη έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που είχαν υψηλή λήψη της ουσίας είχαν 78% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών. Πριν μερικά χρόνια οι εταιρίες τροφίμων είχαν υποσχεθεί ότι θα βρουν τρόπους να μειώσουν τα επίπεδα ακρυλαμιδίου στα προϊόντα τους, αλλά πρόσφατος έλεγχος από την EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων ) έδειξε ότι οι εταιρίες δεν έχουν κάνει κάτι ιδιαίτερο αφού δεν έχουν αλλάξει τα επίπεδα ακρυλαμιδίου στα συγκεκριμένα προϊόντα.
Τι μπορείς να κάνεις:
Το ακρυλαμίδιο βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα έτοιμα και σπιτικά, ωστόσο υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τη λήψη τους.
1. Μην βάζεις το ψωμί στην τοστιέρα και αν το βάλεις να μην το αφήσεις να ψηθεί πολύ.
2. Όταν τηγανίζεις...