4/25/2010

Μας Αρέσει. 100% Ολικής Αλέσεως Ψωμί.

Υπάρχουν καλά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αρκεί να το ψάξεις λιγάκι. Για κοίταξε καλά την ετικέτα: Έχει μόνο 5 υλικά και μόνο αλεύρι ολικής αλέσεως. Διατηρείται για το ίδιο χρονικό διάστημα με όλα τα γνωστά συσκευασμένα ψωμιά του τοστ και το βρήκαμε σε δύο μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Πολλά προϊόντα αναγράφουν στη συσκευασία τους "ολικής αλέσεως", όταν όμως λέμε 100% ολικής αλέσεως τι εννοούμε; ένα προϊόν που περιέχει μόνο αλεύρι ολικής και καθόλου το "σίτου" που είναι το γνωστό άσπρο επεξεργασμένο αλεύρι που στην ουσία αντιμετωπίζεται από τον οργανισμό σαν τη ζάχαρη. Άλλες εταιρίες κάνουν το εξής κόλπο: ...
προσθέτουν φύτρο η άλλες ουσίες προκειμένου να αυξήσουν τις φυτικές ίνες του προϊόντος που κατά τ' άλλα παράγεται από επεξεργασμένο άσπρο αλεύρι. Δεν είναι όμως το ίδιο διότι δεν περιέχουν πολλές άλλες ουσίες όπως αντιοξειδωτικές ουσίες. Τι κάνουν τα ολικής αλέσεως; Σε βοηθούν να ελέγχεις το βάρος σου αφού χορταίνουν περισσότερο, προστατεύουν τη καρδιά και κρατάνε μακριά ορισμένες μορφές καρκίνου.

14 σχόλια:

  1. εχω μια παρατηρηση μονο. οταν λεμε ολικης αλεσεως εννοουμε οτι αλεθετε ολος ο κοκκος χωρις να αφαιρειται η φλουδα. σωστα? Αυτο κανει τη διαφορα και μονο.Το σιτου δεν εννοειται γιατι θα μπορουσε να ειναι κριθαρι η καποιο αλλο σιτηρο. Οι μυλοι το μονο που κανουν ειναι να δυναμωνουν τη γλουτενη (οταν ειναι απαραιτητο) ψηνοντας το σιταρι στους 74βαθμους για 10 λεπτα. Τα υπολοιπα ειναι θεμα αλεσης αναλογα τη παραγγελια.

    Ευχαριστω
    Θεμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε για το σχόλιο. Σωστά. Με τον όρο "σίτου" αναφέρομαι σε συστατικά που βάζουν διάφορες εταιρίες όταν στην ουσία το προϊόν τους απλά περιέχει αλεύρι που δεν είναι όμως ολικής αλέσεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια ερώτηση ρε παίδες!
    Τα συσκευασμένα αναγράφουν τα συστατικά τους και έτσι διαυάζουμε και κρίνουμε. Για εμάς όμως που αγοράζουμε ψωμί ολικής από φούρνο υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξουμε? Δλδ εκεί είναι σίγουρα 100% ολικής αλέσεως ή να προτιμούμε μόνο τα συσκευασμένα προιόντα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όχι ούτε στο φούρνο είναι σίγουρο. Ολικής Αλέσεως μπορεί να σημαίνει ότι περιέχει ολικής αλέσεως αλεύρι (αλλά όχι 100%). Γενικά το ψωμί που είναι 100% ολικής συνήθως είναι συμπυκνωμένο και βαρύ. Ωστόσο δεν αρέσει σε πολύ κόσμο και για να γίνει πιο προσιτό γευστικά, συνήθως προστίθεται και κανονικό άσπρο αλεύρι για να είναι πιο μαλακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Που το βρηκατε αυτο το ψωμι?Εψαξα και δεν το εχω βρει πουθενα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα έχουμε βρει στο Βασιλόπουλο και Σκλαβενίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πραγματικά κορυφαίο ψωμί! Θυμίζει χωριό. Μετά από λίγο καιρό το βαριέσαι όμως μιας και θέλεις το αφράτο λευκό ψωμί για να κάνεις τις βούτες σου. Είναι και ακριβούτσικο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Που το βρήκες Ανώνυμε? Εγώ στην Κηφισιά δεν το βρίσκω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αληθεια πολυ καλο ψωμι!
    επαιρνα καιρο τις φετες ζωης, τωρα τις ¨εκοψα¨ δια παντος, μια ματια μονο ριξτε στα λιπαρα που εχουν και θα καταλαβετε (τα οποία σίγουρα είναι απο τα βλαπτικα).
    Αυτο ειναι αληθινο ψωμι, αξιζει και τα χρηματα του, σκεφθειτε οτι χρειαζεσαι τη μιση ποσοτητα απο οτι ενος ψωμιου-φελιζολ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. απο εσας ανακαλυψα αυτο το ψωμι και δεν προκειται να το βαρεθω ποτε.

    δεν ετρωγα ποτε ψωμι, με αυτο νιωθω οτι τρωω κατι καλο και με χορταινει.

    βαζω τις φετουλες στην καταψυξη και βγαζω οσες κ οποτε θελω και ειναι
    σαν την πρωτη μερα.

    δινω και στην 1,5χρονων κορη μου, σκετο ή με μελι κ ταχινι ολικης.

    πραγματικα σας ευγνωμονω για αυτην την πληροφορηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παιδιά αυτό το ψωμί είναι τεεέλειοοο!!! Κι εγώ το βγάζω από την κατάψυξη μαζί με τα ταπεράκια και δε δίνω δεκάρα στο φούρνο απέναντι! Πάω δυο φορές το μήνα στο σούπερμαρκετ και δε χαλάω τίποτε παραέξω! Και στη δουλειά εχω το ταπεράκι πάντα στην τσάντα και δε δίνω φράγκο στο κυλικείο!! Άλλωστε ο μισθός μου από το δημόσιο καλό είναι να μπαίνει στην τράπεζα και όχι στον κάθε μαγαζάτορα.Νομίζω είναι η καλύτερη λύση.. Μη με πείτε τσίπισσα αλλά αρώματα και τσιγάρα ψωνίζω μόνο από τα duty free ή από πλανόδιο μικροπωλητή :)

    Αμαρυλλίς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κι εγώ από εσάς έμαθα αυτό το ψωμί. Βασικά νομίζω ότι του χετε κάνει την καλυτερη διαφήμιση. Είναι το μόνο που αγοράζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημερα. Και που το βρισκουμε αυτο ψωμι αυτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όπως έχει ήδη απαντήσει ο διαιτολόγος (δες τα προηγούμενα σχόλια) το πουλάνε στο Βασιλόπουλο και στον Σκλαβενίτη. Εγώ το αγοράζω κάθε βδομάδα από τον Βασιλόπουλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή