4/19/2010

Να μην είναι παριζάκι

Αυτή η ιστορία με τα παριζάκια πολύ με έχει ενοχλήσει. Μία το προωθούν στα παιδάκια, μια θέλουν να μας πείσουν ότι επειδή έβαλαν ελαιόλαδο ξαφνικά ένα ανθυγιεινό επεξεργασμένο κρέας με ένα σωρό πρόσθετα μετατράπηκε σε υγιεινό. Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μία παρατήρηση μου σε ένα άλλο μπλογκ, και θα την ξανακάνω εδώ: αυτά τα παριζάκια περιέχουν νιτρώδη και νιτρικά άλατα τα οποία έχουν συσχετιστεί με καρκίνο...


Η Αμερικάνικη Εταιρία Καρκίνου συνιστά να τα αποφεύγουμε, ενώ μία πρόσφατη έρευνα του Χάρβαρντ έδειξε ότι τα επεξεργασμένα κρέατα αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη. Μερικά από τα συστατικά που περιέχει; Σταθεροποιητές, γλουταμικό νάτριο, χρωστικές (καρμίνιο), αλάτι, νιτρώδες νάτριο, γαλακτικό οξύ, τριφωσφωρικό πεντανάτριο, πρωτεΐνη σόγιας κτλ κτλ.
Όσο για το ελαιόλαδο που τόσο περηφανεύεται η συγκεκριμένη εταιρία, τα πράγματα έχουν ως εξής: Ναι πράγματι έρευνες έχουν δείξει ότι όταν αντικαθιστούμε άλλα λιπαρά (όπως βούτυρο, λίπη από κρέατα κτλ.)
με ελαιόλαδο προστατευόμαστε από πολλές ασθένειες. Εδώ όμως έχουμε άλλο θέμα, το πρόβλημα δεν είναι το λίπος, το πρόβλημα είναι όλα τα συντηρητικά και το αλάτι που περιέχουν αυτά τα προϊόντα. Και πραγματικά μου φαίνεται ανήθικο να προωθούνται στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες ως καλή διατροφική επιλογή.

Αν σου αρέσει φυσικά και να το φας αλλά μην έχει ψευδαισθήσεις ότι σου κάνει καλό.
Πάντως ούτε εγώ ούτε το παιδί μου τα ακουμπάμε.

1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλή πληροφόρηση.
    Γράψτε και τα ανάλογα για την μαργαρίνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή