4/28/2010

Κανένας έλεγχος στα συμπληρώματα διατροφής

Άτομο μέσα από τον ΕΟΦ αναφέρει ότι δεν κάνουν εργαστηριακή ανάλυση των συμπληρωμάτων αλλά απλά δίνουν έγκριση κυκλοφορίας για το σκεύασμα βάση της αναγραφόμενης σύστασης του προϊόντος, και μόνο αν αναφερθούν κάποιες παρενέργειες από καταναλωτή μπορεί να γίνει ανάλυση. Άλλο άτομο επίσης μέσα από τον ΕΟΦ μου είπε ότι όποιος ενδιαφέρεται να πάρει έγκριση από τον ΕΟΦ για το προϊόν του, απλά κάνει μια αίτηση ότι σκοπεύει να κυκλοφορήσει το τάδε συμπλήρωμα, και ο ΕΟΦ του δίνει έναν αριθμό πρωτοκόλλου με μία επιστολή ότι η μετάφραση είναι σωστή. Κανένας έλεγχος για το αν πραγματικά η σύσταση του προϊόντος είναι αυτή που αναγράφεται. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στη Ευρώπη και στις Η.Π.Α.. Και το πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι ούτε τροφή αλλά ούτε φάρμακο και έτσι κανένας φορέας δεν έχει δικαιοδοσία...
Το αποτέλεσμα; Πριν από λίγο καιρό έρευνα που έγινε από μη-κερδοσκοπικό οργανισμό στη Βρετανία ανέλυσε δείγματα από 54 συμπληρώματα, βρήκε ότι 13 από αυτά να περιείχαν στεροειδή και 6 από αυτά διεγερτικές ουσίες τα οποία βέβαια δεν είχαν αναφερθεί στη συσκευασία. Ενώ μία άλλη Αμερικάνικη έρευνα έδειξε οτι το 28% των συμπληρωμάτων από τις ΗΠΑ περιείχαν απαγορευμένες ουσίες. Μου αρέσει που σε μία πρόσφατη ανακοίνωση του το Συμβούλιο της Επικρατείας αναφέρει ότι η πώληση των συμπληρωμάτων διατροφής από τα φαρμακεία αποσκοπεί στην προστασία της ανθρώπινης υγείας. Ποια προστασία; Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία προστασία από κανένα φορέα.

2 σχόλια:

  1. Και έπαιρνα κάποιες πολυβιταμίνες πριν λίγο καιρό (σε αναβράζον), αλλά τις έκοψα τελικά, γιατί μου έφερναν ζάλη..μέχρι και τάση για εμετό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν τις έχεις ακόμα, πήγαινε στον ΕΟΦ μήπως και τις αναλύσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή