5/21/2010

Το χάπι αδυνατίσματος Alli (Αλί) και τα λερωμένα εσώρουχα.

Οι διαφημίσεις για το Alli είναι παντού. Βασικά το Alli ξεκίνησε ως χάπι που έπαιρνες μόνο με συνταγή γιατρού και μόνο κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, είχε την ονομασία XENICAL και περιέχει ορλιστάτη. Το Alli επίσης περιέχει ορλιστάτη αλλά έχει πιο ήπια σύνθεση και μπορείς να το πάρεις χωρίς συνταγή, αλλά θεωρείται φάρμακο. Σύμφωνα με τις οδηγίες το XENICAL μπορεί να το πάρει κάποιος με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 30 η με ΔΜΣ πάνω από 27 που να έχει και άλλους παράγοντες κίνδυνου (διαβήτη, καρδιά κτλ). Από την άλλη το Alli συνιστάται να το παίρνει κάποιος με ΔΜΣ πάνω από 28, αλλά που έτσι και αλλιώς δεν έχει σημασία αφού δεν χρειάζεται συνταγή και δεν ελέγχεται, οπότε πρακτικά μπορεί να το πάρει όποιος θέλει, π.χ.καποιος που δεν υπέρβαρος και θέλει να χάσει 1-2 κιλά για να βγει στη παραλία. Όταν βγηκε το XENICAL στην αγορά, όχι μόνο οι γιατροί το συνταγογραφούσαν με μεγάλη ευκολία αλλά και οι φαρμακοποιοί το έδιναν σε γνωστούς και φίλους χωρίς καμία συνταγή (το έχω δει πολλές φορές). Τώρα που βγήκε το Alli χωρίς συνταγή τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο εύκολα αλλά όχι τόσο κερδοφόρα για τους γιατρούς. Τι κάνει το Alli; Εμποδίζει το οργανισμό να απορροφήσει κάποιο ποσοστό λίπους από το φαγητό που τρώμε. Αυτό το λίπος μετά αποβάλλεται από το οργανισμό μέσω των κοπράνων. Το πρόβλημα είναι το εξής: αν φας παραπάνω λίπος σε ένα γεύμα από αυτό που προτείνουν οι οδηγίες θα έχεις διάφορες παρενέργειες: λιπαρά ή ελαιώδη κόπρανα...
μαλακά κόπρανα, διάρροια και αέρια με ή χωρίς αποβολή μικροποσοτήτων λιπαρού υλικού (θα χρειαστείς αρκετά εσώρουχα όσο καιρό το παίρνεις). Ξέρεις πόσο λίπος πρέπει να τρως σύμφωνα με τις οδηγίες; μέχρι 15 γρ. σε κάθε γεύμα, ξέρεις πόσο είναι αυτό; 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Δεν είναι πολύ, αν φας 1-2 κομμάτια τυρί και ένα πιάτο λαδερά το ξεπέρασες. Από την άλλη αν περιορίζεις το λίπος σε αυτή τη ποσότητα που προτείνουν, λογικά θα χάσεις βάρος έτσι και αλλιώς και χωρίς το χάπι. Μάλιστα οι έρευνες που έχουν γίνει, έδειξαν ότι η επιπλέον απώλεια βάρους ήταν μόνο 2,7 κιλά σε ένα ολόκληρο χρόνο. Και λόγω του ότι εμποδίζει την απορρόφηση λίπους μπορεί να εμποδίσει και την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών A,D,E και Κ. Τέλος, υπήρχαν κάποιες αναφορές για περιπτώσεις βλάβης στο συκώτι από άτομα που έπαιρναν το συγκεκριμένο φάρμακο και γίνεται έρευνα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Αξίζει όλες αυτές τις παρενέργειες (και μη ξεχνάς ότι είναι φάρμακο το οποίο επεξεργάζεται και επιβαρύνει το συκώτι) και χρήματα για την απώλεια 1-2 κιλών παραπάνω; Δεν νομίζω.

4 σχόλια:

  1. 1. "2,7 κιλά σε ένα ολόκληρο χρόνο" και δεν ντρέπονται να το γραψουν; με προσεγμένη διατροφή (ούτε που την λες δίαιτα) χάνεις εύκολα _τουλάχιστον_ μισό κιλό καθαρό λίπος το μήνα

    2. τι μανία έχει η βιομηχανία με το λίπος; ο οργανισμός δεν παχαίνει με το που τρώμε λίπος. Η θεώρηση ότι 'βάζω λίπος μέσα μου άρα θα προστεθεί σε αυτό που ήδη έχω' είναι τουλάχιστον ανόητη καθώς αγνοεί τι πάει να πει μεταβολισμός τροφών. Ο ένοχος μάλιστα είναι μάλλον οι υδατάνθρακες.

    3. θα ήταν ενδιαφέρον κάποια στιγμή να θίξετε αυτό το ζήτημα: ότι δηλαδή η βιομηχανία διατροφής προωθεί προϊόντα βασισμένα σε υδατάνθρακες λόγω μεγαλυτέρων κερδών, αυτά προάγουν την παχυσαρκία, και στο καπάκι η βιομηχανία αδυνατίσματος τα προωθεί ακόμη περισσότερο (αφού δαιμονοποιούν τα λιπαρά). Φαύλος κύκλος; Ολοένα αυξανόμενα κέρδη για κάποιους; Ναι και ναι δυστυχώς.

    Νομίζω αυτό είναι το πλέον σημαντικό ζήτημα από όλα τα διατροφικά θέματα. Εν πάσει περιπτώση, να σας συγχαρώ για την προσπάθεια που κάνετε και απευθύνομαι σε όλους τους φίλους αναγνώστες να γράφουμε σχόλια με προφίλ πλέον ώστε να γίνεται καλύτερος διάλογος, διότι πιστεύω ότι είμαστε λίγοι μεν, αλλά με μεγάλο ενδιαφέρον για ανταλλαγή απόψεων.

    Σωτήρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν θες να μάθεις περισσότερα για το alli Κάνε κλικ εδώ για να διαβάσεις την γνώμη ενός ειδικού (Donald D. Hensrud, MD) σχετικά με το alli.

      Και εδώ μπορείτε να δείτε ένα σχετικό video !

      Διαγραφή
  2. koita na deis vazontas lipos mesa sou to lipos pernaei dio fores apo to lepto entero k kourazei k ton organismo esoterika ektos apo ola ta alla pou kanei opote exoun ena dikio pou oloi lene gia auto... oso gia tous ydatanthrakes logiko einai na simvaloun sto na paxynei kapoios den einai logikes aytes oi kathetes apopseis pou grafete....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 'Ολα καλά ρε παιδιά αλλά ρωτήστε και όσους έχουν πρόβλημα με θυροειδή και συγκεκριμένα αυτο-άνοσο τύπου Hasimoto. Ότι και αν φας ακόμα και νερό να πιείς σε φουσκώνει λόγω κατακρατήσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή