5/15/2010

Μονοπώλιο-Ολιγοπώλιο, έχουμε επιλογή.

Τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύτηκε μια λίστα με τις εταιρίες που έχουν μονοπώλιο η ολιγοπώλιο στην Ελληνική αγορά. Αυτές που τράβηξαν τη δική μου προσοχή ηταν οι εξής:

*Δημητριακά: Nestle:39%,Atlanta (Kellogg's):37%
*Μαργαρίνες: Unilever: 90%, Minerva: 8%
*Χυμοί:Coca Cola (3E Amita): 53%, Δέλτα (Life): 17,4%

Δεν υπάρχουν άλλες εταιρίες; Και βέβαια υπάρχουν αλλά αυτές οι τεράστιες πολυεθνικές εταιρίες έχουν τη δυνατότητα να διαφημίζονται συνεχώς, να προωθούνται μέσω των ΜΜΕ με αποτέλεσμα να έχουμε πειστεί ότι τα προϊοντα τους είναι όντως τα καλύτερα και να τα χρυσοπληρώνουμε. Στη πραγματικότητα συχνά όχι μόνο δεν είναι τα καλύτερα, είναι πιο βλαβερά, πιο ακριβά και δεν υποστηρίζουν και την Ελληνική οικονομία.
Το ήξερες ότι οι περισσότεροι χυμοί των παραπάνω εταιριών δεν χρησιμοποιούν καν ελληνικά φρούτα;...

Και όμως αυτή είναι η αλήθεια. Ας κάνουμε μία έρευνα αγοράς πριν πάμε αυτόματα να βάλουμε τη γνωστή μάρκα στο καρότσι μας. Κοίτα λίγο στα όχι τόσο φανερά σημεία στο σούπερ μάρκετ. Οι μεγάλες εταιρίες πληρώνουν αρκετά χρήματα στα σούπερ μάρκετ να βάζουν τα προϊόντα τους στα πιο εμφανή σημεία των ραφιών συνήθως στο ύψος των ματιών ώστε να σου είναι πιο εύκολο να τα δεις και κατά συνέπεια να τα αγοράσεις.

4 σχόλια:

  1. Μπράβο, τέτοιες συμπεριφορές χρειαζόμαστε και για να αλλάξει ο τόπος γενικά. Απλά και όμορφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα πρότεινα επίσης να αναφέρουμε ανοιχτά τις ονομασίες ελληνικών εταιριών οι οποίες αναταγονίζονται τις πολυεθνικές. Π.χ. όσον αφορα στα αναψυκτικά (αν και θα πρέπει να τα αποφεύγουμε) η ΕΨΑ είναι μια πολύ καλή λύση. Η λεμονάδα στο γυάλινο μπουκαλάκι είναι οτι καλύτερο έχω δοκιμάσει.

    kyros

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kyros
    Συμφωνώ. Συγκεντρώνουμε κάποιες πληροφορίες, αλλά θέλουμε προτάσεις και από σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να άλλη μία πρόταση: γάλα βλάχας εβαπορέ (το κλασσικό όχι το ζαχαρούχο) παράγεται στην Ημαθεία σε αντίθεση με το νουνου το οποίο παράγεται στην Ολλανδία.

    kyros

    ΑπάντησηΔιαγραφή