5/18/2010

Ο Επιμένων πάντα Ελληνικά;

Όχι πάντα. Και ούτε αυτός ήταν ο σκοπός της προηγούμενης ανάρτησης. Είναι το Ελληνικό γάλα καλύτερο από το Γερμανικό; Μάλλον όχι. Διατροφικά τουλάχιστον δεν διαφέρουν πολύ. Μπορεί να είναι καλύτερο το Γερμανικό γάλα. Το θέμα δεν είναι εκεί. Εκεί που είναι το πρόβλημα είναι πως οι εταιρίες χρησιμοποιούν την "Ελληνικότητα" τους για να πουλήσουν ένα προϊόν. Και εκεί πραγματικά παραπλανούν. Διότι όταν ένα από τα κριτήρια του Έλληνα καταναλωτή, καλώς η κακώς, είναι το προϊόν που αγοράζει να είναι ελληνικό, να είστε σίγουροι ότι η ΦΑΓΕ και η κάθε ΦΑΓΕ θα συνεχίζει να δίνει την εντύπωση ότι το προϊόν της παράγεται από Ελληνικά συστατικά γιατί θέλει να πουλήσει. Αμφιβάλω πολύ αν ο μέσος Έλληνας αγοράζει ΦΑΓΕ γιαούρτι πιστεύοντας ότι παράγεται από Γερμανικό, Βελγικό κτλ. γάλα. Το ότι χρησιμοποιούν διάφορα κόλπα οι εταιρίες προκειμένου να σε πείσουν να αγοράσεις το προϊόν τους δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά ως καταναλωτές οφείλουμε στον εαυτό μας να βλέπουμε τι γίνεται και να κάνουμε ενημερωμένες αγορές.

3 σχόλια:

  1. Είναι σωστό αυτό, όμως , αγοράζοντας προϊόντα που σχετίζονται με Έλληνες παραγωγούς, ουσιαστικά το χρήμα των καταναλωτών ενισχύει μέρος των εισοδημάτων των Ελλήνων και ο φόρος στο κέρδος περνάει στο ελληνικό δημόσιο.
    Όταν γίνεται εισαγωγή, απλά μέρος της αξίας τους προϊόντος πάει στη Γερμανία. Πρέπει λοιπόν όχι μόνο να προσπαθούμε να αυξάνουμε της εξαγωγές μας, για να κάνουμε όσους τους χρωστάμε να μας χρωστάνε και αυτοί, αλλά και να προσπαθούμε να αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα (έστω και είναι κατά ελάχιστο ακριβότερα ή όσο αντέχουμε ακριβότερα), ώστε να στηρίζονται και οι Έλληνες παραγωγοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε μου είμαι αυτός που σου απάντησε στο προηγούμενο post. Δεν έχω τίποτε μαζί σου ούτε έχω συμφέροντα στη ΦΑΓΕ Σου απαντώ καλοπροαίρετα.

    Στο προηγούμενο post σου ισχυρίζεσαι ότι τελικά το προιόν δεν είναι ελληνικό διότι δεν έχει ελληνικό γάλα και προσπάθησα να επιχειρηματολογίσω ότι είναι ελληνικό ελληνικότατο. Το ότι η κάθε εταιρία θα το κρύψει αυτό το γεγονός στηρίζεται στη χρόνια πλύση εγκεφάλου που έχει γίνει από την τηλεόραση ότι τα ελληνικά συστατικά είναι ανώτερα (όπως και η φυλή μας άλλωστε)και καθορίζουν και το τελικό προιόν λες και η μεταποίηση δεν υπάρχει σαν έννοια στη χώρα μας (είναι κι αυτή ταμπού σαν την επιχειρηματικότητα). Πρέπει σα λαός να επιλέξουμε τους πραγματικούς άξιους και ανώτερους σε κάθε τομέα και να τους υποστηρίξουμε. Εν προκειμένω έχουμε το ελληνικό προιόν γάλα που δεν είναι ανώτερο από το γερμανικό όπως κι εσύ παραδέχεσαι και το ελληνικό γιαούρτι που (όπως δείχνουν πωλήσεις και προτιμήσεις) είναι. Γύρω από αυτό λοιπόν πρέπει να χτίσουμε φήμη και πελατεία. Να σκιστεί ο έλληνας κτηνοτρόφος να γίνει αναταγωνιστικός για να εκμεταλλευτεί την αγορά που έχει ανοίξει ο έλληνας γιαουρτάς. Είναι τόσο απλό.Εμείς κάνουμε το αντίθετο. Θέλουμε το προιόν που έχει αγορά να το φέρουμε στα μέτρα του μη ανταγωνιστικού. Κύριοι δεν είναι μόνο ο κτηνοτρόφος έλληνας είναι και ο επιχειρηματίας. Ας σταματήσουμε να λαικίζουμε λοιπόν ταυτιζόμενοι με το εύκολο και το πιασάρικο και ας δούμε λίγο την ουσία της υπόθεσης.

    Φίλε μου με συγχωρείς που παρεμβαίνω τόσο πολύ. Το μπλογκ σου έχει άλλο αντικείμενο και ύφος και γιαυτό δε θα παρέμβω ξανά. Σε ευχαριστώ για το βήμα όπως και να χει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι παρεμβάσεις και τα σχόλια είναι πάντα ευπρόσδεκτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή