5/29/2010

Η Συνήθεια της Ημέρας: Καλύτερη απορρόφηση σιδήρου.

Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο που δεν έχει υψηλά ποσοστά απορρόφησης. Με λίγα λόγια δεν απορροφάμε 100% του σιδήρου που βρίσκεται σε μια τροφή. Τα ποσοστά είναι ως εξής: απορροφάμε 15-35% σίδηρο από ζωικές πηγές και μόνο 2-20% από φυτικές πηγές.
Υπάρχουν κάποια στοιχεία που αυξάνουν την απορρόφηση σιδήρου και άλλα που το εμποδίζουν.
Ζωικές πηγές (κρέας, στρείδια, γαλοπούλα, κοτόπουλο): Κατανάλωσε αυτές τις τροφές με τροφές που περιέχουν βιταμίνη C γιατί αυτό αυξάνει ακόμα περισσότερο την απορρόφηση σιδήρου, έτσι συνδύασε κρέας η κοτόπουλο με ντομάτα, λεμόνι, πιπεριές, μπρόκολο, κουνουπίδι και αρακά.
Φυτικές πηγές (όσπρια, εμπλουτισμένα δημητριακά, σπανάκι, χόρτα): Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα γιατί υπάρχουν ουσίες που περιορίζουν την απορρόφηση σιδήρου, έτσι το οξαλικό οξύ που βρίσκεται στο σπανάκι και τα χόρτα, τα φυτικά οξέα που βρίσκονται σε όσπρια, το ασβέστιο, και οι τανίνες στο τσάι, όλα αυτά εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου από φυτικές πηγές.

Αυτό λύνεται προσθέτοντας βιταμίνη C όταν τρως αυτές τις τροφές:...
*Πιες λίγο χυμό πορτοκάλι μαζί με τα δημητριακά
*Λεμόνι μαζί με τα χόρτα
*Λεμόνι η ντομάτα μαζί με τα όσπρια και το σπανάκι
*Αν παίρνεις ασβέστιο σε συμπλήρωμα , μην το παίρνεις με το γεύμα σου.
*Τέλος αν τρως λίγο κρέας μαζί με φυτική πηγή σιδήρου θα απορροφήσεις ακόμα περισσότερο σίδηρο από τη φυτική πηγή.

Για άλλη μία φορά επιβεβαιώνεται η σοφία της Ελληνικής κουζίνας: Όλα μας τα πιάτα περιέχουν η ντομάτα (σάλτσα ντομάτας-τα κοκκινιστά) η λεμόνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου