5/25/2010

Βρείτε τα λάθη σε αυτή τη φωτογραφία.

Όπως φαίνεται είναι γεύμα αεροπλάνου και συγκεκριμένα της Ολυμπιακής. Εντάξει δεν περιμένουμε και γκουρμέ γεύμα, αλλά το πρόβλημα εδώ είναι το γεγονός ότι είναι παιδικό γεύμα. Η οικογένεια που καθόταν δίπλα μου το είχαν παραγγείλει για το 2 1/2 ετών παιδί τους. Πέρα του ότι έχει σοκολάτες και τετηγμένο ψεύτικο τυρί (το ελληνικό τυράκι δεν τους κάνει;), αυτό που είναι προβληματικό και επικίνδυνο σε αυτό το πιάτο είναι το λουκάνικο. Όχι από διατροφικής άποψης (που επίσης δεν είναι καλό- έχουμε πει για τα νιτρώδη) αλλά λόγω σχήματος και υφής, η διάμετρος του χωράει ακριβώς στον αεραγωγό μικρού παιδιού. Ναι. Ορισμένες τροφές λόγω του μεγέθους και του σχήματος αποτελούν κίνδυνο για παιδιά κάτω των 4 χρονών. Μάλιστα σήμερα δημοσιεύτηκε άρθρο στο Τάιμς της Νέας Υόρκης όπου αναφέρει ότι η Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία Αμερικής, οι παιδίατροι δηλαδή, ζητούν να υπάρχουν προειδοποιητικά μηνύματα στις συσκευασίες επικίνδυνων τροφών...
που να αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο τρόφιμο είναι επικίνδυνο για παιδιά κάτω των 3-4 ετών, όπως κάνουν και για τα παιχνίδια. Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ότι το 2001, 17500 παιδιά βρέθηκαν στην εντατική λόγω πνιγμού και το 60% των περιπτώσεων οφειλόταν σε τροφή. Ο αεραγωγός των μικρών παιδιών στενεύει αρκετά μάλιστα σε κάποιο σημείο η διάμετρος είναι όσο ένα καλαμάκι. Αν λοιπόν ένα παιδάκι δεν έχει μάθει να μασάει καλά, εύκολα ένα κομμάτι τροφής μπορεί να σφηνωθεί εκεί. Κακώς λοιπόν η Ολυμπιακή δίνει λουκάνικα σε παιδικό γεύμα, θα έπρεπε να είναι πιο προσεχτικοί. Να ποιες τροφές δεν θα πρέπει να δίνονται σε μικρά παιδιά κάτω των 4 χρονών: Λουκάνικα, σταφύλια, ωμά καρότα, ξηροί καρποί, σταφίδες, καραμέλες σκληρές αλλά και ζελεδάκια, ποπ κορν, κομμάτια σκληρού κρέατος όπως μπριζολα, φυστικοβούτυρο-ταχίνι, και τσίχλες.

2 σχόλια:

  1. Καλά όλα τα υπόλοιπα, αλλά το ταχίνι τι πρόβλημα έχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η υφή του ταχινιού όπως και άλλες κρέμες από ξηρούς καρπούς (φουντουκιού, αμυγδάλου) είναι πυκνή και συχνά το παιδί δυσκολεύεται να το καταπιεί η μπορεί να κολλήσει στο πάνω μέρος του στόματος. Αν θες να τους το δώσεις, μπορείς να αλείψεις μία πολύ λεπτή στρώση σε μία φέτα ψωμί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή