6/06/2010

Υπογλυκαιμία, έχεις η δεν έχεις;

Συχνά ακούς κάποιον να λέει «με πιάνουν κρίσεις υπογλυκαιμίας και θέλω κάτι γλυκό». Στη πραγματικότητα δεν έχεις υπογλυκαιμία, απλά πεινάς. Υπογλυκαιμία παρατηρείται όταν τα επίπεδα σακχάρου πέσουν κάτω από το φυσιολογικά όρια. Αυτό σε άτομα που δεν έχουν διαβήτη συμβαίνει αν πιουν οινοπνευματώδη ποτά χωρίς να έχουν φάει, γιατί το αλκοόλ εμποδίζει το συκώτι να απελευθερώσει γλυκόζη (σάκχαρο) στο αίμα. Στους περισσότερους ανθρώπους όταν δεν τρώνε για πολλές ώρες ο οργανισμός εκκρίνει ινσουλίνη και η ινσουλίνη (ορμόνη) απελευθερώνει γλυκόζη στο αίμα με αποτέλεσμα να μην παρατηρηθεί υπογλυκαιμία. Μόνο σε μερικά άτομα όπως σε αυτά που πίνουν πολύ η που δεν έχουν φάει για μεγάλο χρονικό διάστημα (υποσιτισμό) η που έχουν κάποια πάθηση (για παράδειγμα στο συκώτι η στα νεφρά) αυτό δεν συμβαίνει με αποτέλεσμα να παρουσιάσoυν υπογλυκαιμία. Αλλά για τον μέσο άνθρωπο ακόμα και αν δεν έχει φάει για αρκετές ώρες ο οργανισμός έχει την ικανότητα να διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου σε σχετικά φυσιολογικά επίπεδα...
Φυσικά και οι διαβητικοί παρουσιάζουν υπογλυκαιμία αλλά για διαφορετικούς λόγους π.χ.μεγαλύερη δόση φαρμάκου, αλλά για όλους τους υπόλοιπους η υπογλυκαιμία δεν είναι συχνό φαινόμενο, και αν παρουσιάζεται είναι σύμπτωμα κάποιας πάθησης.
Τα συμπτώματα υπογλυκαιμίας είναι: ταχυπαλμία, τρεμούλα, ιδρώτας, άγχος, πείνα, σύγχυση. Η άμεση αντιμετώπιση πρέπει να γίνει καταναλώνοντας κάτι γλυκό για να ανέβουν τα επίπεδα σακχάρου όπως λίγη ζάχαρη η μέλι, καραμέλες η χυμό. Ωστόσο θα πρέπει να δεις γιατρό για να διαπιστωθεί τι προκαλεί την υπογλυκαιμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου