6/11/2010

Βασιλικός Πολτός, καλός αλλά δεν κάνει θαύματα.

Ο βασιλικός πολτός έχει τη φήμη της θαυματουργής ουσίας (δεν θα γράψω εδώ όλα όσα υποτίθεται ότι θεραπεύει η βελτιώνει, σχεδόν τα πάντα πάντως).  Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Διατροφικά περιέχει πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα, όχι όμως σε εξωπραγματικές ποσότητες. Αλλά λόγω του ότι περιέχει για παράδειγμα βιταμίνες του συμπλέγματος Β που παίζουν ρόλο στην απελευθέρωση ενέργειας από τα διατροφικά στοιχεία που καταναλώνουμε, κάνουν ισχυρισμούς ότι δίνει ενέργεια η τονώνει, δεν πάει έτσι όμως, γιατί με αυτή τη λογική θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο και για τη γαλοπούλα που είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.  
Οι έρευνες δείχνουν το εξής για τη βασιλικό πολτό: εργαστηριακά έχει παρατηρηθεί αντιοξειδωτική δράση, μείωση γλυκόζης σε υγιή άτομα, μείωση της κακής (LDL) χοληστερίνης και αύξηση της καλής (HDL), αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακή δράση, και μπορεί να έχει θετική δράση στην γονιμότητα των αντρών. Αυτές οι ιδιότητες φαίνεται να οφείλονται κυρίως στα φλαβονοειδή (ουσίες με αντιοξειδωτική δράση). Τώρα σχετικά με όλα αυτά που υπόσχονται όχι μόνο οι εταιρίες αλλά αυτά που βλέπω να γράφουν διάφοροι διαιτολόγοι και ειδικοί, τα περισσότερα δεν βασίζονται σε καμία έρευνα, μάλιστα τη δεκαετία του 90, πολλές Αμερικάνικες εταιρίες που πουλούσαν βασιλικό πολτό και έκαναν διάφορους ισχυρισμούς έπρεπε να πληρώσουν πρόστιμα γιατί οι ισχυρισμοί ήταν παράνομοι...
Βασικά ο βασιλικός πολτός περιέχει θρεπτικές ουσίες αλλά όχι ουσίες που δεν βρίσκεις κάπου αλλού, επιπλέον οι ευεργετικές ιδιότητες που φαίνεται ότι έχει τις βρίσκεις και σε άλλες τροφές. Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο βασιλικός πολτός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε μερικά άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου