7/01/2010

Η Θεραπεία της Κυτταρίτιδας..ποια είναι τελικά;

H "κυτταρίτιδα" δεν είναι πάθηση, μάλιστα διάβασα κάπου ότι η λέξη (cellulite) δημιουργήθηκε από εταιρίες καλλυντικών για να περιγράψουν αυτό το φαινόμενο. Ωστόσο για πολλά άτομα αποτελεί πρόβλημα που επηρεάζει την εμφάνιση και την αυτοπεποίθηση τους. Για να κάνεις κάτι για την κυτταρίτιδα πρέπει να ξέρεις τι την προκαλεί. Η κυτταρίτιδα είναι απλά ένας τρόπος αποθήκευσης λίπους που αντί να αποθηκεύεται διάχυτα αποθηκεύεται μαζεμένα χωρισμένο από ίνες με αποτέλεσμα να παρουσιάζει την εμφάνιση της φλούδας πορτοκαλιού. Είναι κυρίως κληρονομικό, αν το είχε η μαμά σου, έχεις περισσότερες πιθανότητες να το έχεις και συ. Και γι' αυτό βλέπεις πολλά άτομα που δεν γυμνάζονται καθόλου χωρίς ίχνος κυτταρίτιδας. Δεν οφείλεται σε κακή κυκλοφορία η σε τοξίνες η σε πρόβλημα με το λεμφικό σύστημα όπως ισχυρίζονται τα διάφορα κέντρα αισθητικής και εταιρείες που παράγουν προϊόντα κατά της κυτταρίτιδας. Άρα αφού δεν οφείλεται σε αυτά, όλες οι κρέμες και προϊόντα που περιέχουν συστατικά που βοηθούν τη κυκλοφορία είναι στην ουσία άχρηστα. Άτομα που κάνουν καθιστική ζωή, έχουν άγχος και παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κυτταρίτιδα. Τι μπορείς να κάνεις: ...
Η αλήθεια είναι ότι διατροφικά όχι και πολλά, η καλή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια λίπους και αυτό να βελτιώσει λίγο την κατάσταση, αλλά τίποτα άλλο. Ενώ το επιπλέον βάρος μπορεί να επιβαρύνει τη κυτταρίτιδα, αλλά μπορεί και όχι. Υπάρχουν πολλά υπέρβαρα άτομα που δεν έχουν κυτταρίτιδα, και πολλά αδύνατα που έχουν κυτταρίτιδα. Η άσκηση είναι πιο αποτελεσματική (έχεις δει πολλές αθλήτριες με κυτταρίτιδα;) και ειδικά η άσκηση με βάρη που εστιάζεται στα προβληματικά σημεία. Οι κρέμες και τα μασάζ μπορεί να έχουν ένα επιφανειακό αποτέλεσμα που επανέρχεται γρήγορα όταν σταματήσεις. Βέβαια και σε αυτό το θέμα η παραπληροφόρηση είναι μεγάλη, μου κάνει εντύπωση όταν βλέπω άρθρα με τίτλους "Κάψτε την κυτταρίτιδα με τρεις κινήσεις" (Ελευθεροτυπία) η τα "Τα «όπλα» εναντίον της κυτταρίτιδας" (Νέα) να προωθούν κάποιες μεθόδους που η πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας τα αμφισβητεί (εκτός από αυτούς που έχουν κάποιο κέρδος) και με κάνει να αμφισβητώ πολύ τις πηγές τους. Μελλοντικά μπορεί να δημιουργηθούν κάποιες θεραπείες που να έχουν αποτέλεσμα ως τότε όμως...γυμναστική.

9 σχόλια:

  1. "Οι κρέμες και τα μασάζ μπορεί να έχουν ένα επιφανειακό αποτέλεσμα που επανέρχεται γρήγορα όταν σταματήσεις." -->πέρα για πέρα ΑΛΗΘΕΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια διευκρινηση:
    Η κυτταρίτιδα είναι απλά ένας τρόπος αποθήκευσης λίπους. Η ασκηση με βάρη ειναι αποτελεσματικη στην καταπολεμιση της κυτταριτιδας γιατι εστιαζει σε σημεια (--> Δηλαδη καταπολεμα το λιπος στα σημεια??).
    Ομως σε προηγούμενο αρθρο ειπαμε πως η ασκηση δεν μπορει να καταπολεμίσει το τοπικο λιπος.
    Τι ισχυει τελικά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H topikh askhsh me varh dynamwnei/megalwnei tous myes - stis gynaikes se mikro vathmo - alla arketa wste to derma na ´tentwthei´ panw apo megalyterh epifaneia; to apotelesma einai h kyttarytida na fainetai ligotero (afou to dermo einai pio tentwmeno panw ston my kai akolouthei ligotero ta contours tou ypodwriou lipous); epipleon, kathe eidous gymnastikhs auksanei ths kauseis pou mporei na odhgsei se apwleia lipous, se syndyasmo me upothermidikh diatrofh.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί είμαι άσχετη, τι εννοούμε με το τοπική άσκηση με βάρη; Τι είδους; Και πώς; Στα πόδια και σε γλουτούς πώς γυμνάζουμε με βάρη; Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαλλον στο κειμενο εννοει ασκησεις για τους μυες των περιοχων που εμφανιζεται η κυτταριτιδα. Για ολες τις βασικες μυικες ομαδες υπαρχουν αντιστοιχες ασκησεις. Για τα ποδια και τους γλουτους αναλογα αν πας γυμναστηριο ή εισαι στο σπιτι μπορεις να κανεις διαφορες ασκησεις, με ενα ψαξιμο στο διαδικτυο μπορεις να δεις. Για γλουτους θα σου προτεινα το ημικαθισμα, σκουοτ και ασκησεις γλουτων. Για ποδια πρεπει να γυμνασεις 4κεφαλο, οπισθιο μηριαιο, κνημη και γαμπες. Προσωπικα δεν πιστευω οτι η γυμναστικη βοηθα σημαντικα στην εξαλειψη της κυτταριτιδας, ειδικα αν υπαρχει κληρονομικοτητα. Αν ομως μειωνεται η ποσοτητα λιπους θα ειναι και λιγοτερη η εκταση του φαινομενου. Και εννοειται οτι ωφελει γενικοτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν υπαρχει καμια ασκηση τοπικη..ολα αυτα ειναι προπαγανδα!!! Για να καψεις λιπος ειτε γενικα ειτε τοπικα θελει καλη διατροφη σε συνδυασμο με αρκετη αεροβια ασκηση οπως τρεξιμο, ποδηλατο, κολυμπι. Αν για παραδειγμα θελεις να φανουν οι κοιλιακοι δεν χρειαζεται να κανεις κοιλιακους αλλα αεροβια ασκηση, οι κοιλιακοι απλα θα τονωσουν λιγο παραπανω τις γραμμες οταν φυγει το λιπος. Ενας γυμναστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μίλησε το άρθρο για καψιμο λιπους-για κυτταριτιδα λεει

      Διαγραφή
    2. Εγω απανταω γενικα σε παραπανω σχόλια και λέω οτι για να δοκιμασεις μια θεραπεια ειτε για κυτταριτιδα, ειτε για λιπος δεν υπαρχει τοπικη ασκηση με βαρη και γενικως τοπικη ασκηση για τετοιους σκοπους.

      Διαγραφή
  7. Λοιπόν η κυτταρίτιδα άπαξ και εμφανιστεί δεν φεύγει αλλά...Η άσκηση, αερόβια και αναερόβια, βοηθάει στον περιορισμό της. Αερόβια είναι η άσκηση που απαιτεί οξυγόνο πχ. Αερόμπικ, κολύμβηση κλπ και αναερόβια είναι η άσκηση που ΔΕΝ απαιτείται οξυγόνο πχ. ασκήσεις με βάρη, πιλάτες, γιόγκα κλπ. Αυτό που αναφέρεται στο άρθρο είναι ασκήσεις με βάρη οι οποίες εστιάζουν σε συγκεκριμένες περιοχές – μυικές ομάδες του σώματός μας. Π.χ. με τα βαράκια μπορούμε να γυμνάσουμε τοπικά τους μυς των χεριών μας, τα πόδια μας κλπ. Θα πρότεινα να επιλέγονται και οι 2 τύποι ασκήσεων, αερόβιων και αναερόβιων, για καλύτερα αποτελέσματα αλλά και γιατί βελτιώνεται πάρα πολύ και η υγεία μας.
    Η καλή διατροφή και ιδιαίτερα η κατανάλωση τροφών ωμών, δηλ. Φρούτων και λαχανικών, και το πολύ νερό (2λτ/ημέρα) βοηθάνε επίσης στην βελτίωση της όψης του δέρματος με κυτταρίτιδα. Οι κρέμες δεν κάνουν τίποτα άλλο από κακό και στο πορτοφόλι μας και στην υγεία μας, μιας και περιέχουν τόσα χημικά στοιχεία, βλαβερά για τον οργανισμό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή