7/08/2010

ΚΡΙΤΙΚΗ: Cream Crackers Παπαδοπούλου. Όχι δεν κάνουν για δίαιτα.

ΤΑ ΣΥΝ:
*Δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά
ΤΑ ΠΛΗΝ:
*Αρκετές θερμίδες

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Τα κλασσικά κράκερ. Για το γραφείο, για το ταξίδι, για δίαιτα, όπου και να κοιτάξεις θα τα βρεις. Υπάρχουν σε 3 κατηγορίες και θα δώσουμε βαθμό και στις 3. Σε γενικές γραμμές η κλασσική εκδοχή έχει λίγα συστατικά, αλλά και τίποτα το ιδιαίτερο διατροφικά, κυρίως επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Οι θερμίδες του είναι αρκετές, 44 ανά κράκερ, σχεδόν όσο μία φέτα ψωμί, και συνήθως δεν τρως μόνο ένα. Τα σίκαλης περιέχουν και λίγο αλεύρι ολικής αλέσεως και σίκαλης, αλλά δεν είναι πιο υγιεινά. Διατροφικά έχουν ελάχιστη διαφορά με τα κανονικά: έχουν 0,1 γραμμάριο περισσότερες φυτικές ίνες από τα κανονικά. Επιπλέον έχουν και περισσότερες θερμίδες και λιπαρά. Τέλος υπάρχουν και αυτά χωρίς ζάχαρη με φυτικές ίνες και Ω-3. Aυτά έχουν περισσότερες ίνες: 1 γραμμάριο ανά κράκερ, αντί για ζάχαρη περιέχουν πολυδεξτρόζη, μια ουσία που συνδυάζει δεξτρόζη και σορβιτόλη και χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο ζάχαρης, σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Επιπλέον τα Ω-3 προέρχονται από προσθήκη λινέλαιου. Δεν συνιστάται να λαμβάνονται προϊόντα με λιναρόσπορο και λινέλαιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γιατί έρευνες σε πειραματόζωα δείχνουν ότι μπορεί να είναι βλαβερά και να επηρεάσουν ορμονικά τον οργανισμό. Και μιας και μιλάμε για λιναρόσπορο και λινέλαιο υπάρχουν πολλά προϊόντα που το περιέχουν (θα αναφερθούμε σε μελλοντική ανάρτηση). Οι ίνες προέρχονται από τη προσθήκη πίτουρου (δεν έχει χρησιμοποιηθεί αλεύρι ολικής αλέσεως). Τέλος αυτά τα κρακεράκια έχουν 49 θερμίδες ανά κράκερ (περισσότερες δηλαδή από τα κανονικά) και σχεδόν την ίδια ποσότητα υδατανθράκων. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΑΝ;

Τα κράκερ αυτά στην ουσία είναι πηγή επεξεργασμένων υδατανθράκων. Στις διαφορετικές εκδοχές του μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί κάποια επιπλέον υλικά για να γίνουν πιο θρεπτικά, ωστόσο πάντα είναι καλύτερα να λαμβάνεις κάποιες ουσίες από τις αρχικές πηγές τους όχι από προσθήκες που τελικά ο οργανισμός μπορεί να μην τις αφομοιώσει. Θερμιδικά είναι λίγο "επικίνδυνα" γιατί τα τρώμε εύκολα, αν σκεφτείς ότι το καθένα έχει σχεδόν 50 θερμίδες, εύκολα τρως 2-3 χωρίς να το καταλάβεις. Οπότε και γι αυτό το λόγο δεν είναι χρήσιμα για δίαιτα, και λόγω θερμίδων και λόγω επεξεργασμένων υδατανθράκων. Είναι προτιμότερο να φας ένα σάντουιτς με 2 φέτες ψωμί (ολικής) η παξιμάδι κριθαρένιο παρά αυτά τα κράκερ που τελικά δεν προσφέρουν τίποτα ιδιαίτερο διατροφικά.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ 1 Κράκερ:
Cream Crackers Κανονικά: Θερμίδες: 44, Υδατάνθρακες: 6,7 γρ., Πρωτεΐνη: 1,3 γρ., Λιπαρά: 1,3 γρ.
Cream Crackers Με Σίκαλη: Θερμίδες: 49, Υδατάνθρακες: 7,5 γρ., Πρωτεΐνη: 1,4 γρ., Λιπαρά: 1,5 γρ.
Cream Crackers Χωρίς Ζάχαρη: Θερμίδες: 49, Υδατάνθρακες: 6,4 γρ., Πρωτεΐνη: 1,5 γρ., Λιπαρά: 1,7 γρ.


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Cream Crackers Κανονικά
Συστατικά: 6/10
Λιπαρά: 9/10
Θερμίδες: 3/10
Φυτικές Ίνες: 1/10
Αποτελεσματικότητα/Χρησιμότητα: 3,5/10
ΣΥΝΟΛΟ: 4,5/10

Cream Crackers Με Σίκαλη
Συστατικά: 6,5/10
Λιπαρά: 9/10
Θερμίδες: 3/10
Φυτικές Ίνες: 1/10
Αποτελεσματικότητα/Χρησιμότητα: 3,5/10
ΣΥΝΟΛΟ: 4,6/10

Cream Crackers Χωρίς Ζάχαρη
Συστατικά: 6/10
Λιπαρά: 9/10
Θερμίδες: 3/10
Φυτικές Ίνες: 2,5/10
Αποτελεσματικότητα/Χρησιμότητα: 4/10
ΣΥΝΟΛΟ: 4,9/10


* Η διατροφικές πληροφορίες είναι από τις συσκευασίες των συγκεκριμένων προϊόντων και όχι από την ιστοσελίδα της εταιρίας η οποία έχει διαφορετικές πληροφορίες και πιθανότατα λανθασμένες.


14 σχόλια:

  1. Πες τα χρυσόστομε.... Όταν βλέπω όλες τις κοπέλες στο γραφείο και τρώνε σχεδόν ένα κουτί την ημέρα "γιατί είναι διαίτης", και τους λέω ότι αυτα είναι βλακείες και καλύτερα να φάνε κάτι άλλο, δεν με πιστεύουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. AN TRWNE ENA KOUTI OLOKLHRO KALYTERA NA TRWGANE ENA FYRO ME AP OLA...ELEOS..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περιέχουν κορεσμένα λιπαρά... το λέει η ίδια η εταιρεία στη διατροφική ανάλυση http://papadopoulou.gr/products/biscuits/cream-crackers/whole-grain

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σας ευχαριστώ για τις πληροφορίες , νόμιζα κ εγώ ότι εκαναν για δίαιτα λάθος μου, τώρα θα το εχω μόνο για λογους ανάγκης σπίτι μου κ όχι για καθημερνή διατροφή ... Ευχαριστώ πολύ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πιο ειναι το πιο κατάλληλο από τα 3 για ένα άτομο που παίρνει κορτιζόνη όπου του απαγορεύεται η ζάχαρη και το αλάτι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παιδιά και η φρυγανιά 50 θερμίδες έχει δηλαδή τι να φάω δύο φρυγανιές με γιαουρτι τι δύο κράκερ είναι ακριβώς το ίδιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βλακιες.. σαφως και κανουν για διαιτα και σωστη διατροφη. Το θεμα ειναι ποσα θα φας.. αν τρως 2 κρακερς την μερα με τα αυγα σου και λιγο τυρι απαχο οπως εγω μια χαρα χανεις. Τα κρακερς εχουν 44 θερμιδες ανα ενα αρα τα 2 88...για να κανεις σνακ ειναι ελαχιστες οταν την μερα πανω κατω θες 2.500 .. Μην παραπλανητε τον κοσμο λοιπον αν δεν ξερετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Περιέχουν φοινικέλαιο ως βασικό συστατικό, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας (ακόμα και φρυγανιές ή κριτσίνια). Οπότε αποκλείονται χωρίς συζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή