7/18/2010

ΚΡΙΤΙΚΗ: Red Bull Energy Drink.

Το Red Bull μαζί και άλλα ροφήματα ενέργειας υπόσχονται καλύτερη συγκέντρωση και αντίδραση, βελτίωση της εγρήγορσης και την συναισθηματικής κατάστασης και ενεργοποίησης του μεταβολισμού.
Τι περιέχει;
*Ταυρίνη: Είναι αμινοξύ. Είναι από τα αμινοξέα που βρίσκονται σε αφθονία στον ανθρώπινο οργανισμό. Τη βρίσκεις στο νευρικό σύστημα και τους μυς. Ρυθμίζει τους χτύπους της καρδιάς, συντηρεί τις κυτταρικές μεμβράνες και επηρεάζει την λειτουργία των νευροδιαβιβαστών. Δεν υπάρχει συνιστώμενη δόση για τον απλούστατο λόγο ότι τη παράγει ο οργανισμός από την βιταμίνη Β6 και τα αμινοξέα μεθειονίνη και κυστίνη...
Βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα (κρέας, γάλα, αυγά). Έλλειψη μπορεί να παρουσιάσουν οι χορτοφάγοι. Δεν έχουν δείξει έρευνες ότι αυξάνει την ενέργεια ενός ανθρώπου. Δεν έχουν σημειωθεί παρενέργειες αλλά επίσης δεν έχουν καθιερωθεί ασφαλή όρια για παιδιά, κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης, θηλασμού και σε άτομα με παθήσεις των νεφρών και του συκωτιού.
*Καφεΐνη: Γνωρίζουμε ότι είναι μία διεγερτική ουσία η οποία αυξάνει τη διανοητική και σωματική ικανότητα. Παρενέργειες περιλαμβάνουν: ταχυπαλμία, αϋπνία, ναυτία, αύξηση της πίεσης και γαστρεντερικά προβλήματα.
*Γλουκοροναλακτόνη: Είναι ένα υποπροϊον που παράγεται από τον μεταβολισμό υδατανθράκων. Μια πηγή αναφέρει ότι μπορεί να έχει αποτοξινωτικές ιδιότητες αλλά γενικά δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία για αυτήν την ουσία. Η εξωτερική αποτοξίνωση έτσι και αλλιώς δεν έχει καμία χρησιμότητα όπως έχουμε αναφέρει σε παλιότερη ανάρτηση.
Τα υπόλοιπα συστατικά είναι διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β που παίζουν ρόλο στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λίπους αλλά γενικά δεν αυξάνουν την ενέργεια ούτε το μεταβολισμό. Και περιλαμβάνει 2 μορφές ζάχαρης σουκρόζη και γλυκόζη.

Από την ανάλυση των συστατικών φαίνεται ότι η επιπλέον ενέργεια οφείλεται στην καφεΐνη. Το ένα κουτάκι περιέχει την ίδια ποσότητα καφεΐνης με ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου. Ωστόσο υπήρχαν ανησυχίες σχετικά με την αλληλεπίδραση της καφεΐνης και των άλλων συστατικών Ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) να ερευνήσει την ασφάλεια της ταυρίνης και γλουκοροναλακτόνης. Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει επαρκές περιθώριο ασφάλειας για άτομα που έχουν υψηλή κατανάλωση των ροφημάτων αυτών: με μέσο όρο 125 ml (0,5 κουτάκι) και με υψηλότερο όριο 350ml (1,4 κουτάκια) την ημέρα. Αναφέρουν ότι η έκθεση σε ταυρίνη και γλουκοροναλακτόνη σε αυτά τα επίπεδα δεν είναι ανησυχητική από θέμα ασφάλειας.
Οι παρενέργειες που μπορεί να παρατηρούνται αναφέρει η ομάδα μπορεί να οφείλονται σε υψηλές ποσότητες καφεΐνης η χρήση του με αλκοόλ η κατά την διάρκεια άσκησης.
Η ανώτατη κατανάλωση σύμφωνα με την EFSA (1,4 κουτάκι) είναι χαμηλή αφού εύκολα κάποιος μπορεί να πιει 2 κουτάκια σε 1 μέρα. Επιπλέον δεν φαίνεται να ερευνήθηκε η αλληλεπίδραση της καφεΐνης με τα άλλα 2 συστατικά.
Έρευνες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός ποτών ενέργειας με αλκοόλ μπορεί να είναι επικίνδυνη με την έννοια ότι ενώ μπορεί να έχεις μεθύσει, να μην το καταλαβαίνεις. Δηλαδή λογικά όταν μεθάς, μετά από λίγο νιώθεις κούραση, κτλ, με το ποτό ενέργειας δεν έχεις το αίσθημα της κούρασης και αυτό μπορεί να σε κάνει να πιστεύεις ότι είσαι μία χαρά από άποψη αντανακλαστικών (δεν είσαι όμως).
Συνεχίζουν να υπάρχουν ερωτηματικά από την επιστημονική κοινότητα για αυτά τα αναψυκτικά ενέργειας. Πολλοί δεν πιστεύουν ότι έχει πραγματικά αποδειχθεί η ασφάλεια του. Το Red Bull για κάποια εποχή είχε απαγορευτεί στη Γαλλία, Νορβηγία, και Δανία και πολλοί επιστήμονες ζητάνε να μπαίνουν προειδοποιητικά μηνύματα στη συσκευασία για την καφεΐνη, παρενέργειες και να αποφεύγεται από εγκύους και παιδιά.
Διατροφικά η κανονική εκδοχή περιέχει αρκετή ζάχαρη, ένα κουτάκι περιέχει 6,5 κουταλιές γλυκού ζάχαρη. Βασικά όλες οι θερμίδες του προέρχονται από τη ζάχαρη. Όχι και πολύ καλό αν θες να ελέγχεις το σάκχαρο σου και κατά συνέπεια τα επίπεδα ενέργειας σου και τη πείνα σου.
Η χωρίς ζάχαρη (Sugar free) εκδοχή περιέχει ασπαρτάμη (μάθε περισσότερα), σουκραλόζη και Ακεσουλφάμη K.

Διατροφική Αξία ανά κουτάκι: Θερμίδες: 112, Υδατάνθρακες: 27,5 γρ., Πρωτεΐνη: 0 γρ., Λιπαρά: 0 γρ.

3 σχόλια: