8/09/2010

Τα καλύτερα παγωτά για τα παιδιά.

Αναγνώστης μας ζήτησε να πούμε ποιες είναι οι πιο υγιεινές επιλογές για τα παιδιά. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι όχι τόσο οι θερμίδες και τα λιπαρά αλλά τα συστατικά που ενδεχομένως μπορεί να είναι επικίνδυνα.
Χρώματα:Τα παγωτά που απευθύνονται στα παιδιά συχνά είναι τα χειρότερα. Και αυτό γιατί μπορεί να έχουν έντονα χρώματα για να προσελκύσουν τα παιδιά και περισσότερη ζάχαρη. Τα χρώματα (χρωστικές) είναι το νούμερο 1 συστατικό που πρέπει να αποφεύγουν τα παιδιά. Έρευνες δείχνουν ότι οι τεχνητές χρωστικές ουσίες επηρεάζουν τη συμπεριφορά των παιδιών. Εκτός από προβλήματα συμπεριφοράς, κάποια στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να συσχετίζονται με καρκίνο. Προσοχή λοιπόν στα έντονα χρώματα ακόμα και σε μερικές γρανίτες που μπορεί να τους έχουν προστεθεί χρωστικές. Και φυσικά όχι στα πολύχρωμα καραμελάκια/ζαχαρωτά, είναι γεμάτα χρωστικές.
Γλυκαντικά: Πολλά παγωτά περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες έτσι ώστε να μπορούν να λένε "χωρίς ζάχαρη" η για να ρίξουν τις θερμίδες του παγωτού. Από πολλούς επιστήμονες πιστεύεται ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες δεν έχουν μελετηθεί αρκετά και δεν γνωρίζουμε αρκετά για τη μακροχρόνια χρήση τους... Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά τα οποία λόγω του χαμηλού τους βάρους μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν το ασφαλές όριο. Προτίμησε λοιπόν παγωτό που περιέχει ζάχαρη και όχι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.
Πρόσθετα συστατικά: Όπως είχαμε αναφέρει και στη παλιότερη ανάρτηση, άλλο παγωτό και άλλο παγωμένο γλύκισμα. Το πραγματικό/γνήσιο παγωτό έχει 4-5 συστατικά ενώ το γλύκισμα πάνω από 20. Προτίμησε σκέτο παγωτό βανίλια η σοκολάτα που είναι πιο πιθανό να μην περιέχει και χρωστικές σε αντίθεση με άλλα παγωτά με πιο έντονα χρώματα που πολλές φορές περιέχουν χρωστικές για να βελτιώσουν το χρώμα του παγωτού.

1 σχόλιο: