8/15/2010

Ήπιες πολύ; Πως να ξεπεράσεις το Hangover.

Κυριακή Μεσημέρι, μπορεί να ήπιες λίγο (η και πολύ) παραπάνω και τώρα το πληρώνεις.
Τα συμπτώματα του γνωστού hangover δημιουργούνται κυρίως λόγω αφυδάτωσης. Με λίγα λόγια σε κάνει να πηγαίνεις στη τουαλέτα πιο πολύ με αποτέλεσμα να χάνεις υγρά. Επιπλέον το αλκοόλ προκαλεί και άλλες αλλαγές στον οργανισμό: ρίχνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προκαλεί αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, ερεθίζει το στομάχι, προκαλεί διαστολή στα αγγεία. Όλα αυτά μαζί προκαλούν πονοκέφαλο, ζαλάδα, ναυτία, εμετό, κόπωση, αδυναμία και αλλαγή στη διάθεση.
Τι να κάνεις:
*Πιες νερό και περίμενε. Πραγματικά το μόνο που βοηθά είναι ο χρόνος και ίσως και το νερό. Πιες όσο γίνεται περισσότερο μιας και η αφυδάτωση προκαλεί τα περισσότερα ανεπιθύμητα συμπτώματα
*Φάε. Αν είσαι πολύ χάλια δεν θες να φας τίποτα, αλλά αν δεν κάνεις εμετό προσπάθησε να φας κάτι στεγνό με λίγο αλάτι όπως κράκερ η ψωμί. Τροφές με κάλιο επίσης είναι απαραίτητες όπως η μπανάνα και το πορτοκάλι. Το νάτριο (αλάτι) και το κάλιο είναι 2 μέταλλα που χάνουμε όταν αφυδατωνόμαστε, έτσι λοιπόν προσπάθησε να τα αναπληρώσεις...
Αν δεν μπορείς να φας υπάρχουν αθλητικά ποτά τύπου Gatorade που περιέχoyn κάλιο και αλάτι η έτοιμο χυμό ντομάτας η λαχανικών που περιέχουν επίσης κάλιο και αλάτι.
*Παυσίπονα: Το παυσίπονο μπορεί να βοηθήσει το πονοκέφαλο, ωστόσο μερικά παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη που βρίσκεται στο Depon μπορεί να προκαλέσει επηρεάσει το συκώτι όταν λαμβάνεται με αλκοόλ, ενώ η ασπιρίνη μπορεί να ερεθίσει ένα ήδη ερεθισμένο στομάχι.

Τι δεν δουλεύει:
*Ο καφές. Το αλκοόλ φέρνει υπνηλία οπότε η καφεΐνη μπορεί να σου δίνει την αίσθηση ότι είσαι καλύτερα, ωστόσο το αλκοόλ είναι ακόμα στο σύστημα σου και δεν φεύγει με καφέ.
*Ιδρώτας: Πολλά άτομα πιστεύουν ότι αν ιδρώσουν φεύγει το αλκοόλ, αυτό δεν ισχύει, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να αφυδατωθείς ακόμα περισσότερο.
*Βιταμίνες: Παράγονται κάποιες ελεύθερες ρίζες όταν πίνουμε πολύ, οπότε θεωρητικά κάποιες βιταμίνες όπως η C που είναι αντιοξειδωτική ουσία μπορεί να βοηθήσει. Αλλά το να πάρεις μια πολυβιταμίνη δεν θα βοηθήσει σε κάτι ιδιαίτερα.
*Αλκοόλ: Πολλοί πιστεύουν ότι το να πιεις κι' άλλο θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τα συμπτώματα απεξάρτησης της επόμενης μέρας. Στην ουσία αναβάλλονται τα συμπτώματα για αργότερα που συχνά είναι ακόμα χειρότερα.

Για να μην το πάθεις:
*Πιες ένα ποτήρι νερό για κάθε ποτό
*Φάε πριν πιεις, το αλκοόλ απορροφάται πιο αργά με γεμάτο στομάχι.
*Μην πίνεις σκούρα ποτά όπως ουίσκι και κονιάκ περιέχουν μία ουσία που συσχετίζεται με hangovers.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου