8/18/2010

Απογοήτευση από το Ελληνικό Παγωτό Kayak.

Θέλω να υποστηρίζω τα ελληνικά προϊόντα αλλά όχι και να με κοροϊδεύουν. Ψάχνοντας για απλή βανίλια παγωτό με λίγα συστατικά, ξεκινήσαμε να κοιτάμε τα πιο γνωστά. Κοιτάξαμε τη Haagen Dazs και μετά τη Kayak που είναι και Ελληνική εταιρία, και βρήκαμε και μία τρίτη μάρκα βιολογική στο συγκεκριμένο κατάστημα, τη Rocombe βανίλια, που είναι βιολογικό παγωτό. Κοιτάζοντας τα συστατικά διαπιστώσαμε με απογοήτευση ότι το Kayak όχι μόνο ήταν και πιο ακριβό κατά 2-3 ευρώ από τη Haagen Dazs (γιατί άραγε; μόνο και μόνο επειδή είναι ελληνικό;) αλλά είχε πολλά πρόσθετα συστατικά σε σχέση με τη Haagen Daz. Ενώ το τρίτο το βιολογικό επίσης περιείχε λίγα συστατικά και όμως, ενώ ήταν βιολογικό κόστιζε σχεδόν το ίδιο με τη Kayak που δεν ήταν καν βιολογικό. Να δούμε τι περιέχουν συγκριτικά:
Haagen Dazs: Φρέσκια κρέμα γάλακτος, αποβουτυρωμένο γάλα,διάλυμα ζάχαρης, κρόκος αυγού,φυσικό άρωμα: βανίλια, ζάχαρη
Kayak: Γάλα φρέσκο παστεριωμένο, ζάχαρη, κρέμα γάλακτος, κρόκοι αυγών, γάλα σκόνη, ιμβερτοζάχαρο, γλυκόζη, αλκοολούχο ποτό, καρπός βανίλιας Μαδαγασκάρης, δεξτρόζη, σταθεροποιητές, γαλακτοματοποιητές: κόμμι χαρουπιών, κόμι γκουαρ, λεκιθινη σόγιας, καραγεννάνη.
Rocombe: Πλήρες γάλα, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη, κρέμα αποβουτυρομένου γάλακτος αυγά, εκχύλισμα βανίλιας, σπόροι βανίλιας, χυμό λεμονιού. (όλα τα συστατικά είναι βιολογικά)

Γιατί λοιπόν είναι τόσο ακριβό;...
Οκ ίσως λόγω του καρπού βανίλιας από τη Μαδαγασκάρη η τη σοκολάτα Βελγίου στο παγωτό σοκολάτας τους (αν και Η Haagen Dazs χρησιμοποιεί σοκολάτα Βελγίου και πάλι είναι φτηνότερη) η λόγω της χαμηλής διόγκωσης (λιγότερο αέρα στο παγωτό) που όμως και η Haagen Dazs έχει. Όχι. Φτιάχνεις ένα συνηθισμένο παγωτό σαν βάση και μετά προσθέτεις διάφορα εξωτικά συστατικά και το πουλάς πιο ακριβό. Δεν αμφισβητούμε ότι η Kayak δημιουργεί νέες πρωτότυπες γεύσεις, αλλά τουλάχιστον οι κλασσικές γεύσεις (π.χ. βανίλια) που δεν διαφέρουν σε τίποτα με άλλα παρόμοιας κατηγορίας παγωτά, θα έπρεπε να πωλούνται σε παρόμοια τιμή. Επιπλέον θα περίμενε κανείς να χρησιμοποιεί τα αγνά υλικά που ισχυρίζεται ότι κάνει, μάλιστα αναφέρει ότι χρησιμοποιείται παραδοσιακή συνταγή. Χμμμ, δεν ξέρω ακριβώς τι εννοούνε με αυτό: ιμβερτοζάχαρο, δεξτρόζη, καραγεννάνη...εγώ προσωπικά δεν ξέρω πολλές παραδοσιακές συνταγές που περιέχουν αυτά τα συστατικά. Τα συστατικά είναι μορφές ζάχαρης αλλά υψηλά επεξεργασμένης, δεν μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για αγνά υλικά.
Μην ξεχνάμε βέβαια ότι είναι ελεύθερη αγορά, μπορείς να πουλήσεις ότι θες όσο θες. Αυτό που υπολογίζουν οι διάφοροι επιχειρηματίες είναι "μέχρι πόσο θα το πληρώσει ο καταναλωτής;" αυτό δεν σημαίνει και απαραίτητα ότι αξίζει τη τιμή του.
Κρίμα, περιμέναμε ένα πραγματικά αγνό παγωτό και ξαφνιαστήκαμε κοιτάζοντας την ετικέτα, τουλάχιστον αν ήταν πραγματικά αγνό με λίγα συστατικά, να το πληρώσουμε, αλλά δεν είναι. Πάντως το μάρκετινγκ που έχουν κάνει είναι καλό αφού δίνει την εντύπωση ενός εκλεκτού παγωτού, με καταστήματα (η μάλλον μπουτίκ, όπως τα αποκαλεί η εταιρία) στη Κηφισιά και στη Μύκονο.

1 σχόλιο:

  1. Ας σκεφτούμε όλοι μας: "Έχουμε φτιάξει ποτέ σπιτικό παγωτό"; Κατόπιν ας αποφασίσουμε αν θα το αγοράσουμε ή το φτιάξουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή