9/13/2010

Μήπως είσαι χοντρός/η και δεν το ξέρεις;

Μία πρόσφατη δημοσκόπηση που έγινε σε Αμερικάνους έδειξε ότι πολλοί πιστεύουν ότι είναι πιο αδύνατοι από ότι είναι πραγματικά. Συγκεκριμένα 30% των υπέρβαρων πίστευαν ότι έχουν φυσιολογικό βάρος, ενώ 70% παχύσαρκων πίστευαν ότι είχαν απλά μερικά κιλά παραπάνω. Για καλό και για κακό κάνε αυτό: Βρες το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) σου. Διαίρεσε το βάρος σου (σε κιλά) με το Ύψος σε μέτρα εις το τετράγωνο: Βάρος (kg)/(Ύψος)2
Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος έχει κάποιους περιορισμούς:
Ο ΔΜΣ είναι ένας τρόπος που μπορεί να διαπιστώσει κανείς χοντρικά αν έχει φυσιολογικό βάρος. Χρησιμοποιήθηκε αρχικά για μεγάλους πληθυσμούς. Σε πολλές περιπτώσεις είναι ανακριβής.
*Αν είσαι αθλητής και έχεις υψηλό ποσοστό μυικής μάζας ο ΔΜΣ μπορεί να σε δείχνει υπέρβαρο ενώ δεν είσαι, σε αυτή τη περίπτωση το ιδανικό είναι να κάνεις λιπομέτηρηση.
*Σε άτομα που έχουν απώλεια μυικής μάζας μπορεί να υποεκτιμήσει το βάρος τους...
Αν είναι μεταξύ 18.5-24,9 είσαι στα φυσιολογικά όρια
Αν είσαι μεταξύ 25-29,9 είσαι υπέρβαρος/η
Αν είσαι μεταξύ 30-40 είσαι παχύσαρκος/η
Αν είσαι πάνω από 40 είσαι σοβαρά παχύσαρκος
Και αν είσαι κάτω από 18,5 έχεις βάρος κάτω από το φυσιολογικό
Μία άλλη μέτρηση μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να καταλάβεις αν έχεις επιπλέον κιλά: Η μέτρηση της περιφέρειας της μέσης. Έχουμε ξαναμιλήσει γι αυτό σε άλλη ανάρτηση, Σε γενικές γραμμές πρέπει να είναι κάτω από 102 εκατοστά για τους άντρες, και 88 εκατοστά για τις γυναίκες. Πήγαινε εδώ για να περισσότερες πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου