11/04/2010

Σπιρουλίνα. Όχι δεν είναι η τροφή θαύμα.

Η σπιρουλίνα ανήκει στην οικογένεια των κυανοπράσινων φυκών. Περιέχει υψηλές ποσότητες του συμπλέγματος των βιταμινών Β, βήτα-καρωτένιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρο. Επίσης είναι πηγή κάποιων λιπαρών οξέων. Επιπλέον ανά βάρος αποτελείται σχεδόν από 70% πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη είναι όντως υψηλή, ωστόσο θα χρειαζόταν να καταναλώσεις αρκετά συμπληρώματα σπιρουλίνας για να λάβεις μια καλή ποσότητα πρωτεΐνης. Επιπλέον η πρωτεΐνη αυτή δεν είναι της ίδιας ποιότητας πρωτεΐνη όπως των ζωικών προϊόντων γιατί έχει μικρότερες ποσότητες κάποιων αμινοξέων. Επίσης αναφέρεται ότι είναι πλούσια σε βιταμίνη Β12, μια βιταμίνη που βρίσκεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα, ωστόσο έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη αυτή δεν απορροφάται από την σπιρουλίνα. Αν και ακούγεται ότι μπορεί να έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες όπως για παράδειγμα ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, απώλεια βάρους, κτλ. Οι έρευνες δεν μπόρεσαν... να βρουν στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα.
Η διατροφική αξία είναι υψηλή, ωστόσο μπορεί κανείς να λάβει όλα αυτά τα διατροφικά στοιχεία καταναλώνοντας μια ισορροπημένη διατροφή και είναι και πιο οικονομικό. Επιπλέον υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της σπιρουλίνας. Ως ουσία δεν είναι τοξική, ωστόσο πολλές μορφές αυτών των φυκών φαίνεται να μολύνονται με την τοξική ουσία μικροκυστίνη ενώ μπορούν να μολυνθούν και με βακτήρια αλλά και να απορροφήσουν υψηλές ποσότητες βαριών μετάλλων όπως υδράργυρο και μόλυβδο. Λόγω του ότι δεν υπάρχει και κάποιο σύστημα ελέγχου των συμπληρωμάτων δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν περιέχει η όχι αυτές τις τοξικές ουσίες.
Η σπιρουλίνα είναι θρεπτική αλλά όχι απαραίτητη, ούτε θαυματουργή.

1 σχόλιο:

  1. Ego pigeno gimnastirio kano kai pola vari kai diatrofi me to grama o ti mou grafi o dietologog mou ....kriazete na perno spirulina ia kaliteri fiziki katastasi,,,EFI,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή