10/03/2010

11 Συμβουλές Οικονομίας στο Σούπερ Μάρκετ.

1. Μην τα αγοράζεις όλα βιολογικά. Μερικά φρούτα και λαχανικά συμβατικής καλλιέργειας έχουν ελάχιστα φυτοφάρμακα. Σύμφωνα με έρευνες τα κρεμμύδια, σπαράγγια, ακτινίδια, λάχανο, μελιτζάνες, καρπούζι, και μπρόκολο έχουν χαμηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων.
2. Απόφυγε τη προ-συσκευασμένες σαλάτες, είναι πανάκριβες. Η τιμή τους μπορεί να είναι και πενταπλάσια της τιμής μιας ολόκληρης σαλάτας ανά κιλό.
3. Μην αγοράζεις φρούτα και λαχανικά που δεν είναι εποχής, ακόμα και αν πας να πάρεις κάτι που πλησιάζει η εποχή του θα είναι αρκετά πιο ακριβό.
4. Προτίμησε ολόκληρο κοτόπουλο η ολόκληρα κομμάτια (μπούτι) με τη πέτσα και το κόκκαλο αντί για φιλέτο στήθος χωρίς πέτσα και κόκκαλο. Έχει τουλάχιστον τη διπλάσια τιμή. Όσο πιο επεξεργασμένο το κρέας τόσο πιο ακριβό (πχ. μπουκιές κοτόπουλου πανέ, χοιρινό ρολό)
5. Αγόρασε τυριά από το πάγκο και όχι τα έτοιμα συσκευασμένα. Το ίδιο τυρί στο πάγκο είναι πιο φθηνό. Μην ξεχνάς πληρώνεις τη συσκευασία
6. Περιόρισε τα μη-απαραίτητα. Ποια είναι αυτά: συνήθως είναι τα συσκευασμένα τρόφιμα με χαμηλή διατροφική αξία: μπισκότα, πατατάκια, έτοιμα γεύματα, συσκευασμένα έτοιμα δημητριακά, μπάρες δημητριακών...
7. Προτίμησε σκέτα γιαούρτια και πρόσθεσε τα δικά σου υλικά. Εκτός του ότι τελικά είναι γεμάτα πρόσθετες ουσίες, ζάχαρη και γλυκαντικά είναι και πιο ακριβά.
8. Απόφυγε τα προϊόντα «για παιδιά» έχουν αρκετές πρόσθετες ουσίες και ζάχαρη και είναι πιο ακριβά. Τα παιδιά μετά το πρώτο χρόνο της ζωής τους μπορούν να τρώνε κανονικά φαγητά και κανονικό γάλα. Αν το διαιτολόγιο τους είναι ισορροπημένο δεν χρειάζονται ειδικά εμπλουτισμένα τρόφιμα.
9. Κοίταξε την τιμή ενός προϊόντος ανά κιλό, συνήθως θα το βρεις με μικρά γράμματα κάτω από τη τιμή της συσκευασίας στο ράφι του σούπερ μάρκετ. Αυτό θα σου δώσει καλύτερη εικόνα για την πραγματική αξία του.
10. Φάε λιγότερο κρέας και θα κάνεις οικονομία αυτόματα. Εκτός του ότι πολλές έρευνες έχουν δείξει επανειλημμένα ότι η υψηλή κατανάλωση κρέατος συσχετίζεται με χρόνιες παθήσεις και παχυσαρκία, μας επιβαρύνει και οικονομικά. Προτίμησε τα όσπρια ως πηγή πρωτεΐνης 2-3 φορές την εβδομάδα.
11. Κοίτα τη απόδειξη. Ναι το αυτονόητο λέμε. Αλλά το κάνουμε; Συνήθως ο πελάτης μετά από εμάς βιάζεται και έτσι πληρώνουμε στα γρήγορα χωρίς να κοιτάμε την απόδειξη. Λάθη γίνονται από όλους και σε τέτοιες δύσκολες εποχές δεν μας παίρνει να χαρίζουμε τα λεφτά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου