10/09/2010

Ποιος πρέπει να παίρνει βιταμίνες;

Στην ουσία λίγες ομάδες ανθρώπων χρειάζονται βιταμίνες η πολυβιταμίνες, σε αντίθεση με αυτό που θέλουν να σε κάνουν να πιστεύεις οι εταιρίες συμπληρωμάτων. Αυτοί που μπορεί να τις χρειάζονται είναι:
*Οι γυναίκες που σκοπεύουν να μείνουν η είναι έγκυος: Έχουν αυξημένες ανάγκες σε κάποιες βιταμίνες και μέταλλα όπως φυλλικό οξύ και αργότερα σίδηρο.
*Άτομα με αναιμία: Χρειάζονται επιπλέον σίδηρο.
*Αυστηροί Χορτοφάγοι: Όχι όλοι αλλά σε μερικά άτομα μπορεί να παρατηρηθούν ελλείψεις βιταμίνης Β12 και άλλων βιταμινών και μετάλλων.
*Άτομα που δεν μπορούν να λάβουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά η έχουν αυξημένες ανάγκες λόγω ασθένειας η πάθησης όπως άτομα με καρκίνο.
Όλοι οι άλλοι:
Επειδή είσαι μαθητής και διαβάζεις πολύ δεν σημαίνει ότι έχεις ανάγκη από περισσότερες βιταμίνες. Οι επιπλέον βιταμίνες δεν θα βελτιώσουν τη μνήμη σου. Όσο για τους αθλητές, ναι έρευνες δείχνουν ότι χρειάζονται ελάχιστα μεγαλύτερη ποσότητα βιταμινών από μη- αθλητές, ωστόσο... οι αθλητές συνήθως καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες δηλαδή περισσότερη τροφή οπότε αυτόματα λαμβάνουν και περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα. Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία που να δείχνουν ότι αν λαμβάνεις περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα από αυτές που χρειάζεσαι θα έχεις και καλύτερη απόδοση. Από την άλλη αν έχεις έλλειψη βιταμινών τότε ναι θα το δεις και στην απόδοση σου. Μην ξεχνάς ότι οι βιταμίνες δεν δίνουν ενέργεια άμεσα αλλά βοηθούν τον οργανισμό να πάρει ενέργεια από τη τροφή που τρως. Αν δεν τρως αρκετά, όσες βιταμίνες και αν πάρεις δεν θα έχεις αυξημένη απόδοση η ενέργεια.
Όσο γι αυτούς που κάνουν δίαιτα, αν η δίαιτα σου είναι ανισόρροπη (απαγορεύει ολόκληρες κατηγορίες τροφών) και περιλαμβάνει πολύ λίγες θερμίδες έτσι ώστε να μην καταφέρνεις να λαμβάνεις τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τότε μάλλον πρέπει να αλλάξεις δίαιτα. Μια καλά σχεδιασμένη δίαιτα θα μπορεί (και θα πρέπει) να καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες σου σε βιταμίνες και μέταλλα. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλά τρόφιμα που τρώμε κάθε μέρα είναι ήδη εμπλουτισμένα με βιταμίνες και μέταλλα, οπότε κατά κάποιο τρόπο μπορεί να "παίρνεις" πολυβιταμίνες και χωρίς να το γνωρίζεις.

2 σχόλια:

  1. Πριν απο μερικα χρονια,οντας ακομα εφηβη,ειχα εντονη τριχοπτωση και ο δερματολογος που με εξετασε μου εδωσε ενα πολυβιταμινουχο σκευασμα-εξαιρετικα γνωστο και πολυδιαφημισμενο.Παρατηρησα ομως πως μετα την ολοκληρωση της φαρμακευτικης αγωγης εβγαλα μαυρο χνουδι στο προσωπο.Ακομα και τωρα δεν μου εχει φυγει και αναγκαζομαι να το κανω αποτριχωση.Γινεται να μου προκληθηκε απο την πολυβιταμινη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. christina προσωπική μου άποψη είναι ότι μάλλον κάτι επιρέασε την παραγωγή/αναλογία οιστρογόνων/ανδρογόνων στο σώμα σου. ίσως να έπαιξε ρόλο (και) αυτή η θεραπεία που έκανες. αν και λόγω της τότε ηλικίας είναι πιθανό να γινόταν ούτως ή άλλως.

    k

    ΑπάντησηΔιαγραφή