10/22/2010

Είναι Αποτελεσματικά τα Υποκατάστατα Γευμάτων;

Έχουμε δεχτεί αρκετές ερωτήσεις από αναγνώστες σχετικά με τα υποκατάστατα γευμάτων. Συνήθως αυτά τα προγράμματα συστήνουν την αντικατάσταση 2 γευμάτων την ημέρα με κάποιο σέικ-ρόφημα συνήθως σκόνη που την ανακατεύεις με νερό η γάλα. Το τρίτο γεύμα συστήνεται να είναι ένα ισορροπημένο γεύμα χαμηλά σε λιπαρά με κανονική τροφή. Τα υποκατάστατα αυτά συνήθως περιέχουν ποικιλία βιταμινών, μετάλλων αλλά και φυτικών ινών ώστε να χορταίνουν. Οι έρευνες είναι θετικές όσο αφορά την απώλεια βάρους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι δίαιτες που περιλαμβάνουν 2 υποκατάστατα γευμάτων είχαν το ίδιο η και μεγαλύτερο αποτέλεσμα απώλειας βάρους σε σχέση με μία δίαιτα που είχε τις ίδιες θερμίδες χωρίς υποκατάστατα γευμάτων. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλές από αυτές τις έρευνες είχαν γίνει κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις είχαν διατροφική παρακολούθηση από διαιτολόγους και ιατρική παρακολούθηση από ιατρούς πράγμα που δεν έχουν πολλοί άνθρωποι κάτω από κανονικές συνθήκες. Στην πραγματικότητα πολλά άτομα όχι μόνο δεν έχουν παρακολούθηση μπορεί να έχουν και λανθασμένες συμβουλές όπως συχνά συμβαίνει για παράδειγμα με την εταιρία Herbalife για την οποία θα μιλήσουμε στην επόμενη ανάρτηση, όπου εκεί οι "συνεργάτες" της εταιρίας είναι στις περισσότερες περιπτώσεις εντελώς άσχετοι με το θέμα διατροφή. Αυτά τα προγράμματα μπορεί να είναι αποτελεσματικά για μερικά άτομα αλλά εντελώς... άχρηστα για άλλα άτομα. Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα υποκατάστατα γευμάτων δεν περιέχουν κάποια θαυματουργά συστατικά που αυξάνουν τον μεταβολισμό η καίνε λίπος είναι απλό διατροφικό συμπλήρωμα που περιέχει πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λίπος, βιταμίνες και μέταλλα. Όμως πολλές από αυτές τις εταιρίες περιλαμβάνουν στη γκάμα των προϊόντων τους διαφορα συμπληρώματα αδυνατίσματος, που φυσικά και αυτά προωθούνται πέρα από το βασικό πρόγραμμα.

ΥΠΕΡ:
*Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για το τι θα φας αφού έχεις το σέικ έτοιμο.
*Είναι καλή επιλογή για αυτούς που δεν έχουν έλεγχο στη ποσότητα του φαγητού που τρώνε.
ΚΑΤΑ:
*Δεν μαθαίνεις να τρως σωστά, απλά έχεις ένα έλεγχο θερμίδων, τι γίνεται όταν το σταματήσεις το πρόγραμμα; Η μακροχρόνια απώλεια βάρους απαιτεί αλλαγή τρόπου ζωής και διατροφικών συνηθειών.
*Τα διατροφικά στοιχεία που λαμβάνεις από τα υποκατάστατα είναι τεχνητά αφού προέρχονται από σκόνες. Δεν λαμβάνεις ευεργετικές ουσίες (αντιοξειδωτικά, βιταμίνες κτλ.) από αληθινά τρόφιμα. Οι έρευνες δείχνουν ότι η προστασία από διάφορες χρόνιες παθήσεις όπως καρκίνο, διαβήτη, καρδιά προέρχεται από τα τρόφιμα που τρώμε και τη διατροφή που κάνουμε και όχι από μεμονωμένα συμπληρώματα.
*Αν τρως για ψυχολογικούς λόγους αυτό το πρόγραμμα δεν θα σε βοηθήσει ιδιαίτερα αφού δεν αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα.
*Αν σου αρέσει η ποικιλία στο φαγητό, μπορεί να βαρεθείς σχετικά εύκολα.
*Κοστίζει. Μπορεί να μην είναι πανάκριβα αλλά αν κάνεις μία αντιστοιχία με πραγματικά τρόφιμα είναι ακριβά. Επιπλέον πολλά συστήματα σε προτρέπουν να αγοράσεις και ενδιάμεσα σνακ. Για παράδειγμα έχουμε δει σε τιμοκατάλογο της herbalife να πωλούνται 7 μπάρες δημητριακών για 20 ευρώ.

Συμπέρασμα: Μπορεί να είναι μία καλή λύση για υπέρβαρα η παχύσαρκα άτομα για μια αρχική απώλεια βάρους ειδικά αν δεν έχουν καλό έλεγχο των ποσοτήτων που τρώνε, ωστόσο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ο αρχικός λόγος παχυσαρκίας για να υπάρχει μακροχρόνιο αποτέλεσμα.

6 σχόλια:

  1. Έχω μια μεγάλη απορία, προσωπικά με ενδιαφέρει να ξέρω απο που, και πως προήλθε η τροφή που τρώω και επιλέγω να είναι όσο πιο υγιεινή γίνεται.

    Τα συμπληρώματα whey είναι μια σκόνη πρωτείνης πχ, αλλά ούτε ξέρουμε απο τι φτιάχτηκε, απο φυτικές πρωτείνες όπως καλλιέργιες σόγιας που μπορεί να είναι μεταλαγμένες; Ή απο ζώα που μπορεί να είναι κλωνοποιημένα και ταισμένα με οστεάλευρα;

    Παρακαλώ κάντε μια ανάρτηση σχετικά με το πώς καταλήγουν τα συμπληρώματα σε σκόνες, είναι μια καλή έρευνα πιστεύω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς όπως έχουν δείξει διάφορες έρευνες που ανέλυσαν διατροφικά συμπληρώματα και μαζί με αυτά τις σκόνες πρωτεΐνης έχουν βρεθεί πολλά από αυτά επιμολυσμένα με διάφορα βαριά μέταλλα και απαγορευμένες ουσίες που δεν θα έπρεπε να είναι εκεί όπως στη περίπτωση της EAS. Δεν υπάρχει σύστημα ελέγχου για τα συμπληρώματα διατροφής. Σχετικά με την ύπαρξη μεταλλαγμένων υπάρχουν αρκετές μάρκες που αναφέρουν στη συσκευασία non GMO η GMO free.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κάνοντας προσωπικά αναλύσεις σε αρκετά συμπληρώματα διατροφής (κυρίως whey) έχω να πω ότι όλα ανεξαιρέτως βρέθηκαν με μικρότερη περιεκτικότητα και κακής ποιότητας θρεπτικά ΚΑΙ με βαρέα μέταλλα, χρωστικές, αντιοβιωτικά κλπ. φυσικά όλα αυτά δεν αναγράφοτναι πουθενά. χώρια τους υδατάνθρακες που περιέχουν πολύ παραπάνω από το αναγραφόμενο. ο ΕΟΦ δε λειτουργεί δυστυχώς όπως θα έπρεπε....

    [κάποια μάλιστα δημιούργησαν γαστρεντερικά προβλήματα (δεν αναφέρομαι στη λακτόζη) σε φίλους με την πρώτη δόση. (κάπως έτσι ξεκινήσαμε να τα ελέγχουμε)]

    k

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια χαρα!Απλα μια μικρη διωρθωση αλλα πολυ σημαντικη σχετικα με το (Για παράδειγμα έχουμε δει σε τιμοκατάλογο της herbalife να πωλούνται 7 μπάρες δημητριακών για 20 ευρώ.)τρωω 11 χρονια τα συγκεκριμενα προιοντα και με εχουν βοηθησει απιστευτα...το συγκεκριμενο προιον δεν ειναι απλα μια μπαρα δημητριακων οπως εσεις αναφερετε σαν αυτες που κυκλοφορουν στο εμποριο που ειναι γεματες ζαχαρη και κενες θερμιδες αλλα ειναι ενα πληρες γευμα και αναφερεται ως meal bar,οποτε δεν εχει καμια σχεση μια μπαρα δημητριακων που την τρως για σνακ,με μια μπαρα που την τρως για να αντικαταστησεις ενα πληρες γευμα σε θρεπτικα συστατικα και ας εχει 2,8€ η μπαρα τα αξιζει τα λεφτα της!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Που ειναι αυτες οι ερευνες για οσα εχουν ειπωθει παραπανω,για βερεα μεταλλα και μεταλλαγμενα υλικα;που μπορω να βρω την πηγη τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπέγραψα τη σύμβαση ανεξάρτητου συνεργάτη κατά τη διάρκεια της πρώτης ενημέρωσης εχθές Σάββατο.. Να πάω Πεντέλης 110 να ακυρώσω τη συμβαση αύριο; Αρκεί αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή