11/22/2010

ΚΡΙΤΙΚΗ: Χαϊτογλου Μακεδονικό Ταχίνι με Μέλι. Και όχι μόνο.

ΤΑ ΣΥΝ: 
*Περιέχει τα καλά ακόρεστα λιπαρά
ΤΑ ΠΛΗΝ: 
*Περιέχει και άλλα συστατικά

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Είναι γνωστό ότι το ταχίνι είναι μία θρεπτική τροφή. To ταχίνι που παράγεται από το σουσάμι αν και περιέχει κάποια κορεσμένα λιπαρά είναι και καλή πηγή του ωφέλιμου ακόρεστου και πολυακόρεστου λίπους. Επιπλέον περιέχει μέτριες ποσότητες πρωτεΐνης, φυτικών ινών και σιδήρου και ελάχιστους υδατάνθρακες. Βέβαια αφού αποτελείται κυρίως από λίπος περιέχει και αρκετές θερμίδες, 2 κουταλιές της σούπας σχεδόν 180 θερμίδες. Αυτά βέβαια ισχύουν για το κανονικό σκέτο ταχίνι, για το δημοφιλές ταχίνι με μέλι της συγκεκριμένης εταιρίας, τα πράγματα είναι διαφορετικά: Ενώ το σκέτο ταχίνι περιέχει 100% αλεσμένο σουσάμι, το ταχίνι με μέλι περιέχει μέλι (εντάξει αυτό το περιμέναμε), αλλά και μαλτοδεξτρίνη (άλλη μορφή ζάχαρης), υδρογονωμένα λιπαρά (δεν ξέρουμε αν είναι μερικώς υδρογονωμένα οπότε ενδεχομένως να είναι και πηγή του βλαβερού τρανς λίπους), αρώματα και επιπλέον βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τι συμβαίνει εδώ; Βασικά η θρεπτική αξία του προϊόντος "νοθεύεται"... αυτό το προϊόν περιέχει λιγότερη πρωτεΐνη από το σκέτο ταχίνι, περισσότερα σάκχαρα (που δεν προέρχονται μόνο από το μέλι) και το εμπλουτίζουν με βιταμίνες για να φαίνεται πιο υγιεινό από αυτό που είναι. Έχεις ένα προϊόν που το βασικό του συστατικό είναι υγιεινό (το ταχίνι) ωστόσο για να γίνει πιο ελκυστικό προστίθεται μέλι, επιπλέον σάκχαρα και αλλά συστατικά και έτσι χάνει την ουσία του. Προτίμησε το σκέτο ταχίνι και αν το θες λίγο γλυκό ανακάτεψε το με δικό σου μέλι γλυτώνοντας από όλα τα άλλα πρόσθετα.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ 30 γρ.(περίπου 2 κουταλιές σούπας): Θερμίδες: 167, Υδατάνθρακες: 13,2 γρ., Πρωτεΐνη: 3 γρ., Λιπαρά: 11,3 γρ.


Δεν δώσαμε βαθμολογία στο συγκεκριμένο προϊόν γιατί από τη φύση του είναι πλούσιο σε λιπαρά και αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ανθυγιεινό, ωστόσο το συγκεκριμένο προϊόν θα λάμβανε χαμηλή βαθμολογία λόγω των συστατικών του και τη χρησιμότητα και όχι για τα φυσικά λιπαρά που περιέχει.

7 σχόλια:

  1. Υπάρχει πάντως και το Ταχίνι με πευκόμελο Θάσου της οικογένειας Χαλβατζή (συνήθως υπάρχει σε όλα τα ράφια δίπλα σε αυτό που συζητάτε εδώ, στα Καρφούρ ας πούμε το βρίσκω πάντα) το οποίο αποτελείται αποκλειστικά από ταχίνι και μέλι - κανένα άλλο συστατικό! Είναι κι αυτό μια καλή λύση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ!! ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΤΑΧΙΝΙ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΚΕΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΛΕΣΜΕΝΟ ΣΟΥΣΑΜΙ. ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΡΩΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΕΝΤΑΞΩ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΩ ΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΜΑ ΠΑΡΩ ΒΑΡΟΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μια κριτικη για το ταιχινι ολικης αλεσεως παρακαλω!!!! τι διαφορα εχει??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. to taxini olikis alesis paragetai apo anapofloiotous sporous sisamiou,,,diladi mazi me to floio tou sisamiou...to taxini olikis alesis periexei perisotero asvestio kai fytikes ines apo to kanoniko...egw agorazw to tahni"OLYMPOS" kai eimai poly eyxaristimenos...an theleis dokimase to kai esy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μπορειτε να αναρτησετε κατι για το πρωινο και επιλογες πρωινου για εφηβους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα καλύψουμε το θέμα του πρωϊνού σε μελλοντική ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το ταχίνι με μέλι "Όλυμπος" περιέχει υδρογονωμένα έλαια. Υποθέτω θα πρέπει να το αποφεύγουμε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή