11/17/2010

ΚΡΙΤΙΚΗ: ΓΙΩΤΗΣ Sweet and Balance, Κρέμα Καραμελέ. Χωρίς ζάχαρη, αλλά όχι απαραίτητα καλύτερη.

ΤΑ ΣΥΝ:
* Δεν περιέχει ζάχαρη
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Μικρή διατροφική αξία

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Το προϊόν αυτό όπως και γενικά όλη η σειρά διαφιμίζεται ως προϊόν που δεν περιέχει ζάχαρη αλλά υποκατάστατα ζάχαρης που σε αυτή τη περίπτωση είναι η σουκραλόζη και οι πολυόλες. Η σουκραλόζη όπως αναφέρει και η εταιρία είναι παράγωγο της ζάχαρης, αλλά δεν θεωρείται φυσικό προϊόν αφού παράγεται σε εργαστήριο. Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία φαίνεται να είναι ασφαλές. Οι πολυόλες είναι σάκχαρο-αλκοόλες, εδώ είναι η μαλιτόλη και ξυλιτόλη, απορροφούνται αργά από τον οργανισμό και γι' αυτό το λόγο δεν ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα πολύ γρήγορα, έχουν όμως το μειονέκτημα ότι όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν τυμπανισμό και διάρροια. Το προϊόν διαφημίζεται και ως υψηλό σε φυτικές ίνες, το οποίο φαντάζομαι ότι χρησιμοποιείται επίσης ως παράγοντας που κάνει αυτό το προϊόν να έχει χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη (ΓΔ). Ο Γλυκαιμικός Δείκτης δείχνει πόσο αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα 2-3 ώρες μετά τη κατανάλωση της τροφής. Λογικά αφού δεν περιέχει ζάχαρη ο ΓΔ θα είναι χαμηλός. Η εταιρία αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι και οι φυτικές ίνες περιορίζουν την αύξηση επιπέδων σακχάρου στο αίμα βοηθώντας άτομα με διαβήτη να ρυθμίσουν καλύτερα το σάκχαρο τους (όπως και επίσης ότι προστατεύουν την καρδιά, συμβάλουν στην μείωση της χοληστερίνης, ταχύτερη εμφάνιση κορεσμού). Αυτά είναι όλα αλήθεια ωστόσο η μορφή των φυτικών ινών που υπάρχει στο συγκεκριμένο προϊόν μάλλον δεν τα κάνει αυτά, και δεν το λέμε εμείς αλλά η η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA) η οποία σε πρόσφατη αναφορά της (Οκτώβριος 2010) σχετικά με τις ιδιότητες του συστατικού "Δεξτρίνες Σίτου" που είναι και πηγή φυτικών ινών στα Sweet and Balance αναφέρει ότι σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν σήμερα δεν βρήκαν σχέση μεταξύ δεξτρίνης σίτου και ελέγχου των επίπεδων σακχάρου και έλεγχου επιπέδων χοληστερίνης. Αυτό που έχουμε πει και παλιότερα: οι τεχνητές φυτικές ίνες δεν έχουν τις ιδιότητες των φυσικών φυτικών ινών. Τώρα κοιτάζοντας τη διατροφική αξία ανά 100 γρ. (όχι έτοιμου προϊόντος) θα δεις το εξής: περιέχει τις μισή ποσότητα υδατανθράκων από το μείγμα της αντίστοιχης κανονικής κρέμα καραμελέ της Γιώτης αλλά περιέχει και 6,7 γρ. λιπαρά ενώ η κανονική εκδοχή δεν περιέχει αυτά τα λιπαρά. Επίσης θα δεις ότι η Sweet and Balance κρέμα σου ζητά να προσθέσεις νερό ενώ η κανονική σου ζητά να προσθέσεις πλήρες γάλα. Επιπλέον στη διατροφική ανάλυση του έτοιμου προϊόντος μας δίνουν πληροφορίες για 100 γρ. έτοιμου προϊόντος ενώ στη κανονική 150 γρ. έτοιμου προϊόντος. Για να δούμε αν συγκριθούν και τα 2 με την ίδια ποσότητα:
150γρ. έτοιμης κρέμας Sweet and Balance: 91 θερμίδες, 
150 γρ. έτοιμης κρέμας Γιώτης: 163 θερμίδες. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ;
Έχουμε λοιπόν και λέμε: γλυτώνεις αρκετούς υδατάνθρακες λόγω της έλλειψης ζάχαρης και αυτό είναι καλό, γλυτώνεις και μερικές θερμίδες (όχι πολλές) που οφείλεται όχι μόνο στα υποκατάστατα ζάχαρης αλλά στο γεγονός ότι χρησιμοποιείται νερό για τη παρασκευή του αντί για γάλα. Όσο για τις φυτικές ίνες δεν θα τις λάβουμε υπόψη μας αφού φαίνεται ότι δεν έχουν καν τις ιδιότητες που θα έπρεπε.
Το προϊόν αυτό ίσως μπορεί να είναι χρήσιμο για έναν διαβητικό λόγω της έλλειψης ζάχαρης, αλλά και πάλι ακόμα και οι διαβητικοί μπορούν αν φάνε γλυκά αν υπολογίσουν την ποσότητα και στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Αν όμως προσπαθείς να βελτιώσεις τη διατροφή σου, στα τυπικά (θερμίδες, λιπαρά) το προϊόν έχει καλή βαθμολογία (αν και η κανονική κρέμα καραμελέ επίσης δεν έχει υπερβολικές θερμίδες και λιπαρά και τουλάχιστον περιέχει ασβέστιο και πρωτεΐνη λόγω του γάλακτος και των αυγών), από διατροφικής άποψης (βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικές ουσίες) αυτό το προϊόν δεν έχει κάτι ιδιαίτερο να προσφέρει

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ 150 Γραμμάρια Έτοιμου Προϊόντος: Θερμίδες: 91, Υδατάνθρακες: 16,6 γρ., Πρωτεΐνη: 1,8 γρ., Λιπαρά: 2,4 γρ.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Συστατικά: 6/10
Λιπαρά: 8/10
Θερμίδες: 9,5/10
Φυτικές Ίνες: -
Αποτελεσματικότητα/Χρησιμότητα: 6/10
ΣΥΝΟΛΟ: 7,3/10

* Δεν βαθμολογήσαμε τις φυτικές ίνες λόγω της μορφής τους.

8 σχόλια:

  1. ena akomi megalo meionektima einai oti den exoun ka8olou kali gefsi..
    episis yparxei 8ema me tin paraskevi tous.. dokimasa na ftiaxo tin krema karamele me nero kai itan sketi apotuxia..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν και δεν είμαστε blog γευσιγνωσίας, δοκιμάσαμε 2 από τα προϊόντα της σειράς και θα συμφωνήσουμε: η γεύση ήταν μέτρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το δε κέικ απλά δεν τρώγεται, άσε που φέρνει τρομερό φούσκωμα που καταλήγει σε διάρροια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εγώ που έχω στην ουσία κόψει τα γλυκά, μπορώ να πω, ότι η κρέμα καραμελέ μου άρεσε πολύ, αλλά κυρίως βρήκα εξαιρετικό το μιλφέι. Τώρα αν τα συγκρίσεις με άλλα -full fat & sugar κτλ- βέβαια και υπολείπονται γεύσης.... χαίρω πολύ. Τώρα για να σε πιάσει διάρροια (που μάλλον οφείλεται στις φυτικές ίνες), να σε ρωτήσω, πόσα κομμάτια έφαγες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αν πιστευετε οτι δεν κανουν δουλεια οι φυτ. ινες που περιεχει δοκιμαστε να φατε μια κρεμα καραμελε ολοκληρη σε μια μερα. 350 θερμιδες κ λες σιγα.. τα 24 γραμμ. ινων ομως οχι μονο σε στελνουν στη τουαλλετα αλλα κ σε ασχημη κατασταση.. η γευση του ειναι μια χαρα αν το συκρινεις με αλλα διαιτητικα γλυκα (συκα ξερα η δαμασκηνα ξερα η φρουτα ας πουμε. αυτα μονο μπορεις να τρως το απογευμα αν θες να περνανε τα χρονια -32χρονων, 1,67, με κληρονομικοτητα να ειμαι 63-64 κιλα- κ να παραμενεις στα 50κιλα χωρις να εχεις ανορεξια και καταστροφικες συμπεριφορες απλα με ελεγχο μετρο κ ποιοτητα) κ οι φυτικες ινες... εκτος που αποβαλλουν καποιες απο τις ελαχιστες θερμιδες που εχει, εκτος του οτι χορταινουν, εμενα προσωπικα με βοηθανε και παρα πολυ να μη φαω δευτερη μεριδα. γιατι ξερω τι θα παθω. ποιο αλλο γλυκο σε αποτρεπει απο μονο του χωρις να χρειαστει να υπερ αντισταθεις?? το λυκακι ειναι μια χαρα.. και το παγωτακι επισης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πρωτον απο γευση ολα τα προιοντα της σειρας ειναι μια χαρα....δευτερον οι φυτικες ινες την κανουν κανονικα την δουλεια τους...εκτος εαν μερικοι που εχουν τερματισει τα επιπεδα χοληστερινης και σακχαρου περιμενουν να γινουν φιτ με 5 γρ φυτικων ινων ελεοοοοος...τριτων περιεχει πολυ καλους υδατανθρακες γλυκαιμικου δεικτη 18 οσο περιεχει το μαρουλι και ειναι γλυκοοοοο...τι αλλο θελετε δηλαδη απο ενα γλυκο να σας φτιαξει και κοιλιακους...και εκει που λετε για διατρφικη αξια στις οδηγιες χρησεως λεει εκτος απο νερο για πιο πλουσια γευση μπορεις να βαλεισ 600μλ γαλα,μπορειται να σρησιμοποιησετε χαμηλων λιπαρων και να παρετε και τις πολυτιμες υψηλης βιολογικης αξιας πρωτεινες του γαλακτος +φυτικες ινες +ποιοτικοτατους υδατανθρακες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επειδή κακά τα ψέματα όλοι που και που πεθαίνουμε για ένα γλυκάκι, είναι πιστεύω απο τις καλύτερες επιλογές ειδικά για διαβητικούς ή άτομα που προσπαθούν ν αδυνατίσουν. Αλλιώς να πάρεις το τσιζκέικ του ζαχαροπλαστείου ή να φτιάξεις το ημιέτοιμο της εταιρίας κι αλλιώς αυτό. Σαν γεύση δεν είναι και οτι καλύτερο αλλά αν σκεφτούμε τι μπαίνει για να νοστιμίσει τα κανονικά (και παχυντικά) γλυκά αξίζει.. Υπάρχουν και σπιτικές συνταγές που ίσως είναι ακόμα καλύτερες αλλά και τα s&b προσφέρουν κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. to arthro einai paraplanitiko! 1on) tin zaxari tin antikatestisan me glikantiko FITIKIS PROELEFSIS apo ekxilisma tou fitou stevia, kai 2on egw ta dokimasa kai ta vrika exeretika sti gefsi.
    plirofories sxetika me to sigkekrimeno gliko mporeite na vrite edw http://www.sweetandbalance.gr/Product/4/Page/60/el/

    ΑπάντησηΔιαγραφή