1/03/2011

Άλλο ένα παράδειγμα παραπληροφόρησης και διαφήμισης στα ΜΜΕ.

Δεν θέλαμε να αρχίσουμε έτσι τη νέα χρονιά αλλά αν τα ΜΜΕ γράφουν ότι θέλουν, μας είναι λίγο δύσκολο να κλείσουμε το στόμα μας. Διαβάσαμε λοιπόν στην Ελευθεροτυπία άρθρο που αναφέρεται για μια πρόσφατη μελέτη και λέει "σύμφωνα με πρόσφατη κλινική μελέτη η αυξημένη πρωτεΐνη στο βρεφικό γάλα έχει ενοχοποιηθεί για τη γρήγορη αύξηση του βάρους." Αυτό που δεν σου λέει το συγκεκριμένο άρθρο είναι ότι η πρόσφατη έρευνα στην οποία αναφέρονται, είναι έρευνα εταιρείας που έγινε πέρσι, που σε αυτή τη περίπτωση είναι η Wyeth-Pfizer και προτίμησαν να αγνοήσουν πιο πρόσφατη ανεξάρτητη έρευνα που έδειξε το αντίθετο από τη δική τους έρευνα: ότι δηλαδή η αυξημένη πρωτεϊνη δεν φταίει για την γρήγορη αύξηση βάρους και ότι τα βρέφη που λαμβάνουν το συνηθισμένο κανονικό έτοιμο βρεφικό αγελαδινό γάλα (που είχε λιγότερη πρωτεΐνη) πήραν τελικά πιο γρήγορα βάρος από βρέφη που έλαβαν γάλα που είχε υδρολυμένη πρωτεΐνη και 35% περισσότερη πρωτεΐνη, δηλαδή εντελώς το αντίθετο από αυτό που λέει το άρθρο-διαφήμιση.
Στη συνέχεια το άρθρο-διαφήμιση αναφέρει ότι τα βρέφη μετά τους 6 μήνες αυξάνουν την ποικιλία των τροφών που καταναλώνουν, ωστόσο επειδή δεν είναι πρόθυμα να δοκιμάσουν νέες τροφές σπάνια καλύπτουν τις διατροφικές τους ανάγκες. Τι υπονοούν εδώ άραγε; ότι πρέπει να δίνουμε το έτοιμο γάλα της συγκεκριμένης εταιρίας (Pfizer) προκειμένου να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες; Φυσικά... στο τέλος προτείνουν το δικό τους προϊόν που περιέχει λιγότερη πρωτεΐνη. Η ανεξάρτητη όμως έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που λάμβαναν τη φόρμουλα με τη περισσότερη πρωτεΐνη, πήραν λιγότερο και με πιο αργό ρυθμό βάρος- όχι περισσότερο όπως αναφέρεται εδώ στο ψευτοάρθρο.
Με λίγα λόγια όχι μόνο αναφέρονται στις δικές τους έρευνες και αγνοούν έρευνες που δεν τους βολεύουν, λένε στον γονιό "κοίτα να δεις το παιδί σου δεν θα θέλει να φάει διαφορετικές τροφές οπότε μην προσπαθείς καν, δώσε του το γάλα μας να τελειώνεις". Και φυσικά το άρθρο δεν έχει συγγραφέα... και αυτό γιατί απλούστατα μάλλον είναι δελτίο τύπου της εταιρείας το οποίο διαπιστώσαμε ότι εμφανίστηκε και σε άλλες ιστοσελίδες. Το θέμα εδώ δεν είναι τι ρόλο παίζει η πρωτεϊνη (θα χρειαστούν ακόμα πολλές έρευνες), αλλά το γεγονός ότι οι εταιρείες δημοσιεύουν ότι θέλουν και ότι τους βολεύει στα ΜΜΕ στη μορφή άρθρου, αγνοώντας και κρύβοντας άλλες ανεξάρτητες έρευνες, παραπλανώντας και καθοδηγώντας τον καταναλωτή εκεί που θέλουν.

8 σχόλια:

  1. διαιτολογε σε παρακαλω θα ηθελα να κανεις μια κριτικη για το τυρι μιλνερ, και να μου προτεινεις τυρι με χαμηλα λιπαρα και γαλοπουλα για να βαζω στο τοστ. ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σας παρακαλω καντε μια κριτικη για τα γιαουρτια κρι κρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα γίνει αξιολόγηση και για τα 2 προϊόντα. Ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. θα ηθελα να κανεις κριτικη για την γαλοπουλα ορεινο της greta farm. Απο οτι μου ειπαν για μεσο συντηρησης χρησιμοποιουν χυμους φρουτων και αλατι ισχυει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τελειο το αρθρο
    ευχαριστω πολυ και καλη χρονια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. η φωτογραφια επισης ειναι πολυ παραπλανητικη.
    ενα μωρο που κοιταζει αλλου,μαλλον θελει το γαλατακι του και οχι αυτο που του δινει η μαμα-ενα χερι δηλαδη- που του μπηγει στο στομα ενα ασχημο για βρεφος κουταλι και να μη σχολιασω τη τροφη που ειναι σα σκ...-καταλαβατε...
    επισης το μωρο ειναι πασαλειμενο και χαλια...

    ω ναι,μαλλον θα προτιμησουμε το γαλατακι ε;

    ειρωνικα μιλωντας βεβαια.

    ευχαριστουμε διαιτολογε σα νεα μαμα και γω εχω λαβει πολυ παραπληροφορηση και στο σαιτ αυτο ειναι οαση εν τη ερημω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αληθεια γιατι το ταιζει γυμνο;

    μια εικονα μαλλον περναει περισσοτερα μνμτα απ οτι χιλιες λεξεις που λεμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σχετικά με το Creta Farm ορεινό. Το βρήκαμε (καπνιστή γαλοπούλα) μόνο πίσω από το πάγκο και δεν μας επιτρέψανε να το φωτογραφίσουμε, ωστόσο ζητήσαμε να μας διαβάσει ο υπάλληλος τα συστατικά. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι τουλάχιστον δεν περιέχει νιτρώδες νάτριο, ωστόσο περιέχει άλλα συντηρητικά και φυσικά αλάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή