2/24/2011

Φάε αυτά τη Τσικνοπέμπτη.

Τσικνοπέμπτη σήμερα και μάλλον θα φας κρέας. Μια τέτοια μέρα δεν είναι καιρός για περιορισμούς, άλλωστε πρόκειται για ένα μόνο γεύμα. Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορείς να κάνεις για να προστατέψεις τον εαυτό σου από τις επιπτώσεις ενός γεύματος με πολλά λιπαρά.
1. Συνόδευσε το κρέας με λεμόνι και ντοματοσαλάτα. Το λεμόνι περιέχει εσπεριδίνη, ενώ η ντομάτα ναριγενίνη, ουσίες με αντιοξειδωτική δράση. Περσινή έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι οι ουσίες αυτές έριξαν τα επίπεδα ελεύθερων ριζών (προκαλούν κυτταρικές βλάβες) που εμφανίζονται μετά από ενα παχυντικό γεύμα. Συγκεκριμένα οι ερευνητές έδωσαν σε εθελοντές χυμό πορτοκάλι μετά το γεύμα που περιέχει και τις 2 αυτές αντιοξειδωτικές ουσίες. Οπότε αν δεν συνοδεύσεις το γεύμα σου με λεμόνι η ντομάτα, τουλάχιστον πιες ενα ποτήρι χυμό πορτοκάλι μετά. Επιπλέον μια άλλη έρευνα έδειξε ότι καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες μειώνεται το οξειδωτικό στρες που παρουσιάζεται με γεύματα με πολύ λίπος και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, οπότε άλλες τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που μπορείς επίσης να παραγγείλεις είναι όσπρια (π.χ. φάβα) αλλά και χόρτα.
2. Πιες λίγο κρασί. Μάλλον θα πιεις έτσι και αλλιώς αλλά μια μικρή έρευνα από το Ισραήλ έδειξε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού με το γεύμα μείωνε τα επίπεδα βλαβερών υποπροϊόντων του λίπους που αυξάνουν τις πιθανότητες καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτό οφείλεται στις πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες) που περιέχει το κρασί.
3. Φάε και καμιά σαρδέλα. Ναι για κρέας ήρθες αλλά... προσπάθησε να παραγγείλεις για ορεκτικό κάποιο λιπαρό ψάρι. Έρευνα από το King's College στο Λονδίνο έδειξε ότι όταν εθελοντές κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε Ωμέγα -3, EPA λιπαρά οξέα που βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια, είχαν μεγαλύτερη ελαστικότητα στις αρτηρίες μετά από ενα γεύμα με πολύ λίπος σε σχέση με άτομα που δεν κατανάλωσαν αυτά τα λιπαρά οξέα.

5 σχόλια:

  1. Ακόμη ένα καταπληκτικό άρθρο που ξεφεύγει απο τα συνηθισμένα του τύπου προσέχετε την τσικνοπέμπτη γιατί θα ψοφήσετε απο τα λίπη,θα πάθετε εκείνο,θα πάθετε το άλλο κ.λ.π. κ.λ.π....

    Ισορροπία πρέπει να υπάρχει σε όλα και λογική...

    Ένας που τρώει ότι βρεί μπροστά του όλη του την ζωή θα αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας κάποια στιγμή...
    Και ένας που προσέχει θα έχει καλύτερη ποιότητα ζωής σίγουρα....!!!

    Κανέναν απο τους δύο δεν πρόκειται να καταστρέψει το γεύμα της τσικνοπέμπτης...!!!

    Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για μια ακόμη φορά για αυτά που έγραψές...!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω μια ερώτηση, λίγο κουτή, αλλά στ αλήθεια δεν ξέρω την απάντηση.
    ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ?
    Εννοώ, την έχω δοκιμάσει, την έχω αγοράσει, γενικά την απορρίπτω, αλλά τι ακριβώς είναι?
    Κάποιος μου είπε ότι αφήνουν το γάλα να βράζει πολύ, και ο αφρός που σχηματιζεται πάνω πάνω είναι η κρέμα γάλακτος.
    Κάποιος άλλος μου είπε ότι έχει ζωικό λίπος.

    Μπορεί κάποιος να μου πει τι είναι? Κάτι με γάλα, οκ, αλλά τι???

    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλα λεει διαιτολογε ο ανωνυμος.στην κρεμα γαλακτος που χρησιμοποιειται κατα κορον δεν εχεις αναφερθει.ουτε στο βρωμο-βιταμ νομιζω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα αναφερθούμε στη κρέμα γάλακτος σε μελλοντική ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οκ διαιτολόγε, ευχαριστώ, το περιμένω πως και πως. Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή