2/09/2011

ΚΡΙΤΙΚΗ: Η νέα δίαιτα My Special K.

Πέρυσι είχαμε αναφερθεί για το πρόγραμμα 2 εβδομάδων της Special K το οποίο είχε αρκετές ελλείψεις. Το νέο πρόγραμμα που βρίσκεται στο "myspecialk.com.gr" φαίνεται να είναι πιο μακροχρόνιο, ωστόσο βασίζει τις θερμίδες του μόνο βάσει του βάρους και του ύψους, δεν ζητήθηκε στις βασικές ερωτήσεις πληροφορίες για τη δραστηριότητα που μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις θερμιδικές ανάγκες. Σε γενικές γραμμές όμως οι θερμίδες δεν ήταν ιδιαίτερα χαμηλές και φαίνεται να προωθεί την απώλεια περίπου 1/2 -1 κιλού την εβδομάδα, όπως και αναφέρει, βέβαια αυτό εξαρτάται όπως είπαμε και από τη δραστηριότητα. Στην ανάλυση του διαιτολογίου χοντρικά είδαμε ότι το 55% των θερμίδων αποτελούνταν από υδατάνθρακες, 30% λιπαρά, και 15% πρωτεΐνη, αυτό δηλαδή που συστήνεται γενικά από τους οργανισμούς διατροφής. Το πρόγραμμα δεν αναφέρεται συγκεκριμένα σε προϊόντα της Special K όπως το πρώτο πρόγραμμα των 2 εβδομάδων, απλά αναφέρεται σε δημητριακά η μπάρες δημητριακών χωρίς να αναφέρει μάρκα (προφανώς τους εμποδίζει κάποιος νέος νόμος). Αυτό που θεωρήσαμε αρνητικό ήταν ότι δεν προωθούσε ολικής αλέσεως προϊόντα π.χ. ολικής αλέσεως ψωμί, καστανό ρύζι. Όπως επίσης τα γεύματα ήταν αρκετά χαμηλά σε λιπαρά προτείνοντας όλα τα τυριά να είναι χαμηλά σε λιπαρά, ενώ μερικά γεύματα δεν περιείχαν πολλή πρωτεΐνη. Όλα αυτά δεν βοηθούν ιδιαίτερα στον κορεσμό. Για παράδειγμα...
υπήρχε πρωινό που περιλάμβανε μόνο τσουρέκι με χυμό, ένα τέτοιο πρωινό που αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες όχι μόνο δεν είναι υγιεινό αλλά ούτε χορταστικό και θα είχε σαν αποτέλεσμα αύξηση σακχάρου αλλά και την απότομη πτώση του. Επιπλέον τα γεύματα απαιτoύσαν αρκετή προετοιμασία και μαγείρεμα. Σε σχέση με το αρχικό πρόγραμμά που διαφημιζόταν τον Μάιο του περασμένου χρόνου, αυτό εδώ είναι πιο προσεγμένο και λίγο πιο προσαρμοσμένο σε Ελληνικές συνήθειες, ωστόσο και αυτό έχει αρκετές ελλείψεις και απέχει πολύ από ένα προσωπικό-ατομικευμένο πρόγραμμα που έτσι και αλλιώς δεν μπορεί να λάβει κανείς μέσω μιας ιστοσελίδας.

8 σχόλια:

  1. Διαιτολόγε μπορείς να μας πεις αν η σάλτσα σόγιας (αυτή που πουλάνε σε μπουκαλάκι στο σούπερ μάρκετ), έχει πολλές θερμίδες?
    Επίσης το ίδιο θα ήθελα να ρωτήσω και για το μπαλσάμικο ξύδι.
    Ευχαριστώ πάρα πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ελεος ρε παιδια με αυτη τη θερμιδοφοβια..soy sauce ειναι,λες και ποσο θα βαλεις στο φαγητο η ποσο συχνα θα την φας.με ολο το σεβασμο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. βασικα προσπαθησε να αποφευγεις σογια γιατι ειναι μαζι με το καλαμποκι απο τα πιο... μεταλλαγμενα! αλλα εαν βαλεις 2-3 κουταλιες της σουπας δε νομιζω να ειναι τραγικες οι θερμιδες που θα παρεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ παιδιά..
    Έλεγα να βάλω μόνο μία κουταλιά..
    Το ξέρω ότι είναι σπαστική η θερμιδοφοβία, ούτε κάθομαι και τις μετράω αναλυτικά, αλλά επειδή τώρα πια τα σημειώνω όλα που τρώω στο ημερολόγιό μου, και στο τέλος της βδομάδας κάνω τον απολογισμό των ατασθαλιών, ήθελα να ξέρω αν η σάλτσα σόγιας θα ήταν όντως ατασθαλία..
    Αλήθεα το καλαμπόκι είναι από τα πιο μεταλλαγμένα? Εγώ έλεγα να το τρώω ως κάτι υγιεινό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εχω την εντυπωση πως μεταλλαγμενα στην ευρωπα'ι'κη ενωση δεν επιτρεπονται..δεν ειμαι σιγουρος ομως..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ναι δεν επιτρεπονται αλλα ακουσα πως πλεον καθε κρατος-μελος θα αποφασιζει μονο του ποια γραμμη θα ακολουθησει! Δηλ μπορει να πουν ναι στα μεταλλαγμενα πχ στο Βελγιο αλλα να ερθουν στο πιατο σου εμμεσα δηλ απο κρεας μεσω ζωωτροφων, ζυμαρικα απο αλευρι... (στο ρεπορταζ χωρις συνορα ελεγε οτι επιτραπηκε η καλλιεργεια μεταλλαγμενης πατατας στη Ευρωπη;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχουμε αναφερθεί στις νομοθεσίες στην Ευρώπη για τα μεταλλαγμένα,

    εδώ: http://natofao.blogspot.com/2010/07/blog-post_14.html

    και εδώ: http://natofao.blogspot.com/2011/01/wikileaks.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αν το καλαμποκάκι δεν είναι "δικό" σου αλλά σε κονσερβα... δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι μεταλαγμένο.
    Για τη soya sauce ξέρω πως δεν συνιστάται λόγω της μεγάλης ποσότητας αλατιού που περιέχει. Δεν ξέρω αν συμφωνεί Ο ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή