2/06/2011

ΚΡΙΤΙΚΗ: ΝOYΝOY Κοιμάμαι Μεγαλώνω. Ανεύθυνο και Άχρηστο προϊόν.

Το Κοιμάμαι Μεγαλώνω της ΝουΝου είναι ένα προϊόν που σύμφωνα με την εταιρία "είναι ειδικά σχεδιασμένο για να συμπληρώνει το βραδινό γεύμα του μωρού". Βασικά το προϊόν είναι δημητριακά που προστίθενται στο βραδινό γάλα για να χορταίνει το παιδί και να μην ξυπνάει το βράδυ λόγω πείνας. Επιπλέον χρησιμοποιεί σαν επιχείρημα ότι έρευνες δείχνουν ότι αδιάκοπος βραδινός ύπνος βοηθά στην ανάπτυξη του μωρού. Δεν θα μπούμε καν στη διαδικασία να αναλύσουμε τα συστατικά του προϊόντος (αν και οφείλουμε να αναφέρουμε ότι το δεύτερο συστατικό είναι συμπυκνωμένος χυμός σταφυλιού, δηλαδή άλλη μια μορφή ζάχαρης), απλά θα πούμε ότι η τακτική του να προσθέτεις δημητριακά στο μπουκάλι με το γάλα του παιδιού πρέπει να αποφεύγεται. Αρχικά να πούμε ότι δεν έχει αποδειχθεί ότι αν προσθέτεις δημητριακά στο βραδινό γάλα δεν θα ξυπνήσει το βρέφος. Μάλιστα μία έρευνα έδειξε ότι δεν υπήρχε διαφορά στη διάρκεια ύπνου (χωρίς διακοπή) σε βρέφη που λάμβαναν δημητριακά στο γάλα τους σε σχέση με αυτά που δεν λάμβαναν, άρα παραπλανητική η φράση στη συσκευασία "Διατροφή για όνειρα γλυκά". Αυτό που αναφέρουν οι επιστήμονες είναι ότι η εντύπωση που έχουν πολλοί γονείς ότι όντως κοιμούνται πιο πολλές ώρες λόγω δημητριακών στο γάλα μπορεί απλά να συμπίπτει με την ηλικία του βρέφους όπου στους 4 μήνες αρχίζει να κοιμάται περισσότερο έτσι και αλλιώς και δεν οφείλεται στα δημητριακά. Ο άλλος λόγος που θα πρέπει να αποφεύγεται αυτή η τακτική είναι γιατί μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας. Το βρέφος πρέπει να τρώει (όπως και οι ενήλικες) όταν πεινάει και όχι να το μπουκώνεις με γάλα αναμειγμένο με δημητριακά πριν κοιμηθεί, το οποίο αλλάζει και τη διατροφική σύσταση του γάλακτος στην οποία έχει συνηθίσει το βρέφος, με την ελπίδα ότι δεν θα ξυπνήσει το βράδυ. Κάνοντας αυτό αγνοείς τη φυσική πείνα του μωρού. Αν και δεν συνιστάται από την επιστημονική κοινότητα αυτή η συνήθεια, δυστυχώς...
όμως πολλοί παιδίατροι, συγγενείς, φίλοι κτλ. συμβουλεύουν τους γονείς να προσθέτουν δημητριακά στο γάλα, και τώρα και η ΝουΝου εκμεταλλεύτηκε αυτή την (λανθασμένη) συνήθεια και δημιούργησε και ειδικό (άχρηστο) προϊόν. Είναι αστείο ότι στη συσκευασία αναφέρεται ότι η ΝουΝου, "με σεβασμό στη μητέρα και στο παιδί, βρίσκεται δίπλα και σας προσφέρει καινοτόμα προϊόντα" κτλ κτλ. Για ποιο σεβασμό μιλάνε;

*Να αναφέρουμε ότι σε περιπτώσεις που το βρέφος υποφέρει από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση η κάποια άλλα προβλήματα υγείας μπορεί να συστηθεί κάτι τέτοιο, ωστόσο εδώ το συγκεκριμένο προϊόν προωθείται ως βοήθημα για να κοιμάται το παιδί περισσότερο.

23 σχόλια:

  1. Πείτε τα επιτέλους με το όνομά τους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To προιόν πρέπει να καταγγελθεί και να αποσυρθεί μιας και δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τη λέξη "γάλα" στον τίτλο του!
    Δεν είναι ΓΑΛΑ!

    Πως το άφησε να κυκλοφορήσει ο ΕΦΕΤ και οι άλλες υπηρεσίες?

    Καταγγελία στον συνήγορο του Πολίτη που έχει τμήμα για τα δικαιώματα του παιδιού!

    Σε λίγα χρόνια θα βγάλουν και γάλα με ναρκωτικά να το ναρκώνουν το μωρό να μην ξυπνάει για 12 ώρες!

    ΕΛΕΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκφράζεις όσα σκέφτηκα κι εγώ όταν είδα για πρώτη φορά τη διαφήμιση του εν λόγω προϊόντος.
    Συγχαρητήρια για την ανάρτηση.

    Μία συνάδελφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρόλο που τα δικά μου παιδιά έχουν μεγαλώσει, με παραξένεψε πολύ όταν είδα αυτό το προϊον. Υποτίθεται πως η διατροφή των βρεφών πρέπει να είναι ότι πιο αγνό και έβγαλαν τώρα...... πρόσθετα για το γάλα τους;;;;;; Πως επιτρέπεται κάτι τέτοιο;;;; Θα συμφωνήσω με την Ευγενία! Μου θυμίζει μια "μητέρα" που έλεγε πως επειδή είναι κουρασμένη και το μωρό της πολύ ζωηρό, θα του δώσει μια κουταλιά Atarax (αντιισταμινικό!!!) για να νυστάξει και να κοιμηθεί!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. θεε μου...οχι και αντιισταμινικο ελεος δηλαδη τι ακουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. σιγά βρε παιδιά με τις υπερβολές σας.Τί σχέση έχουν αλεσμένα δημητριακά στο γάλα του παιδιού με τα ηρεμιστικά?Για χαλαρώστε λίγο εσείς οι μητέρες και σκεφτείτε πιο λογικά.Τη διαφήμιση δεν την έχω δει,αλλά όσο προϊόντα της Νουνού καταναλώνουμε εγώ και η οικογένεια μου είναι πολύ καλά.Είναι από τις κορυφαίες εταιρείες στο χώρο της διατροφής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προφανώς δεν έχετε διαβάσει το άρθρο ανώνυμε...
    Δήμητρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οτί και να λέμε, αν το μικρο σας διαολάκι είναι να ξυπνήσει θα ξυπνήσει. Πάντως δεν κάνει και τίποτα να δοκιμασεί κανείς το προιόν, μπορεί να πιάσει το ματζούνι ρε αδερφέ!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ......αντε καλά..Τί κάνεις Γιάννη; Κουκιά σπέρνω!

    Δήμητρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. αμαν πια αυτες οι ατακες τυπου ηρεμηστε..και μεις τα τρωμε αλλα δεν παθαμε τιποτα .δηλαδη τι περιμενουν μια κακη ποιοτικως τροφη να τουσ σκοτωσει σαν ποντικοφαρμακο?ετσι να σκορπαει ο καθενασ ταλεφτα του στην καθε πολυεθνικη χωρισ να την αναγκαζει να εχει ποιοτητα.αντι να τουσ εκπαιδευουμε εμεισ τισ εταιρειεσ με την αγοραστικη μασ δυναμη τις κανουμε πλουσιεσ τρωγοντασ τα σκουπιδια τουσ .ΚΟΙΜΑΜΑΙΟΡΘΙΟΣΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩ αλλα τα μωρα τι φταινε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. κοιμάμαι&μεγαλώνω...
    ή μάλλον εγώ ξοδεύω & προδιαθέτω το παιδί μου για παχυσαρκία
    και φυσικά όταν κάποιος ξοδεύει, κάποιος τ'αρπάζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΣΥΜΦΩΝΏ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΘΡΟΓΡΆΦΟ ΚΑΙ ΤΗ VILLITSO. Ας αποκτήσουμε επιτέλους καταναλωτική συνείδηση...
    haido

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ τέτοιο πράμαδεν έδωσα σε κανένα από τα παιδιά μου. Και τα 2 σε αυτήν την ηλικία το τελευταίο γέυμα το πίνανε στις 12 το βράδυ, και το πρώτο το άλλο πρωί στις 6 ενώ ακόμα κοιμόταν.

    6 ὠρες εἰναι αρκετές για να ξεκουραστεί η μαμά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εμένα πάλι η δική μου πίνει το γάλα της στις 10 και καλά ξημερώματα. Ούτε Νουνού χέσε ψηλά κι αγνάντευε ούτε τπτ. Απλό βρεφικό γάλα.
    υ.γ. Οι αναβταδόροι των πολυεθνικών καλά θα κάνουν να σταματήσουν να γράφουν. Δεν έχουν καμία θέση εδώ μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι απλά τυχερή!!! Εμένα ο δικός μου κοντεύει 2 χρονών και εξακολουθεί να ξυπνάει τη νύχτα για γάλα! Τι "κοιμάμαι-μεγαλώνω" του έδωσα, τι απλές κρέμες το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Πάντως και αυτό το προϊόν κρέμα είναι που τη φτιάχνεις με γάλα. Εγώ πάντως του δίνω βρεφική κρέμα το απόγευμα ή το βράδυ γιατί δεν πίνει γάλα, πίνει ελάχιστο.

      Διαγραφή
  15. ...αβανταδόροι ήθελα να πώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΤΟ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΣΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ 4 ΜΗΝΩΝ.ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ.ΠΑΛΙ ΞΥΠΝΟΥΣΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΓΙΑ ΓΑΛΑ.ΑΡΑ;;;;ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΑΔΙΚΩΣ ΠΑΡΑΠΑΝΙΣΙΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑ;;;ΕΝΑ ΚΟΥΤΙ ΠΗΡΑΜΕ ΟΛΟ ΚΙ ΟΛΟ.ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΣΥΝΙΣΤΟΥΣΑ.ΕΧΩ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΧΩ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΜΕ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΝΟΥΝΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ.ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΟΥΝΟΥ FAMILY ΠΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ (2 ΧΡΟΝΩΝ ΝΟΥΝΟΥ KID).TO ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΡΟΙΟΝ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΦΕΛΟ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εμενα η μικρή μου μεχρι και 6 μηνών ξύπναγε κατα τις 4 για φαγητό. Σαν αποτέλεσμα έκανε το παιδι 6 γεύματα αντί για 5 την ημέρα (κίνδυνος παχυσαρκίας). Το προιον αυτό μας το σύστησε η παιδίατρος και από όταν προσθέτω στο παιδί 1,5 κουταλάκι στο γάλα του δεν ξυπνάει την νύχτα. Θα ξυπνήσει από τις 7-8 και μετά.
    Το παιδί μου είναι πιο ήρεμο, κοιμάται τη νύχτα (εκτός κι αν την ενοχλούν τα δοντάκια της) και το βάρος του δεν αυξάνεται δυσανάλογα. Ωστόσο να σας θυμήσω πως κάποιες μαμάδες όταν ήμασταν εμείς παιδιά έβαζαν λίγο ρυζάλευρο στο γάλα για τον ίδιο λόγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Mpravo sas pou to anartisate gia na min dinoume sta paidia mas na trone skoupidia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εκείνο που δεν λέει ξεκάθαρα ο κάθε γιατρός που το συστείνει σαν τελευταίο γεύμα αλλά και η εταιρία, είναι πως ειδικά στην περίπτωση που θηλάζει η μαμά, υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθεί σε αποθηλασμό άθελά της. Τα μωράκια που θηλάζουν ξυπνάνε συνήθως το βράδυ για γάλα και με τον θηλασμό που κάνουν βοηθούν τον οργανισμό της μαμάς να παράγει γάλα συνεχώς. Είναι δε πιο σημαντικοί οι νυχτερινοί θηλασμοί μιας και τότε βοηθάται η παραγωγή προλακτίνης (αν θυμάμαι σωστά την ουσιά). Στην ουσία δηλαδή το μωράκι δεν θηλάζει το βράδυ και σε σύντομο χρονικό διάστημα η παραγωγή της μαμάς μειώενται μέχρι που οδηγείται μέσω και άλλων παραμέτρων ενός φαύλου κύκλου (δεν είχα αρκετό γάλα, θα δώσω παραπάνω κρέμα μέσα στην ημέρα ή συπμλήρωμα) στον αποθηλασμό.
    Να πω βέβαια πως ο δικός μου ο παιδίατρος μίλησε μεν για κρέμα με ρυζάλευρο και πρότεινε την συγκεκριμένη, αλλά σύστησε να προσθέτω δικό μου γάλα για να το κάνω κρέμα και επίσης είτε πρωί είτε απόγευμα, όχι ως τελευταίο γεύμα....και εννοείται παράλληλα με τον θηλασμό. Εκείνο που δεν με ευχαριστεί σαν επιλογή είναι το ότι το ρυζαλευρο προκαλεί δυσκοιλιότητα σε πολλά μωράκια και δεν προφέρει τίποτε άλλο παρά κενές θερμίδες. Ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (που θα μπορούσε να εκμετελλαευτεί το κύρος του για να περάσει το οποιοδήποτε οικονομικό συμφέρον εταιρίας με κρέμες και σκόνες) συστείνει ως ιδανικό τον αποκλειστικό θηλασμό έως τους 6 μήνες και μετά την εισαγωγή στερεών τροφών σαν συπμλήρωμα του θηλασμού, ο οποίος καλό θα ήταν α συνεχίσει τουλάχιστον μέχρι τα 2 έτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. καλααα!!!!εντελως μουφα!!!!το δοκιμασαμε....καμοια απολυτως διαφορα!!!ΤΙ ΝΑ ΠΩ....
    ΕΛΕΟς.....ΠΙΑ ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΜΑς ΠΑΣΑΡΟΥΝΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή