2/25/2011

ΚΡΙΤΙΚΗ: Quaker Τραγανές Μπουκιές. Υπερβολικές θερμίδες και λιπαρά.

ΤΑ ΣΥΝ
* Περιέχει βρώμη.
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Περιέχει πολλές θερμίδες και λιπαρά.

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Αυτό το νέο προϊόν της εταιρίας Quaker αναφέρει ότι είναι ένας "νέος σύμμαχος στην υγεία και με αυτά τα δημητριακά "απελευθερώνεται η δύναμη της βρώμης με 2 απολαυστικές γεύσεις". Αυτό που δεν σου λέει η Quaker είναι ότι αυτά τα δημητριακά έχουν υπερβολικές θερμίδες και λιπαρά. Μάλιστα από όλες τις κριτικές που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, αυτά τα συγκεκριμένα δημητριακά έχουν την περισσότερες θερμίδες και λιπαρά από όλα τα αλλά δημητριακά που έχουμε αξιολογήσει. Έτσι ενώ όλα τα δημητριακά κυμαίνονται στις 320-380 θερμίδες (ανά 100 γρ.), αυτά εδώ φτάνουν τις 480 θερμίδες, ενώ τα λιπαρά στα περισσότερα δημητριακά κυμαίνονται μεταξύ 1-10 γραμμάρια λιπαρά ανά 100 γραμμάρια, αυτά έχουν 21 γραμμάρια. Υπερβολικά υψηλές ποσότητες λοιπόν. Το πρώτο συστατικό είναι να όντως βρώμη, όμως το τρίτο συστατικό είναι ζάχαρη ενώ περιέχει και μέλι και σιρόπι γλυκόζης. Επίσης περιέχει ηλιέλαιο (τρίτο στη σειρά συστατικό) και διάφορους ξηρούς καρπούς. Αυτή η σύσταση αφορά τις τραγανές μπουκιές με ξηρούς καρπούς, ωστόσο και αυτά με τη σοκολάτα περιέχουν την ίδια ποσότητα λίπους σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρίας (δε έχουμε δει ακόμα τα συστατικά της γεύσης με σοκολάτα). Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι άλλο η σκέτη βρώμη που πουλάει η εταιρία Quaker Oats και άλλο όλα τα αλλά προϊόντα της εταιρίας που περιέχουν αρκετή ζάχαρη, λιπαρά και θερμίδες και βασικά όχι μόνο είναι σαν πολλά άλλα έτοιμα δημητριακά στην αγορά αλλά θερμιδικά τα ξεπερνάει. Μην μπερδεύουμε λοιπόν το γεγονός ότι επειδή η Quaker (που για να ξέρει κανείς ανήκει στη PepsiCo) είναι γνωστή για τη βρώμη άρα και όλα τα άλλα προϊόντα της ειναι υγιεινά, αυτό δεν ισχύει όπως διαπιστώνουμε με το συγκεκριμένο προϊόν. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ; Έχουμε λοιπόν ένα προϊόν που αποτελείται κατά 39% από λιπαρά, περιέχει συστατικά όπως ξηρούς καρπούς και σοκολάτα. Από τη μία ειναι καλό να περιέχει κάποια λιπαρά για να χορτάσει, από την άλλη οι θερμίδες μαζί με τη ζάχαρη δεν το κάνει και ιδιαίτερα καλή επιλογή, ενώ οι φυτικές ίνες για τις οποίες καυχιέται δεν είναι τελικά και τόσες πολλές (3,2 γρ. ανά μερίδα), υπάρχουν πολλά άλλα δημητριακά που προσφέρουν την ίδια ποσότητα φυτικών ινών με λιγότερες θερμίδες και λιπαρά. Θα προτείναμε να τα αποφύγετε για πρωινό αφού πρόκειται πιο πολύ για γλυκό.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ 45 γρ: Θερμίδες: 216, Υδατάνθρακες: 27 γρ., Πρωτεΐνη: 3,6 γρ., Λιπαρά: 9,5 γρ.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Συστατικά: 6/10
Λιπαρά: 1,5/10
Θερμίδες: 2,5/10
Φυτικές Ίνες: 7/10
Αποτελεσματικότητα/Χρησιμότητα: 3/10
ΣΥΝΟΛΟ: 4/10

13 σχόλια:

  1. Πάντως είναι πεντανόστιμα τα άτιμα...νοστιμότερα από τα περισσότερα άλλα δημητριακά πρωινού (και τα έχω δοκιμάσει σχεδόν όλα....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω δοκιμάσει αυτά με τη σοκολάτα και μου φάνηκαν υπερβολικά γλυκά, σαν μπακλαβαδάκι με σοκολάτα. Δεν ξέρω αυτά με τους ξηρούς καρπούς. Το είχα φανταστεί ότι δεν είναι ό,τι καλύτερο διατροφικά αλλά και τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν όλο ζάχαρες είναι τα πιο πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αν τα τρως καθημερινα παχαινουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ερωτηση σου ανώνυμε (6 Σεπτ.) ειναι εντελώς αόριστη. Γιατι θα πρεπει να μας πεις
    1. Σε τι ποσοτητες τα τρως
    2. Τι τρως την υπολοιπη μέρα
    3. Ποσες θερμίδες καταναλώνεις καθημερινα.

    Η απάντηση θα ειναι εντελώς διαφορετική αν ρωταει μια γυναικα 55 κιλών με καθιστική ζωη που την υπολοιπη μέρα τρωει 2 μεγαλα γεύματα και ΕΝΤΕΛΩΣ ΆΛΛΗ αν ρωταει άντρας 90 κιλών που προπονείται καθημερινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραια τα δημητριακα αλλα νομιζω οτι ενα ποτηρι γαλα με μια φετα μαυρο ή εστω ασπρο ψωμακι με μελι ή μαρμελαδιτσα ειναι σουπερ υγειες ελαφρυ δυναμοτικο οικονομικο ελληνικο πρωινο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. συμφωνω με ναυσικα,το καλυτερο πρωινο ειναι γαλα με ψωμακι ,λιγο βουτυρακι φρεσκο και μελι η μαρμελαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παντως εγω καθε πρωι ακολουθω το εξής (και το συνιστω)
    1) Σε ενα φλιτζανι ριχνω χυμο ενος λεμονιου και 20 ml ελαιολαδο και το πινω.
    2) Αμεσως μετα πινω ενα ποτηρι παγωμενο νερο στο οποιο εχω ριξει 50 ml κοκκινο κρασι.
    3) Στη συνεχεια τρωω μια ντοματα και ενιοτε μιση φετα ψωμι με τυρι (το καλοκαιρι) ή ενα πορτοκαλι και 5 - 6 ελιες με μιση φετα ψωμι (τον χειμωνα).
    4) Τρωω ενα τεταρτο απο ενα αβοκαντο.
    5) Τελειωνω με μια κουταλια του γλυκου μελι και ενα ποτηρι νερο ακομη.

    Υ.Γ. Γευστικα δεν ειναι το τελειο πρωινο αλλά νομιζω ειναι πολυ υγιεινο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω λεω να πας σε 1 γιατρο να δεις τι εχεις ��

      Διαγραφή
    2. Το κρασι πρωι πρωι τι το θες;

      Διαγραφή
    3. Το κρασι πρωι πρωι τι το θες;

      Διαγραφή
    4. μαλακα εχεις μεγαλο προβλημα...ξερναω μονο που το σκεφτομαι.

      Διαγραφή
  9. Τα τρώω καθημερινά εδώ και χρόνια.Το ξέρω πως η σκέτη βρώμη με γάλα είναι καλύτερη,αλλά αν προσέξει κανείς τη διατροφή του την υπόλοιπη μέρα,δεν είναι και μέγα σφάλμα !!! Η διατροφολόγος μου πάντως μου τα επιτρέπει.Όχι όμως πάνω από τρεις κουταλιές της σούπας την ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή