Σάββατο

Προϊόντα κλωνοποιημένων ζώων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλιώς...θα το πληρώσουμε ακριβά.

Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο προειδοποιήθηκε από τον Επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ Karel de Gucht ότι αν απαγορευτεί η χρήση κλωνοποιημένων ζώων, των απογόνων τους και των προϊόντων τους στην Ευρώπη αυτό θα οδηγούσε την απαγόρευση εισαγωγής κρέατος και γαλακτοκομικών από χώρες όπως τις Η.Π.Α. Η απαγόρευση θα "προκαλέσει αντίποινα" στις εξαγωγές της ΕΕ, με κόστος εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως από απώλεια πωλήσεων σύμφωνα με τον De Gucht. Το θέμα είναι ότι σύμφωνα με στοιχεία από τις Βρυξέλλες οι χώρες εκτός της ΕΕ δεν έχουν συστήματα ιχνηλασιμότητας για τον εντοπισμό της προέλευσης των τροφίμων, δηλαδή δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ένα προϊόν προέρχεται από κλωνοποιημένο ζώο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρχει επισήμανση στο προϊόν έτσι ώστε να ενημερώνεται ο καταναλωτής. H Μονίκ Γκόγιενς, Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) αναφέρει σε δελτίο τύπου ότι "Είναι απαράδεκτο ότι Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιτρέπει το γάλα ή το κρέας από απογόνους κλωνοποιημένων ζώων χωρίς καμία σήμανση μόνο και μόνο επειδή οι ​​ΗΠΑ και άλλες χώρες εξαγωγής δεν εφαρμόζουν κανένα σύστημα ιχνηλασιμότητας” και προσθέτει ότι "νομοθέτες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν εμπορικά επιχειρήματα για να θέσουν σε κίνδυνο την επιλογή των καταναλωτών της ΕΕ”. Πάντως εμάς όλα αυτά μας φαίνονται σαν μια μορφή εκβιασμού. Θέλουν και να δεχτούμε να υπάρχουν προϊόντα κλωνοποιημένων ζώων στη χώρα μας αλλά και να μην έχουμε και καμία επιλογή να τα αποφύγουμε αφού δεν θα μπορούμε να ξέρουμε αν προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα αφού δεν θα αναγράφεται πουθενά. Το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να έχουν πάρει την απόφαση τους μέχρι τις 30 Μαρτίου.

2 σχόλια:

  1. Η ταχύτητα με την οποία επιβάλλονται -έμμεσα ή άμεσα- απολύτως παράλογα για τον κοινό νου πράγματα σχετικά με την διατροφή είναι τρομακτική.

    Φοβάμαι ότι βρισκόμαστε ξεκάθαρα στην περίοδο του δόγματος του σοκ (μας βαράνε από παντού για να σαστίσουμε) και η διατροφή θα παίξει κυρίαρχο ρόλο σε όλα αυτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δηλ για να πουλησει Mercedes η Γερμανια θα μεταλλαχθω εγω! Αντε γεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή