3/14/2011

ΚΡΙΤΙΚΗ: Nutricia Biskotti. Δεν τα χρειάζεται το παιδί σου.

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Δεν είναι ξεκάθαρο για το τι προορίζονται αυτά τα μπισκότα. Αναφέρουν ότι είναι ειδικά σχεδιασμένα "για τις αυξημένες διατροφικές ανάγκες της βρεφικής νηπιακής ηλικίας", αλλά και ότι είναι "κατάλληλα για την περίοδο της οδοντοφυΐας και θα ανακουφίσουν τα πονεμένα ούλα του μωρού". Πρώτον, διατροφικά ένα βρέφος δεν θα καλύψει τις "αυξημένες διατροφικές ανάγκες" του με μπισκοτάκια, αλλά με το γάλα και εφόσον τα μπισκότα αυτά συνιστούνται από τον 6ο μήνα, το βρέφος θα αρχίζει να τρώει και στέρεες τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, κτλ όχι μπισκότα. Δεύτερον δεν είναι απόλυτο ότι μασώντας ενα σκληρό μπισκοτάκι θα ανακουφίστει από τους πόνους στα ούλα. Υπάρχουν άλλοι τρόποι να προσφέρει κανείς ανακούφιση στο μωρό του που δεν έχουν σχέση με το φαι, όπως μασάζ στα ούλα, ένα βρεγμένο πανί κτλ. Επιπλέον έχουν παρατηρηθεί πολλές περιπτώσεις πνιγμού, ειδικά σε βρέφη που δεν έχουν συνηθίσει να τρώνε σκληρές τροφές που είναι και το πιο πιθανό στους 6 μήνες. Άλλωστε αφού συνιστούν όλοι να ξεκινάνε το παιδί τους με κρέμες και αλεσμένα φαγητά, γιατί σε αυτή τη περίπτωση επιτρέπεται να δώσεις στο παιδί σου κάτι σκληρό ενώ δεν έχει μάθει καλά καλά να καταπίνει μια κρέμα; Διατροφικά ας δούμε τι περιέχει αυτό το μπισκοτάκι: Αποτελείται κατά 59% από δημητριακά με πρώτο το σιτάρι. Γενικά συστήνεται να εισάγεται το σιτάρι σε βρέφη από 8-9 μηνών και όχι από 6, όπως και συστήνεται επίσης να εισάγονται τα διάφορα δημητριακά και όλα τα τρόφιμα γενικά ένα-ένα και όχι όλα μαζί για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια ευαισθησία σε κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο. Με αυτά τα μπισκότα όμως, δίνεις αμέσως στο παιδί σου μαζί 6 διαφορετικά είδη δημητριακών, με αποτέλεσμα αν έχει κάποια αντίδραση να μην μπορείς να γνωρίζεις σε ποιο από όλα αυτά τα συστατικά οφείλεται. Φυσικά το δεύτερο συστατικό είναι η ζάχαρη το οποίο εγγυάται στην εταιρία ότι θα αρέσει του μωρού και άρα θα συνεχίζουν να το αγοράζουν οι γονείς. Επίσης περιέχει άγνωστα φυτικά λιπαρά και άλλη μια μορφή ζάχαρης στη μορφή δεξτρόζης. Και περιέχει και άλλα συστατικά όπως διογκωτικές ύλες και αρώματα. Άλλο ένα... βρεφικό προϊόν που δημιουργεί ανάγκη εκεί που δεν υπάρχει και προωθεί και κακές διατροφικές συνήθειες αλλά και τη παχυσαρκία. Μάλιστα η εταιρία συστήνει να προσθέτει κανείς αυτά τα μπισκότα τριμμένα στις κρέμες του παιδιού για "πιο έντονη γεύση", μάλλον θα έπρεπε να λέει για περισσότερες θερμίδες. Όχι το παιδί δεν χρειάζεται μπισκότα από 6 μηνών, ούτε επιπλέον ζάχαρη, ούτε επιπλέον βιταμίνες, ούτε δημητριακά. Ότι χρειάζεται το λαμβάνει από αυτά που ήδη καταναλώνει. Αν πιστεύεις ότι θα ανακουφίσει από τους πόνους στα ούλα, δοκίμασε πρώτα άλλες μεθόδους πρώτα πριν αρχίσεις αυτά τα άχρηστα μπισκοτάκια.

11 σχόλια:

  1. "πιο έντονη γεύση"...τρομάρα τους
    η ζάχαρη είναι εθιστική, σχεδόν ναρκωτικό στην κατεργασμένη μορφή της, και τι προτείνουν οι βιομηχανίες? να πληρώνουμε για να την δίνουμε στα μωρά μας, έτσι για "πι έντονη γεύση" και τάχα μου για τα δόντια τους
    λες και τόσες χιλιετίες που δεν υπήρχε αυτή η σαβούρα μας έλειψε η έντονη γεύση ή τα δόντια δεν έβγαιναν σωστά
    α ρε σανίδα που χρειάζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ότι το μάρκετινγκ της διατροφής κοντεύει να μας πεθάνει όταν μεγαλώνουμε είναι σαφές.

    Ότι προσπαθεί να μας πείσει να ταΐζουμε σαβούρα στα παιδιά είναι, το λιγότερο, τρομακτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαιτολόγε, μια που έχετε το βήμα πείτε μια κουβέντα και για αυτό το θέμα (αν συμφωνείτε φυσικά)
    http://www.parents.gr/forum/showthread.php?t=83940

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να αγιάσει το στόμα σου διαιτολόγε μου!
    ΜΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα μιραντα δηλαδη που μας διναν εμας σαν παιδακια τα θεωρητε καλυτερα? Δεν λεω καλο ειναι το παιδι να τρωει οσο λιγοτερη ζαχαρη γινεται(ή καθολου το ιδανικο) αλλα θα προτιμουσα ενα προιον για παιδια απο ενα προιον για ενηλικους για το παιδι, σε περιπτωση που θελει μπισκοτο... αυτα τα μπισκοτα δεν σπανε τοσο ευκολα στο στομα του μωρου αλλα οταν τα τριβει με τα ουλακια του μαλακωνει με τα σαλια και αν κοπει ενα κομματι ειναι μαλακο απο τα σαλια, τα εχουμε δοκιμασει, αλλα δεν τρωει ουτε το μισο και εννοειτε μια στο τοσο, δηλαδη μονο σε μερες που πονανε πολυ τα ουλακια και δεν τρωει ουτε την αγνη φρουτοκρεμα και χορτοσουπα που φτιαχνω μονη μου και συνηθως τρελενεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εγω κανω μονη μου μπισκοτα για τον μπεμπη και βαζω και αλευρι ολικης αλεσης για να συνηθιζει ο μικρος.
    τα βαζω και στη φρουτοκρεμα που του κανω και του τα δινω να τα μασαει για τα δοντακια του.τι καλυτερο απο σπιτικα μπισκοτα απο τα χερακια της μαμας;ξερω και τι εχουν μεσα;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ πολύ σωστή.. Μακάρι όλες οι μανούλες να το έκαναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σας! Είμαι 19 ετών και προσπαθώ να τρώω υγιεινά.. Όμως μερικές φορές θέλω γλυκό και νομίζω πως οι βρεφικές κρέμες είναι οι πιο κατάλληλες γι' αυτή τη δόση γλύκας.

    Η φαρίν λακτέ, η φαρίν λακτέ με μπισκότα και η μπισκοτόκρεμα ΓΙΩΤΗΣ, πιστεύετε ότι είναι καλή λύση; Άμα τις τρώω σε ίδια ποσότητα με του μωρού και προσθέτω χυμό πορτοκάλι;

    Τα μπισκότα πτι-μπερ που εμφανίζονται στην ετικέτα δεν ξέρω αν είναι απλά ή ολικής αλέσεως ή αν υπάρχουν τέτοιες κρέμες ολικής αλέσεως.

    Θα εκτιμούσα πολύ την κριτική σας!

    Φαίη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. http://www.jotis.gr/products_details.asp?p=1&id=17&cat=14

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν θεωρούμε οτι οι βρεφικές κρέμες είναι πιο υγιεινές. Έχουμε κάνει κριτική για μια άλλη φρουτόκρεμα της Γιώτης εδώ: http://natofao.blogspot.com/2010/09/blog-post_03.html όπως θα δεις είναι γεμάτη ζάχαρη και φρούτα σε σκόνη, απλά έχει εμπλουτιστεί με βιταμίνες και μέταλλα, δεν κερδίζεις τίποτα. Αν θες γλυκό φάε κάτι που σου αρέσει και θα σε ικανοποιήσει, πήγαινε εδώ για να δεις εναλλακτικές: http://natofao.blogspot.com/2011/07/blog-post_18.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Με βοηθήσατε και κατάλαβα. Ευχαριστώ πολύ!

    Αυτό που θα κάνω είναι ότι θ' αγοράσω ένα μπλέντερ, και θα βάζω τα υλικά του γλυκού σύμφωνα με τις 250 θερμίδες. Πχ 3μπισκότα πτι-μπερ ολικής άλεσης, μια μπανάνα, λίγο χύμο και γάλα πράσινο.

    Επειδή είμαι τεμπέλα και δεν έχω κανένα να μου μαγειρεύει, θα χρησιμοποιώ το μπλέντερ και για το κυρίως γεύμα και θα προσπαθήσω να δημιουργήσω και να υιοθετήσω μια ΔΙΑΙΤΑ ΓΙΑ ΜΠΕΜΠΑΚΙΑ, σύμφωνη με τα θρεπτικά στοιχεία. Μου αρέσουν οι μαλακές τροφές και οι σούπες. Και αντί για βραδινό ζεστό γάλα ή βραστάρι απ' το μπιμπερό (αρκεί να μην αποδειχτεί ότι παχαίνει και τα 19χρονα εκτός τα 2χρονα χαχα.)

    Με αυτή τη διατροφή, πιστεύετε ΘΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΙ ΕΓΩ ΣΑΝ ΜΠΕΜΠΑΚΙ;

    Φαίη

    ΑπάντησηΔιαγραφή