4/27/2011

Μπορούν τα κέντρα αισθητικής να σε αδυνατίσουν;

Ήρθε η εποχή των κέντρων αισθητικής, αφού τέλειωσαν οι Πασχαλινές διακοπές, ο κόσμος θυμήθηκε ότι πρέπει να προετοιμάσει το σώμα του για το καλοκαίρι. Και τότε είναι που αυτά τα κέντρα κάνουν τις περισσότερες δουλειές τους. Μπορεί να είναι αποτελεσματικά; Η γνώμη μας; όχι. Αρχικά να πούμε ότι αυτά τα κέντρα έχουν βάλει σκοπό να πουλήσουν όσα περισσότερα «προγράμματα» μπορούν. Το καλοκαίρι κυριαρχούν τα προγράμματα "σώματος" τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με το αδυνάτισμα. Τα προγράμματα αυτά αποτελούνται κυρίως από θεραπείες με διάφορα πανάκριβα μηχανήματα η μασάζ, μάλιστα πολλά υπόσχονται και απώλεια βάρους πάνω από 10 κιλά (πράγμα αδύνατον). Ωστόσο ο κύριος λόγος που πληρώνουν οι καταναλωτές αυτά τα προγράμματα είναι για να εξαφανίσουν την κυτταρίτιδα και το τοπικό πάχος. Δυστυχώς δεν υπάρχουν ανεξάρτητα επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι τα μηχανήματα αυτά έχουν αποτέλεσμα. Πραγματικά μας εκπλήσσουν οι εξωπραγματικές υποσχέσεις που γίνονται για αυτά τα μηχανήματα: εξαφάνιση της κυτταρίτιδας, αύξηση μεταβολισμού, κάψιμο λίπους, σύσφιξη. Και όλα αυτά με λίγες μόνο συνεδρίες και ξαπλωμένοι σε ένα κρεβάτι. Αν ήταν όλα τόσο εύκολα δεν θα υπήρχε το πρόβλημα παχυσαρκίας που υπάρχει και καμιά γυναίκα δεν θα είχε κυτταρίτιδα και τοπικό λίπος (δες εδώ για την κυτταρίτιδα). Δυστυχώς πολλοί καταναλωτές όταν επισκέπτονται τέτοια κέντρα είναι ήδη ευάλωτα σε ότι έχει να κάνει με τη εμφάνιση τους. Εκεί λοιπόν έρχονται οι γνωστοί «σύμβουλοι ομορφιάς» που στην ουσία είναι πωλητές (συνήθως δεν έχουν σπουδάσει τίποτα) και σε πείθουν να αγοράσεις διάφορα προγράμματα είτε τα χρειάζεσαι είτε όχι, μην ξεχνάς άλλωστε ότι αυτά τα άτομα παίρνουν ποσοστά, οπότε όσο πιο πολύ πουλήσουν τόσο πιο πολύ θα βγάλουν. Όσο για το θέμα διατροφής... σε αυτά τα κέντρα, συνηθως προωθείται σαν μια συμπληρωματικη υπηρεσία και έτσι για να δώσει κάποια σοβαρότητα στο κέντρο. Η αλήθεια είναι όμως ότι οι υπηρεσίες διατροφής δεν είναι πολύ κερδοφόρες για τα συγκεκριμένα κέντρα ενώ δεν θέλουν να δυσκολέψουν (η να δυσαρεστήσουν) και πολύ τις πελάτισσες: το να προσέχει κανείς τι τρώει απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια από το να κάθεται ξαπλωμένος και να του κάνουν μασάζ τα μπούτια. Επιπλέον όπως έχουμε πει και παλιότερα, οι διαιτολόγοι σε πολλά από αυτά τα κέντρα δεν έχουν πτυχίο ΑΕΙ η ΤΕΙ αλλά από κάποιο ΙΕΚ , όπου το κέντρο νοικιάζει το πτυχίο πτυχιούχου διαιτολόγου (ΑΕΙ η ΤΕΙ ) αλλά προσλαμβάνει μη- πτυχιούχο γιατί ειναι φθηνότερος. 
Η συμβουλή μας: Πήγαινε σε αυτά τα κέντρα για καμιά αποτρίχωση αλλά μην τα εμπιστεύεσαι για να αδυνατίσεις.

2 σχόλια:

  1. Κι εγώ αυτό νομίζω πως είναι σωστό.
    Να τα εμπιστευόμαστε για αποτρίχωση και μόνο.

    Η μαμά μου είχε πάει στα Πρίνου. Είχε πάει για πρόγραμμα διατροφής, όχι χρήση μηχανημάτων. Όντως έχασε 8 κιλά, χωρίς κατά τη γνώμη μου να πρέπει να τα χάσει. Φυσικά τα ξαναπήρε. Και μάλιστα, πριν τελειώσει το πρόγραμμά της, έπεσαν πάνω της όλες οι κοτούλες (έτσι τις λέω τις κοπελιές εκεί), για να την πείσουν ότι έχει χαλάρωση και πρέπει να κάνει θεραπεία με τα μηχανήματα.
    Πραγματικά σε χτυπάνε εκεί που πονάς την ώρα που είσαι ευάλωτος. Μακριά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ από εμπειρία που έχω από μικρό κέντρο αισθητικής στο Περιστέρι, είχα μείνει ευχαριστημενη. Δεν έχασα κιλά και δεν έφυγε το λίπος από τα πόδια αλλά το μηχάνημα που είχα επιλέξει έκανε μασάζ δυνατό στα πόδια και είχε βελτιωθεί πολύ το πρίξιμο που έχω γενικά. Και είχα πολύ καλή κυκλοφορία και πρώτη φορά ξεκούραστα πόδια. Είχα τα ίδια κιλά αλλά πολύ λείο δέρμα δε κρεμαγε πουθενά και ένιωθα καλύτερα. Ως προς αυτό κ μόνο. Κιλά ομως δε χάνεις όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή