5/28/2011

Αποτελέσματα έρευνας για τις συνθήκες θηλασμού στην Ελλάδα.

Μιας και έχουμε αναφερθεί αρκετά στη παιδική διατροφή και στο θηλασμό, δημοσιεύουμε αποσπάσματα από μια πρόσφατη έρευνα που έγινε για τον θηλασμό στην Ελλάδα που αναρτήθηκε στο mitrikosthilasmos.gr: "Μπορεί διεθνώς ο μητρικός θηλασμός να θεωρείται ο φυσιολογικός τρόπος διατροφής ενός παιδιού, όχι μόνο κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του αλλά και κατά τα πρώτα 2-3 χρόνια αυτής και να γίνονται συστηματικά προσπάθειες προαγωγής και υποστήριξής του από ομάδες, οργανώσεις ακόμη και κυβερνήσεις... στην Ελλάδα όμως η κατάσταση παραμένει ακόμη και σήμερα δραματική. Οι Ελληνίδες θηλάζουν κατά την έξοδό τους από το μαιευτήριο σε ποσοστό 88% και αρκετά συχνά αποκλειστικά (58%) αλλά κατά συντριπτική πλειοψηφία εγκαταλείπουν πολύ πριν τους 6 πρώτους μήνες και το μητρικό γάλα δίνει τη θέση του σε κάποιο τροποποιημένο γάλα αγελάδας για βρέφη. Οι καισαρικές τομές δίνουν και παίρνουν εμποδίζοντας συχνά την έναρξη του θηλασμού, τα νοσοκομεία δεν τηρούν ούτε τα μισά από τα αναγκαία βήματα για να είναι φιλικά προς τα βρέφη και ο διεθνής κώδικας εμπορίας υποκατάστατων μητρικού γάλακτος παραβιάζεται ασύστολα καθημερινά και ποικιλοτρόπως!
Η έρευνα
Ο Σύλλογος Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας IBCLC Ελλάδος "Γαλαξίας" σε συνεργασία με το mitrikosthilasmos.com τον περασμένο Μάρτιο διεξήγαγαν σχετική διαδικτυακή έρευνα για τις συνθήκες θηλασμού στη χώρα με τη μορφή ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, τα αποτελέσματα της οποίας είναι ιδιαίτερα απογοητευτικά και σύμφωνα με την Εθνική Μελέτη (Ιούνιος 2009) φανερώνουν με αξιοσημείωτη ομοιότητα πως σχεδόν 2 χρόνια μετά τη δημοσίευσή της, ελάχιστη πρόοδος έγινε για την προώθηση του θηλασμού στην Ελλάδα. 2290 μητέρες αποτύπωσαν την εμπειρία τους για τις συνθήκες που αντιμετώπισαν τόσο από τις κλινικές και τα μαιευτήρια που γέννησαν αλλά και από τους επαγγελματίες υγείας που συναναστράφηκαν και χρειάστηκαν την ενημέρωση, καθοδήγηση και υποστήριξή τους στο ρόλο της μητρότητας και της διατροφής των παιδιών τους.
Σύμφωνα με την έρευνα προκύπτει πως το 58% των μητέρων δεν είχαν πληροφορίες για τον μητρικό θηλασμό πριν τον τοκετό, 54% χρειάστηκε να κάνει προσωπική αναζήτηση από διάφορες πηγές ενώ το 62% δεν είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει εκπαιδευτικές συναντήσεις ή σεμινάρια για τον θηλασμό πριν τη γέννηση του παιδιού τους.
Το σύστημα υγείας και οι χρυσές πρώτες δύο ώρες
Το σύστημα υγείας που επικρατεί στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας στερεί από μητέρες και βρέφη τη σπουδαιότητα της πρώτης επαφής και... των πολύτιμων πρώτων ωρών θηλασμού αφού κατά συντριπτική πλειοψηφία αποχωρίζονται μετά τον τοκετό όπως δήλωσε το 86% των μητέρων. Μόνο το 28% τον βρεφών μπήκαν δέρμα με δέρμα στην κοιλιά της μαμάς αμέσως μετά τη γέννηση τους, 77% των υγιών μωρών δεν δόθηκαν στη μητέρα κατά την πρώτη ώρα ώστε να θηλάσουν ενώ το 49% δεν είχαν αργότερα συγκατοίκηση στο δωμάτιο του μαιευτήριο μαζί με τη μητέρα τους (rooming in).
Oι παραβιάσεις του κώδικα
81% των μητέρων που απάντησαν στην έρευνα δήλωσε πως χορηγήθηκε στο μωρό τους ξένο γάλα χωρίς γραπτή, ενυπόγραφη ιατρική συνταγή που να ανέφερε ιατρική αιτιολογία και 71% δήλωσε πως δεν ζητήθηκε ποτέ η συγκατάθεσή τους για τη χορήγηση ξένου γάλακτος! 46% δήλωσε πως έλαβαν οδηγίες από επαγγελματία υγείας να δώσει υποκατάστατο μητρικού γάλακτος και το 56% δέχτηκε συνταγή ξένου γάλακτος κατά το εξιτήριο του μαιευτηρίου και μάλιστα συγκεκριμένης μάρκας!
Το νοσηλευτικό προσωπικό
Το σύνολο των μητέρων σε ποσοστό 93% δήλωσαν πως δεν τους εξηγήθηκαν στο μαιευτήριο οι κίνδυνοι για την υγεία του βρέφους από τη μη αναγκαία ή ακατάλληλη χρήση φόρμουλας (ξένου γάλακτος) και στο 84% δεν δόθηκαν οδηγίες για την προετοιμασία του ξένου γάλακτος. Το 26% των μητέρων δεν είχε βοήθεια στο θηλασμό από το νοσηλευτικό προσωπικό κατά τις πρώτες μέρες παραμονής στο μαιευτήριο, το 46% δέχτηκε οδηγίες για συγκεκριμένα ωράρια ταϊσμάτων και χρονικών περιορισμών στο θηλασμό – πράγμα που εμποδίζει την εδραίωση του θηλασμού - ενώ το 66% δεν δέχτηκε οδηγίες για την συνέχιση του θηλασμού μετά την επιστροφή στην εργασία.
Η αναφορά
Το σύνολο της έρευνας έχει ήδη αποσταλεί με τη μορφή αναφοράς στον IBFAN και εν συνεχεία θα παρουσιαστεί στην αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ στη Γενεύη από εκπρόσωπο του "Γαλαξία". Τέλος θα κοινοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας και στον Συνήγορο του Παιδιού."

Επιμέλεια:
Παπαποστόλου Μαρία
Στέλιος Παπαβέντσης, Παιδίατρος, MRCPCH, DCH, IBCLC


6 σχόλια:

  1. Συγκλονιστικό.
    Ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ θήλασα αποκλειστικά την κόρη μου, χάρη στο διαδίκτυο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θηλάζω ακόμα των 21 μηνών γιο μου χάρη στο διαδίκτυο
    Μαργαρίτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευγε Μαργαριτα. Οσο μπορεις να συνεχισεις να θηλαζεις. Ακομα και 3 και 4 να παει το παιδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΜΗΝ ΠΤΟΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΓΥΡΟΥ, ΜΗΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ! Θήλασα την κόρη μου 3 χρόνια, και έχει γίνει το πιο υγιές, ανεξάρτητο και πανέξυπνο κοριτσάκι! Τα 3 πιο υπέροχα χρόνια... Ο ΠΟΥ συνιστά 2 χρόνια τουλάχιστον μητρικό θηλασμό, μην κοιτάς τι γίνεται στο Ελλαδιστάν... Μπράβο σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επειδή είδα αυτό το ερωτηματολόγιο μπορώ να πω ότι ένα απλό ερωτηματολόγιο που αναρτήθηκε on line, στο οποίο θα μπορούσε να απαντήσει οποιοσδήποτε χρήστης του διαδικτύου, οποιουδήποτε φύλου, ηλικίας ή οικογενειακής και επαγγελματικής κατάστασης απέχει πάρα πολύ από το να συνιστά "έρευνα", όπως το παρουσιάζετε, και ακόμα περισσότερα από το να παράγει αξιόπιστα αποτελέσματα. Πολλώ δε μάλλον όταν ο λόγος που χρησιμοποιείται στο ερωτηματολόγιο έχει απροκάλυπτα καταγγελτικό χαρακτήρα εις βάρος των υποδομών και επαγγελματιών υγείας.
    Η πραγματική έρευνα απαιτεί οργανωμένο και ελεγμένο δείγμα και φυσικά ερωτήσεις απαλλαγμένες από την οποιαδήποτε μεροληψία.
    Ως θηλάζουσα μητέρα υποστηρίζω το θηλασμό, ως επιστήμονας δεν μπορώ να δεχτώ ότι ο (καλός) σκοπός αγιάζει τα (οποιαδήποτε απαράδεκτα) μέσα. Φοβάμαι ότι τέτοιου είδους ψευδεπίγραφες έρευνες εκθέτουν ανεπανόρθωτα τους υποστηρικτές του θηλασμού αντί να τους βοηθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή