5/24/2011

ΚΡΙΤΙΚΗ: Nestea Πράσινο Τσάι Χωρίς Ζάχαρη.

ΤΑ ΣΥΝ:
* Έχει ελάχιστες θερμίδες
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Περιέχει κάποιες πιθανών επικίνδυνες γλυκαντικές ουσίες.

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Το έτοιμο εμφιαλωμένο τσάι προωθείται ιδιαίτερα αυτή την εποχή για δύο λόγους: είναι δροσερό αλλά και γιατί έχει αποκτήσει τη φήμη ότι αδυνατίζει. Βλέπουμε και στο συγκεκριμένο προϊόν να αναφέρεται στη συσκευασία η φράση "για εξαιρετική φόρμα" που είναι λίγο αόριστη αλλά εμάς μας φαίνεται ότι υπονοεί ότι θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις καλό σώμα. Ναι έρευνες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι όντως μπορεί να βοηθήσει...λίγο: μπορεί να ανεβάσει λίγο το μεταβολισμό και να προκαλέσει μια μικρή απώλεια λίπους. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι και το συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να έχει τέτοιο αποτέλεσμα. Πρόσφατη έρευνα που ανέλυσε πολλές μάρκες έτοιμου εμφιαλωμένου τσαγιού έδειξε ότι τελικά πολλές μάρκες περιείχαν πολύ μικρή ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών που είναι και οι ουσίες που ευθύνονται για τις ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού. Όσο για το "χωρίς ζάχαρη" το ρόφημα αυτό περιέχει τις γλυκαντικές ουσίες ασπαρτάμη, ακεσουλφαμικό κάλιο και σουκραλόζη. Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές εδώ οι δύο πρώτες γλυκαντικές ουσίες έχουν συσχετιστεί με καρκίνο ενώ η σουκραλόζη φαίνεται να είναι ασφαλής αλλά δυστυχώς συνήθως συνδυάζεται με τις άλλες όχι ακίνδυνες γλυκαντικές ουσίες. Επιπλέον έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση υποκατάστατων ζάχαρης μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα και να σε κάνουν να θες και να καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες (δες εδώ). Ίσως είναι μια καλύτερη επιλογή από το να πιεις κάποιο ρόφημα γεμάτο ζάχαρη, ωστόσο από άποψη συστατικών στο μόνο που διαφέρει από ένα αναψυκτικό τύπου γκαζόζα, είναι ότι δεν περιέχει διοξείδιο του άνθρακα, μάλιστα... το συγκεκριμένο τσάι περιέχει περισσότερες πρόσθετες ουσίες από το αναψυκτικό. Επιπλέον μόνο και μόνο η παρουσία των 2 πιθανών επικίνδυνων υποκατάστατων ζάχαρης θα μας έκανε να το αποφύγουμε. Τέλος δεν ξέρουμε καν αν όντως λαμβάνουμε τις ευεργετικές ιδιότητες των αντιοξειδωτικών ουσιών του πράσινου τσαγιού. Γι' αυτό το λόγο θα προτιμούσαμε πράσινο τσάι που έχουμε φτιάξει μόνοι μας.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙ (500 ml.): Θερμίδες: 6,5, Υδατάνθρακες: 0,5 γρ., Πρωτεΐνη: 0 γρ., Λιπαρά: 0 γρ.

11 σχόλια:

  1. Διαιτολόγε αν φτιάξουμε το κλασσικό πράσινο τσάι, και το βάλουμε στο ψυγείο να παγώσει, θα έχεις τις ευεργετικές ιδιότητες του ζεστού πράσινου τσαγιού, ή λόγω "ψύξης" θα χάσει κάτι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γενικά δεν δίνουμε βαθμολογία (αλλά μόνο κριτική) στα ροφήματα, εκτός αν είναι γαλακτοκομικό η με φρούτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για το πρώτο σχόλιο γενικά από άποψη αντιοξειδωτικών ουσιών είναι καλύτερο να πίνεται ζεστό το πράσινο τσάι, αλλά έρευνες δείχνουν οτι υπάρχει μία απώλεια 20% των αντιοξειδωτικών ουσιών στο τσάι όταν μείνει έξω για 7-8 ώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστούμε πολύ διαιτολογε.
    Θα το πίνουμε ζεστό και το καλοκαίρι ακόμα... :-)
    (Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, γράφει στις οδηγίες, να ρίξεις 20-30 σταγονίτσες μέσα σε λίγο ζεστό νερό. Άρα οι οδηγίες έχουν βασιστεί στις έρευνες.).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η έρευνα δεν αφορά το εκχύλισμα αλλά τσάι από φύλλα τσαγιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Aντίστοιχο ρόφημα βγάζει και το Lipton (linea). Ο Προβληματισμός μου σε σχ΄'εση με το άρθρο σου είναι ότι στην κάθεμια συσκευασία αναφέρεται ποσότητα κατεχινων ανα 100 ml. Τι ισχυρίζεσαι ότι δεν ισχύει αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Διαιτολογε,σχετικα με το πρασινο τσαι,επειδη εγω προσωπικα ζεστο το τσαι δεν μπορω να το πιω.εαν το φτιαξω εγω κανονικα με τα φακελακια και το βαλω στο ψυγειο για καμια ωρα,το τε χανει τις κατεχινες και τις ιδιοτητες του???θα το εκτιμουσα πολυ αν μου απαντουσες!Ευχαριστω!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βασικά καλό είναι να μην χρησιμοποιείς τα φακελάκια, αλλα να πάρεις χύμα πράσινο τσάι από καλό μαγαζί με μπαχαρικά (όπως το Μπαχάρ, το Μπαχαράτ, ο Μανδραγόρας κτλ). Το πράσινο τσάι καλό θα σου κάνει, όμως έρευνες λένε ότι οι ευεργετικές του ιδιότητες αναδεικνύονται όταν το πίνουμε χλιαρό. Κακό πάντως δεν θα σου κάνει. Απ το να μην πίνεις καθόλου, πιες το κρύο. Μια καλή συμβουλή είναι και να φτιάξεις παγάκια από λεμόνι και να τα ρίξεις μέσα στο ποτήρι σου. Δίνει πολύ στη γεύση! Εγώ έχω φτιάξει παγάκια από λεμόνι με ψιλοκομμένο δυόσμο μέσα και είναι τέλεια.

    Μιρέλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πολλη καλη η συμβουλη σου!!απλα γενικα επαιρνα τα λιπτον λινεα για αρκετο διαστημα και μου εκαναν πολυ καλο.αλλα λογω τιμης ειπα να δοκιμασω τα φακελακια ομως ζεστο δεν μπορω να το πιω και απλα θελω να ξερω αν το αφησω 1 ωρα στο ψυγειο αν θα χασει τις ιδιοτητες και αυτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νομίζω πως σε κάποιο ποσοστό θα χάσει τις ιδιότητές του. Εγώ πχ παίρνω ένα από τον Μανδραγόρα (βέβαια κοστίζει περίπου 10€ / 100 γρ) το οποιο είναι φοβερό. Είδα αμέσως διαφορά. Τώρα μου φερε ένας φίλος που είχε πάει στην Κίνα 100 γρ. πράσινο τσάι και ήταν επίσης τέλειο.

    Διαιτολόγε, εσύ που είσαι και αρμόδιος, μας λες με σιγουριά αυτό περί χλιαρού και κρύου πράσινου τσαγιού? Δεν θέλω να δώσω κάποια λάθος πληροφορία.

    Μιρέλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή