7/09/2011

Μάθε τα δικαιώματα σου όταν τρως έξω. 21 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις.

Είτε είσαι διακοπές είτε όχι, όταν τρως έξω υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέχεις αλλά που έχεις δικαίωμα να ζητήσεις. Σύμφωνα λοιπόν με την Ένωση Καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ έχε αυτά υπόψη σου όταν τρως έξω:

1. Να ζητάς τον τιμοκατάλογο του μαγαζιού, που άλλωστε είναι υποχρεωμένοι να έχουν έναν ανά δύο τραπέζια.
2. Οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα με βάση το νόμο του ελεύθερου ανταγωνισμού που λειτουργεί στην αγορά.
3. Οι τιμοκατάλογοι πρέπει να είναι γραμμένοι υποχρεωτικά στην Ελληνική γλώσσα και προαιρετικά σε κάποια άλλη.
4. Ένας κατάλογος πρέπει υποχρεωτικά να είναι ανηρτημένος στην είσοδο του καταστήματος.
5. Στους καταλόγους πρέπει να γράφεται ο υπεύθυνος του καταστήματος, οι νόμιμες επιβαρύνσεις και η τελική τιμή του κάθε είδους.
6. Εάν υπάρχουν κατεψυγμένα ψάρια, κρέατα ή λαχανικά, πρέπει να αναγράφονται στον κατάλογο με την ένδειξη «κατεψυγμένο» ανεξαρτήτως αν είναι μαγειρεμένο ή όχι εκείνη τη μέρα, καθώς και «προμαγειρεμένο» ή «προτηγανισμένο» για φαγητό, όταν αυτούσιο ή το κυρίως μέρος του έχει παρασκευαστεί ή συντηρηθεί στην κατάψυξη πριν μαγειρευτεί τελικά και προσφερθεί στον πελάτη.
7. Πρέπει να αναγράφεται το είδος των ελαίων που χρησιμοποιείται σε ωμή μορφή στα προσφερόμενα φαγητά.
8. Οι μερίδες δεν πρέπει να είναι λιποβαρείς, δηλ. να... έχουν βάρος λιγότερο από αυτό που προβλέπει ο νόμος. Ενδεικτικά αναφέρουμε: κρέας 125 γραμ., ψάρια 125 γραμ., κιμάδες 110 γραμ., λαδερά 255 γραμ., μουσακάς - παστίτσιο 195 γραμ., ζυμαρικά - ρύζι 220 γραμ., σαλάτες αγγουροντομάτα γραμ. 190, σαλάτες ωμές γενικά γραμ. 145 τουλάχιστον, γεμιστά 225 γραμ., φέτα 65 γραμ., άλλα τυριά 55 γραμ., φρούτα: πεπόνι, καρπούζι 570 γραμ., σταφύλια 320 γραμ.
9. Τα ψητά και τα σουβλιστά, που πωλούνται και με το κιλό, ζυγίζονται μαγειρεμένα και το χαρτάκι με το βάρος συνοδεύει την πιατέλα.
10. Τα ψάρια που είναι πάνω από 230 γραμ. ζυγίζονται ωμά, παρουσία του πελάτη, και το χαρτάκι με το βάρος πηγαίνει στο τραπέζι μαζί με το ψάρι.
11. Δικαιούσε νερό της βρύσης. Αν θέλεις εμφιαλωμένο, τότε ανοίγεται μπροστά σου, όπως και όλα τα άλλα ποτά: μπύρες, κρασί, αναψυκτικά.
12. Πριν κατσεις, αλλά και όταν καθίσεις, διάβασε τον τιμοκατάλογο και αν κάτι δεν σου αρέσει από τις τιμές, το σέρβις ή με την καθαριότητα του χώρου, μπορείς να σηκωθείς και να φύγεις.
13. Ζήτησε νόμιμη απόδειξη (αυτή χρειαζεσαι για την φορολογική σου δήλωση) και όχι δελτίο παραγγελίας Σύμφωνα με την νέα απόφαση του Υπ. Οικονομικών (ΠΟΛ 1081/12.06.2009) οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που διαθέτουν στο κοινό οποιοδήποτε είδος τροφής ή ποτού (εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, ψητοπωλεία, καφετέριες, πιτσαρίες, μπαρ, κλπ) υποχρεούνται από 01.07.2009 να εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης με κάθε σερβίρισμα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία αφού αρκετοί ιδιοκτήτες τέτοιων καταστημάτων παρουσίαζαν ως νόμιμη απόδειξη τα δελτία παραγγελίας, με σκοπό την παραπλάνηση των καταναλωτών και την φοροδιαφυγή.
14. Να ελέγχετε πάντα τον λογαριασμό
15. Οι τιμές των διαφόρων ειδών που θα παραγγείλουμε είναι οι τελικές, και δεν επιτρέπεται καμία προσαύξηση ούτε σε αυτές, ούτε στον τελικό λογαριασμό.
16.Κάποιοι εστιάτορες «κοπανάνε» ορισμένες μερίδες, «ορντέβρ» κατά προτίμηση. Να μην παραγγείλουμε ό,τι μας φαίνεται ακριβό. Έτσι τους μαθαίνουμε να κοστολογούν σωστά.
17. Καλύτερα στις μέρες μας να αποφεύγουμε τα κρεατικά και, περισσότερο, τους κιμάδες και τα κοκκινιστά. Προτιμήστε απλά φαγητά, χωρίς καρυκεύματα.
18. Αν πάρουμε φρούτα για επιδόρπιο καλύτερα να προτιμήσουμε ακέραιες μερίδες τους, όχι φρουτοσαλάτα. Αν πάρουμε χύμα παγωτά, να έχουμε ελέγξει προηγουμένως το χώρο διατήρησής τους, που πρέπει να είναι καθαρός και φροντισμένος. Τα παγωτά εμπορίου πρέπει να διατηρούν αναλλοίωτο το αρχικό τους σχήμα και να μην έχουν ελαττωματική συσκευασία. Πρέπει να ελέγχουμε τις ενδείξεις πριν τα αγοράσουμε και να προσέχουμε για τη δημιουργία κρυστάλλων, είτε πάνω στο παγωτό είτε στα τοιχώματα του ψυγείου, καθώς αυτό είναι σημάδι ψύξης και απόψυξης.
19. Τα καταστήματα μαζικής εστίασης υποχρεούνται στην τήρηση «Δελτίου Παραπόνων» σε εμφανές σημείο στην έξοδο του καταστήματος εις τριπλούν, ώστε να συμπληρώνεται από τον καταναλωτή εφόσον έχει παράπονο και να αποστέλλεται στην αρμόδια Νομαρχιακή Υπηρεσία.
20 Όταν πάλι επισκεπτόμαστε το κυλικείο ενός γηπέδου, νοσοκομείου, αρχαιολογικού χώρου, μιας πλαζ που ανήκει σε δήμο ή στο δημόσιο, του αεροδρομίου, πλοίου, ΚΤΕΛ, ΟΣΕ, ενός θεάτρου ή κινηματογράφου, θα πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής:
*Πρέπει να υπάρχουν ανηρτημένοι τιμοκατάλογοι σε εμφανή σημεία στους οποίους θα αναγράφονται με ευκρίνεια όλα τα προς πώληση είδη και οι τιμές τους
*Ο καταναλωτής πρέπει να λαμβάνει απόδειξη ταμειακής μηχανής και να ελέγχει τις αναγραφόμενες τιμές με τις τιμές των τιμοκαταλόγων
21. Στο ταξίδι με το πλοίο ειδικότερα να προσέξουμε τις αισχροκέρδειες, οι οποίες παρατηρούνται ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες στα κυλικεία των πλοίων. Τα εν λόγω κυλικεία υποχρεούνται, σύμφωνα με τον Αγορανομικό Κώδικα, ο οποίος έχει εκδοθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης, να τηρούν τις ακόλουθες τιμές:

Νερό 500 ml: 0,50€
Νερό  750 ml: 0,70
Τοστ με τυρί και ζαμπόν: 1,80€
Σάντουιτς με τυρί και ζαμπόν: 1,70€
Ελληνικός Καφές: 1,60€
Καφές Φίλτρου Γαλλικός: 1,60
Στιγμιαίος Καφές Φραπέ: 1,60€
Espresso: 1,70€
Τσάι: 1,60€

Οι παραπάνω τιμές είναι τελικές. Ισχύουν μόνο γι αυτούς που σερβίρονται όρθιοι στο κυλικείο και όχι για όσους κάθονται και δίνουν παραγγελία σε σερβιτόρο. Η τιμή του καφέ δεν διαφέρει με την προσθήκη γάλα.

Για οποιαδήποτε καταγγελία μπορείτε να απευθύνεστε:

- στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, τηλ. 1520, φαξ 210-38 42 642, e-mail: info@efpolis.gr
- στην Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ., τηλ. 210-330 44 44, φαξ 210-33 00 591, e-mail : info@ekpizo.gr

16 σχόλια:

 1. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΥΤΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΛΛΑ ΚΛΑΣΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ......ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΑΣ ΦΑΕΙ ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.........ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΟ ΕΞΩ ΦΑΓΗΤΟ ΤΡΩΤΕ ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΝΘΕΤΑ........ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ BLOG!!!!!!!ΔΑΝΑΗ................

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑΜΕ ΣΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ, ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ. ΠΙΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ. ΠΑΝΤΟΥ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ.ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ. ΜΟΝΟ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ειδικά για τα πλοία το καλοκαίρι, η πιο άμεση και αποδοτική μέθοδος νουθεσίας των πονηρών είναι νερό, καφές, τοστάκια κλπ από το σπίτι...
  Και άσε να τα χρεώνουν "βαπορίσια"!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κι εγώ αυτό έκανα παλιά. Ψώνιζα απ έξω. Και μου έφευγαν τα χρήματα, και δεν ήξερα τι τρώω, και έπαιρνα βάρος. Τώρα τα ετοιμάζω από το σπίτι και τα κουβαλάω μαζί μου. Ευτυχώς η πρωινή μου τσάντα είναι αρκετά μεγάλη.
  Καμία σχέση με πριν. Τρώω υγιεινά, είμαι αδύνατη, και μου μένουν τα χρήματα στην τσέπη.

  Δυστυχώς στην Ελλάδα, αν σε δουν πολύ περίεργο, ή ότι ελέγχεις κάτι, πάνε και φτύνουν στο πιάτο που σου σερβίρουν και αυτό συμβαίνει συχνά. Σπιτικό φαγητό.. Το καλύτερο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ειλικρινά μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι! Πριν καν ξεκινήσει το πλοίο, η ουρά για τους καφέδες να ξεπερνάει την ουρά των εισιτηρίων!
  Αφού ξέρεις ότι θα διψάσεις και θα πεινάσεις, πάρε κάτι απ’ το σπίτι… Κάθεσαι και γκρινιάζεις στις κάμερες για τις τιμές ενώ η λύση είναι τόσο απλή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ναι ρε παιδιά αλλά να ζήσουμε και εμείς που πουλάμε μια τυρόπιτα και ένα καφέ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Φυσικά και να ζήσετε.
  Αρκεί ο καφές και οι τυρόπιτα που πουλάτε να είναι ποιοτικά και όχι υπερχρεωμένα..
  Διαφωνείς κάπου?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Δε διαφωνώ ρε φίλε ή φίλη αλίμονο...απλά άμα κάνετε και το γραφείο σας σαν την ''κουζίνα της μαμάς'' τότε την κάτσαμε..Φραπές στο θερμός από το σπίτι, ξινόμηλο από το σπίτι, τραχανάς κοκκινιστός στο τάπερ από το σπίτι..ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ!! Θα κλείσουμε και θα ψάχνουμε και μεις γραφείο για να τρώμε το μεσημέρι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Δίκιο έχεις. Αλλά πραγματικά αν τα προιόντα είναι ποιοτικά και σε λογικές (όχι εξευτελιστικές) τιμές, δεν θα χουμε λόγο να κυκλοφορούμε με θερμός και τάπερ. Και για εμάς ταλαιπωρία είναι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ΩΡΑΙΑ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΦΑΩ ΚΑΤΙ ΑΠ ΕΞΩ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ (ΝΟ ΝΑΜΕ) ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΗ ΤΡΩΣ.......ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΤΥΡΟΠΙΤΕΣ ΓΕΜΑΤΕΣ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΣ....ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΒΑΘΕΙΑΣ ΚΑΤΑΨΥΞΗΣ....ΑΣΠΡΟ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ.....ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΕΣ...ΠΩΣ ΕΓΩ ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΝΑ ΠΑΡΩ??????????ΚΑΛΑΠΑΖΕΙ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ......ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΡΕΛΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑΤΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΑΔΥΝΑΤΗΣΕΙ..............ΡΙΑ.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. «Νευρική ορθορεξία»
  «Ετρωγα σωστά, αλλά ήμουν άρρωστος»
  Η εμμονική προσκόλληση σε αυστηρούς κανόνες «υγιεινής» διατροφής μετατρέπεται σε εφιάλτη

  Όλα με μέτρο:

  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=320553

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Καλά Ρία, οκ, δίκιο έχεις, αλλά μην τρελλαίνεσαι τόσο πολύ.. Θα μείνεις αδύνατη και θα πας από άγχος.
  Σωστή διατροφή και χαλαρά.. όλα καλά θα ναι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. ΩΡΑΙΑ ΟΛΑ ΜΕ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΥΜΦΩΝΩ.....ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ Η ΓΛΩΣΣΑ Η ΑΤΙΜΗ ΣΥΝΙΘΙΖΕΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΠΩΣ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΕΙΣ?????????????????? ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΛΟΛΑΔΩΜΕΝΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΚΑΙ ΡΟΜΠΟΤ..............ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΥΠΟΚΥΠΤΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ.........ΕΝΑΙ ΝΑ ΕΧΩ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΟΥ ΕΝΑ ΣΑΚΟΥΛΑΚΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΩ ΜΟΝΟ ΔΥΟ..............ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΙΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΛΕΩ ΟΤΙ ΕΘΙΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ....ΠΩΣ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΕΜΜΟΝΗ????????????????? ΡΙΑ !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. "Είναι σαν τους έρωτες..". Πολύ γλυκό..

  Δίκιο έχεις, άνθρωποι είμαστε και παρασυρόμαστε.
  Αλλά να σου πω την αλήθεια, το φιλοσόφησα διαφορετικά. Όλα στο μυαλό είναι. Όλα ένα από κλίκ είναι. Αν κάτσεις και το καλοσκεφτείς, χαλάς την υγεία σου. Και στην τελική κανείς δεν πάχυνε επειδή έφαγε μία μέρα. Στο πρόγραμμα είναι και να ξεφύγεις. Οι καθημερινές ατασθαλίες είναι το κακό. Θες πατατάκια? Φάε πατατάκια. η καταπίεση είναι κακό πράγμα. Ε μην τα τρως κάθε μέρα ομως.. Καταλαβαίνεις τι λέω, έτσι δεν είναι?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. ΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟ "ΚΟΥΒΕΡ". ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΤΑΡΑΞΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΒΕΡ ΠΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΟΣΟ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΒΑΖΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΑΙΡΝΩ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΠΡΙΝ ΠΑΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΩ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΟΥ??? ΑΛΛΟΣ ΓΙΑ 2 ΦΕΤΕΣ ΨΩΜΙ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΕΧΩ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΕΙ ΛΕΕΙ 1.50 ΕΥΡΩ ΤΟ ΑΤΟΜΟ, ΑΛΛΟΣ 2.00 ΕΥΡΩ ΤΟ ΑΤΟΜΟ...ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΛΕΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ, ΣΟΥ ΛΕΝΕ "ΝΑΙ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ".
  ΟΣΟ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ, ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΓΝΩΣΤΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΕΣΤΙΑΤ0ΡΙΩΝ/DELIVERY, ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΠΑΣ ΔΕ ΣΟΥ ΧΡΕΩΝΕΙ ΚΟΥΒΕΡ, ΑΛΛΑ ΣΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΕΝΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΝΕΡΟ ΤΑ 750 ml ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΕΩΝΕΙ 2.00 ΕΥΡΩ. ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΠΕΙΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ, ΣΟΥ ΛΕΕΙ "ΜΟΝΟ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ ΕΧΟΥΜΕ". ΕΚΕΙ ΤΙ ΑΠΑΝΤΑΣ???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Έλα ντε.. Εκεί τι απαντάς.. Δε μου επιτρέπεται και να εκφραστώ έτσι.. Εγώ πάντως όπου μου φέρνουν έτοιμο το μπουκάλι εμφυαλωμένο νερό, τους λέω "Θα το πάρετε πίσω σας παρακαλώ, να μου φέρετε μία κανάτα?", και το κάνουν αμέσως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή