7/05/2011

Νέοι Κανόνες για τις Διατροφικές Ετικέτες. Θα βοηθήσουν όμως τον καταναλωτή;

Νομοθέτες της ΕΕ πρόκειται να αποφασίσουν αυτή την εβδομάδα για τους κανόνες για την επισήμανση των τροφίμων, που έχουν ως στόχο να προσφέρουν πιο ξεκάθαρες πληροφορίες για τη διατροφική αξία προϊόντων. Ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες;
*Οι θερμίδες, τα λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, σάκχαρα και το αλάτι πρέπει να αναγράφονται "στο ίδιο οπτικό πεδίο" ανά 100g ή ανά 100ml, και μπορεί επιπλέον να εκφράζεται ανά μερίδα. 
*Το ελάχιστο μέγεθος χαρακτήρων θα πρέπει να είναι 1,2 mm.
*Οι αλλεργιογόνες ουσίες θα πρέπει να είναι με έντονους χαρακτήρες στον κατάλογο των συστατικών ώστε να αναγνωρίζονται με μια ματιά.
*Θα πρέπει οι ετικέτες να δείχνουν την προέλευση των φυτικών ελαίων που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα. Μέχρι σήμερα βλέπαμε στα συστατικά απλά «φυτικά έλαια», χωρίς να διευκρινίζεται τι λάδι είναι.
*Θα απαγορεύεται μια εταιρία να υπονοεί ότι ένα προϊόν περιέχει ενα συγκεκριμένο συστατικό ενώ έχει αντικατασταθεί με ενα άλλο συνήθως πιο φτηνότερο συστατικό. Έτσι για παράδειγμα ένα "ψεύτικο" τυρί που περιέχει κυρίως φυτικά έλαια όπως φοινικέλαιο, νερό και σχεδόν καθόλου γάλα θα ανήκει σε αυτή τη κατηγορία. Τα προϊόντα αυτά πρέπει να φέρουν πλέον μια επισήμανση που να αναφέρει "από φυτικό έλαιο," για παράδειγμα. Οι ενδείξεις αυτές πρέπει να είναι δίπλα στο εμπορικό σήμα και με ελάχιστο μέγεθος γραμματοσειράς του 75% του brand name.
*Θα υπάρχει υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης του κρέατος. Αυτό θα περιλαμβάνει το νωπό κρέας, όπως χοίρινο, πρόβειο, κατσικίσιο και πουλερικά. Παρόμοιοι κανόνες ισχύουν ήδη για τα φρούτα, το βοδινό κρέας, το μέλι, το ελαιόλαδο και τα λαχανικά. Στο μέλλον θα πρέπει να υπάρχει επισήμανση προέλευσης και στο γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Όλα αυτά ειναι ωραία και καλά αλλά δεν είναι πολύ νέα, ούτε βοηθούν ιδιαίτερα τον καταναλωτή. Από την άλλη οι εταιρίες τροφίμων κατάφεραν να αποφύγουν... την υποχρέωση να αναφέρουν στα προϊόντα τους την παρουσία τρανς λιπαρών αφού αναβλήθηκε η απόφαση να υπάρχει αυτή η σήμανση, ενώ συνεχίζεται να υπάρχει το σύστημα σήμανσης των Ενδεικτικών Ημερήσιων Προσλήψεων (GDAs) που είναι δημιουργία εταιριών όπως Coca Cola, Nestle και Kraft, και παρουσιάζει τις διατροφικές πληροφορίες διαστρεβλωμένες έτσι ώστε όλες οι τροφές να φαίνονται υγιεινές (ενώ δεν είναι). Μάθε περισσότερα κάνοντας κλικ εδώ και εδώ.

4 σχόλια:

  1. Διαιτολόγε γιατί δε θα αναγράφονται τα τρανς λιπαρά, που ίσως είναι και η σημαντικότερη πληροφορία? Τί τους έκανε να αναβάλλουν την απόφαση αυτή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί το πολεμούν οι εταιρίες τροφίμων, οι οποίες επιμένουν ότι η λήψη τρανς λίπους στις περισσότερες χώρες της ΕΕ είναι χαμηλή και άρα όχι προβληματική. Δες αυτή την ανάρτηση: http://natofao.blogspot.com/2011/05/blog-post_04.html

    Προς το παρόν οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν (η μάλλον υποσχέθηκαν) πριν υποχρεώσουν τις εταιρίες να αναγράφουν την ποσότητα τρανς στις ετικέτες, να εκδώσουν μια αναφορά σχετικά με τη ποσότητα τρανς σε τρόφιμα στην ΕΕ με συστάσεις για το πως μπορεί να καταπολεμηθεί, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και υποχρεωτική επισήμανση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάποιο "συμφέρον" θα έχουν και οι ευρωβουλευτές..
    Κατάλαβα διαιτολόγε. Μαντάρα τα χουν κάνει. Σε ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διαιτολόγε, καλά τα λες

    Βαφτίζουνε το κρέας ψάρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή