8/30/2011

Η διατροφική αξία του φιστικιού Αιγίνης.

Μιας και αναφερθήκαμε στο φεστιβάλ φιστικιού, θα αναφερθούμε και στη διατροφική αξία του. Έχει τις ευεργετικές ιδιότητες όλων των ξηρών καρπών δηλαδή περιέχει καλά λιπαρά, είναι φυτική πηγή πρωτεΐνης και προσφέρει κορεσμό, το πράσινο φιστίκι (όπως το φιστίκι Αιγίνης) έχει και κάποιες άλλες ιδιότητες. Σε σχέση με άλλους ξηρούς καρπούς περιέχει λιγότερα λιπαρά και περισσότερους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Διάφορες έρευνες έχουν πολλά καλά να μας πούνε για αυτό τον ξηρό καρπό: Μια σύγκριση 27 ξηρών καρπών που έγινε από Αμερικανούς επιστήμονες έδειξε ότι τα φιστίκια Αιγίνης είχαν τις μεγαλύτερες ποσότητες φυτοστερολών. Οι φυτοστερόλες είναι οι ίδιες ουσίες που χρησιμοποιούνται στις διάφορες μαργαρίνες για να χαμηλώσουν την χοληστερίνη, μόνο που με το φιστίκι τις λαμβάνεις στη φυσική τους μορφή (όχι επεξεργασμένη). Άλλες έρευνες έδειξαν ότι άτομα που καταναλώνουν φιστίκια Αιγίνης έχουν πιο ελαστικές αρτηρίες, χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και... μεγαλύτερη προστασία από κάποιες μορφές καρκίνου. Όλα αυτά είναι καλά νέα, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα φιστίκια Αιγίνης όπως και όλοι οι ξηροί καρποί έχουν αρκετές θερμίδες, πρόσθεσε τα στη διατροφή σου έχοντας υπόψη τις θερμίδες τους.

Διατροφική Αξία Φιστίκι Αιγίνης (40 γρ.): Θερμίδες: 262, Υδατάνθρακες: 5,4 γρ., Πρωτεΐνη: 6 γρ., Λιπαρά: 26 γρ., Φυτικές Ίνες: 2,7 γρ.

7 σχόλια:

  1. Καλα τα συγκεκριμενα φυστικια αρκει να μπορεις να τα βρεις στην αγνη μορφη τους και οχι πασπαλισμενα οπως συνηθιζουν με φαρκακα για να μην ψωριαζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαιτολόγε τα 40 γρ. πόσα φυστίκια Αιγίνης είναι περίπου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. διαιτολογε σε παρακαλω μπορεισ να κανεις μια δημοσιευση για τους ξηρους καρπους??? ακουω διαφορα κ εχω μπερδευτει... επισης θα ηθελα να μαθω τη θερμιδικη αξια τους, σε γραμμαρια αλλα και σε χουφτες η κατι παραμφερες ωστε ν ειναι πιο κατανοητο... ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όλα αυτά που γράφετε (για τα φιστίκια) ισχύουν για τα Φιστίκια με κέλυφος (Pistachia vera) και όχι μόνο για τα "Αιγίνης" (όρος που δηλώνει Π.Ο.Π.). ΑΦού στη σελίδα σας θέλετε να είστε ακριβείς, ας είστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστούμε,
    Ωστόσο το έχουμε αναφέρει στην ανάρτηση αυτό, ότι δηλαδή αναφερόμαστε στα πράσινα φιστίκια γενικά και όχι μόνο στο Αιγίνης, βλ. τη δεύτερη πρόταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή