9/12/2011

Εύκολες συμβουλές για την καλή διατροφή των παιδιών.

Αρχίζουν τα σχολεία και φυσικά η διατροφή είναι στη σκέψη όλων των γονιών. Δεν θέλουμε να δώσουμε κανόνες διατροφής αλλά απλά κάποιες χρήσιμες και εύκολες συμβουλές.
1. Μην εμπιστεύεσαι τα προϊόντα για παιδιά. Είναι γνωστό πια ότι τα παιδικά προϊόντα είναι υπερβολικά επεξεργασμένα, με αρκετή ζάχαρη, και με μικρή διατροφική αξία πέρα από τον εμπλουτισμό με βιταμίνες που γίνεται για να δώσουν την ψευδαίσθηση ότι είναι υγιεινά (ενώ δεν είναι) και να προσελκύσουν τους γονείς. Μείνε μακριά από τροφές που προορίζονται για παιδιά. Το ίδιο ισχύει και στα εστιατόρια, τα γεύματα για παιδιά είναι συνήθως τηγανητά με ελάχιστα έως καθόλου λαχανικά. Δείτε κριτικές εδώ.
2. Τα σπιτικά γλυκά δεν κάνουν για κολατσιό. Βλέπουμε συνεχώς να συστήνεται από "ειδικούς" να δίνουμε στα παιδιά σπιτικό κέικ για κολατσιό. Το γεγονός ότι είναι σπιτικό μπορεί να είναι καλό μόνο από την άποψη ότι δεν περιέχει συντηρητικά, ωστόσο ακόμα και αν είναι σπιτικό το κέικ δεν παύει να είναι πηγή ζάχαρης, επεξεργασμένων υδατανθράκων (άσπρο αλεύρι) και άδειων θερμίδων. Μην έχεις λοιπόν την ψευδαίσθηση ότι ένα κέικ έστω και σπιτικό είναι υγιεινή επιλογή. Τα γλυκά σαφώς και έχουν μια θέση στη διατροφή του παιδιού αλλά όχι καθημερινά, πρόσφερε γλυκό σε συγκεκριμένες ημέρες π.χ. κάθε Σάββατο και σε ειδικές περιπτώσεις όπως σε γιορτές, γενέθλια κτλ.
3. Μην εστιάζεις την προσοχή σου μόνο στο σχολείο και στη σχολική καντίνα. Τέτοιες μέρες συζητιέται πολύ ποιες τροφές θα πωλούνται στις σχολικές καντίνες (θα αναφερθούμε στην αυριανή ανάρτηση). Ναι, δεν ότι καλύτερο να πωλούνται κρουασάν και σοκοφρέτες στα σχολεία, αλλά μην ξεχνάμε ότι... τα 3 κυρίως γεύματα (πρωινό- μεσημεριανό- βραδινό) το παιδί τα τρώει συνήθως έξω από το σχολείο, στο σπίτι δηλαδή. Προσπάθησε λοιπόν να κάνεις ότι καλύτερο μπορείς για τα γεύματα που μπορείς να έχεις έναν έλεγχο.
4. Μίλησε του για τη διατροφή. Από την ηλικία των τριών (η και νωρίτερα) μπορείς να εξηγήσεις μερικά πράγματα στο παιδί σου για αυτά που τρώει. Αντι να λες απλά "αυτό σου κάνει κακό" η "αυτό σου κάνει καλό" εξηγησε γιατί: για παράδειγμα "τα πολλά γλυκά μπορεί να χαλάσουν τα δόντια" η "πρέπει να τρώμε από όλες τις τροφές γιατί βοηθούν να βλέπουμε καλά, να είμαστε γέροι" κτλ.
5. Μην υποθέτεις ότι δεν θα του αρέσουν κάποια φαγητά. Συχνά αποφεύγουμε να μαγειρέψουμε η να προσφέρουμε κάποια φαγητά όπως για παράδειγμα τα λαδερά λαχανικά η όσπρια. Το παιδί μαθαίνει αυτό που του δίνουν στο σπίτι, αν του δίνεις μόνο μακαρόνια τότε θα μάθει να του αρέσουν μόνο αυτά.
6. Δώσε το σωστό πρωινό. Όπως και για τους ενήλικες έτσι και για τα παιδιά το κατάλληλο πρωινό μπορεί να βοηθήσει το παιδί να ελέγχει καλύτερα την όρεξη του, να το βοηθήσει να συγκεντρωθεί και να έχει ενέργεια. Δυο σημαντικά στοιχεία: πρωτεΐνη + φυτικές ίνες. Δες εδώ για ιδέες για πρωινό.
7. Ποιος άλλος φροντίζει τα παιδιά; Σε οικογένειες που εργάζονται και οι 2 γονείς είναι συνηθισμένο φαινόμενο τα παιδιά να περνάνε αρκετό χρόνο με τη γιαγιά και τον παππού η με κάποιο άλλο άτομο. Βρετανική έρευνα που ανέλυσε στοιχεία από 12000 τρίχρονα έδειξε ότι αυτά που τα φρόντιζαν/πρόσεχαν η γιαγιά και ο παππούς είχαν 34% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα. Για αυτό είναι σημαντικό να δίνονται κάποιες οδηγίες για το τι πρέπει να τρώει το παιδί και να υπάρχουν τροφές στο σπίτι που θέλεις να φάει το παιδί σου.

2 σχόλια:

  1. Αφού μόρφωση δε θα πάρει εκεί μέσα...
    τουλάχιστον ας μείνει υγιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. άραγε οι μαμαδες διαβάζουν όσο πρέπει ? εκεί ειναι το θεμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή