10/11/2011

ΚΡΙΤΙΚΗ: Creta Farm εν ελλάδι Μεσογειακή (τυρί). Ψιλοκοροϊδία.

Αυτό το περίφημο προϊόν που διαφημίζεται εδώ και καιρό με τον Γιάννη Μπέζο τελικά δεν είναι τίποτα άλλο παρά η γνωστή εξυπνάδα της Creta Farm να προσθέτει ελάχιστο ελαιόλαδο σε τρόφιμα που στη φυσική τους μορφή δεν έχουν ελαιόλαδο και να ισχυρίζεται ότι έχει τις διατροφικές ιδιότητες του ελαιόλαδου. Το αστείο είναι που αναφέρθηκαν στον συνδυασμό φέτας-λαδιού σε γάμο, λες και είναι κάτι νέο, μια ζωή η ελληνική κουζίνα συνδυάζει την κατανάλωση λαδιού με φέτα. Χρησιμοποιούσαν τη φέτα για να "κόψει την λαδίλα" οπως έλεγαν οι παλιότεροι. Για να δούμε λοιπόν: Το τυρί αυτό παράγεται και έχει τα ίδια συστατικά με όλες τις άλλες λάιτ φέτες με μόνη διαφορά ότι έχουν προσθέσει και λίγο λαδάκι. Πόσο; Έτσι όπως το υπολογίσαμε περιέχει περίπου 1/2 κουταλιά του γλυκού ανά 30 γραμμάρια. Το τυρί αυτό περιέχει περισσότερες θερμίδες από τις άλλες λάιτ φέτες γιατί απλούστατα περιέχει το ελαιόλαδο. Κατά τ'αλλα διατροφικά δεν διαφέρει σε τίποτα από τις άλλες λάιτ φέτες. Οπότε, γιατί να μην πάρεις μια λάιτ φέτα και να προσθέσεις την μισή κουταλιά λαδιού μόνος σου, και μάλιστα λάδι της επιλογής σου; Που και αυτό είναι ανόητο, αφού έτσι και αλλιώς...
τη φέτα συνήθως την τρώμε με λάδι είτε με λαδερό η μαγειρευτό πιάτο είτε με σαλάτα, οπότε το λάδι θα το λάβεις με τον έναν η τον άλλον τρόπο. Το άλλο που παρατηρήσαμε, δεν ξέρουμε αν έγινε τυχαία, αλλά δεν νομίζουμε: όπως γνωρίζουμε όλοι, η φέτα έχει κατοχυρωθεί ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.). Αυτό σημαίνει ότι η το όνομα «Φέτα» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τυριά που δεν παρασκευάζονται σύμφωνα με την παραδοσιακή Ελληνική συνταγή. Έτσι απαγορεύεται οι λάιτ φέτες να ονομάζονται φέτα, γι αυτό και βλέπουμε να αναφέρονται με άλλες ονομασίες. Παρατηρήσαμε λοιπόν ότι το συγκεκριμένο τυρί αναφέρει στην πάνω αριστερή γωνία "2 φέτες σε άλμη", τυχαίο; Δηλαδή σε περίπτωση που δεν το καταλάβουμε, πρέπει σώνει και καλά να μας πει με μεγάλα γράμματα στην μπροστινή πλευρά της συσκευασίας την ποσότητα τυριού και σε τι μορφή είναι (φέτες);Όπως και να έχει η εταιρία κατάφερε να βάλει τη λέξη "φέτα" η μάλλον "φέτες" στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, δημιουργώντας εντυπώσεις στους καταναλωτές.



ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ 30 γρ: Θερμίδες: 80, Υδατάνθρακες: 0,2 γρ., Πρωτεΐνη: 4,8 γρ., Λιπαρά: 6,6 γρ

9 σχόλια:

  1. Πω πωωω πολύ ωραία κριτική.
    Ναι όντως, προσθέτουν λίγο ελαιόλαδο στη φέτα και το πλασάρουν σαν κάτι καινούριο.
    Που όντως, βάζουμε μόνοι μας λαδι και μάλιστα το καλο το λάδι του χωριού μας.
    Και είναι και πιο παχυντική, ίσως δηλαδή παύει να είναι και light.
    Απ ότι έχω καταλάβει, γενικά η CRETA FARM δεν το χει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα!Θα ήθελα να κάνω μια μικρή, καλοπροαίρετη παρατηρηση... Βλεω ότ στο μπλογκ σας έχετε βάλει τα google adds, δηλαδή διαφημίσεις της google. Το θέμα είναι ότι έχετε ένα ,φοβερό κατ 'εμε, διατροφικό ιστολόγιο και δίπλα έχει διαφημίσεις της κόκα-κόλα....Λίγο άτοπο....Δεν μπορείτε να το ελεγξετε είναι η αλήθεια, αλλά "χτυπάει" λίγο άσχημα στο μάτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κλεοπάτρα,

    Ευχαριστούμε για την παρατήρηση. Είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε ποιος προβάλεται στο μπλογκ μας μέσω google ads, ωστόσο βρήκαμε ένα τρόπο να μπλοκάρουμε με τα εργαλεία της google ads τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα που ανέφερες. Ελπίζουμε να ενεργοποιηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χα, χα, προσκυνώ τους "θεούς" του Marketing, "2 φέτες σε άλμη", τι πήγαν και σκέφτηκαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. σεβαστα τα σχολια σας,αλλα...εμας μας αρεσε πολυ σαν γευση.οχι γιατι και καλα ειναι λαϊτ...καμια σχεση...ετσι κι αλλιως οταν αγοραζεις τυρια,γιατι να να παρεις λαϊτ?μην παιρνεις καθολου!απλα ειναι νοστιμο τυρι και αξιζει να το δοκιμασεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. το συγκεκριμενο τυρι δεν μπορει να λεγεται φετα, διοτι η φετα ως προιον π.ο.π δν περιεχει λαδι.. κοροιδια σε ολο της το μεγαλειο! αυτο κανει τεραστιο κακο γτ αν ο καθενας φτιαχνει ενα τυρι και το ονομαζει φετα, τοτε να φτιαξουμε και μεις τυπι με οτι γουσταρουμε μεσα κααι να το λεμε φετα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η φέτα είναι είδος τυριού στην άλμη, τις ρίζες της οποίας τις βρίσκουμε χιλιάδες χρόνια πριν στην Αρχαία Ελλάδα. Παρασκευάζεται αποκλειστικά από γάλα προβάτου ή αιγοπρόβειο, δηλαδή μίγμα με έως 30% γάλα κατσίκας. Η γεύση της φέτας είναι αλμυρή και αποθηκεύεται σε υγρό άλμης ή ξινόγαλου για περίπου 3 μήνες. Από τη στιγμή που απομακρυνθεί από την άλμη, η φέτα χάνει όλα τα υγρά της και γίνεται πιο συμπαγής. Η φέτα έχει άσπρο χρώμα ενώ αποθηκεύεται συνήθως σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια. Η ποικιλία αλλάζει ανάλογα και με την σκληρότητα του τυριού. Έτσι λοιπόν μπορούμε να την βρούμε από σκληρή έως και πολύ μαλακή μορφή. Αναλόγως διαφέρει και η γεύση. Το λίπος που περιέχεται κυμαίνεται από 30% έως 60%, ενώ ο μέσος όρος είναι γύρω στο 45%. ουτε λογος για λαδι, κατα τη γνωμη μου πρεπει να δημιουργηθει θεμα κ η διαφημηση να αλλαξει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητοί,
    επειδή την έχω αγοράσει για δοκιμή και είμαι ένας καταναλωτής που "διαβάζει" τι γράφει το κουτί. Πάνω δεν έλεγε ότι ήταν Φέτα. Φέτες σε άλμη έλεγε γιατί είναι κομμένη σε 2 φέτες μέσα στο κουτί. Και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, απευθύνομαι σε όσους βλέπουν παντού συνομωσίες ΔΙΑΒΑΣΤΕ τα συστατικά. ΑΛΑΤΙ, ΠΥΤΙΑ , ΓΑΛΑ και καλλιέργεια. ΕΠΙΣΗΣ δε γράφει πουθενά λάιτ. Απλά έχει λιγότερα ΖΩΙΚΑ λιπαρά. Το σύνολο των λιπαρών είναι σχεδόν ίσο με μια κανονική φέτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Διαιτολόγε ευχαριστούμε πολύ για όλες τις κριτικές που κάνεις.Θα μπορούσες να κάνεις μία και για τα κίτρινα τυριά(κασέρια);

    ΑπάντησηΔιαγραφή