11/04/2011

Παραπλανητική η διαφήμιση της ΝΟΥΝΟΥ.

Η ΝΟΥΝΟΥ για άλλη μια φορά μπερδεύει τον καταναλωτή. Η πρόσφατη διαφήμιση για το "ΝΟΥΝΟΥ Kid" , μιλάει για την βιταμίνη D με την οποία έχει εμπλουτιστεί το συγκεκριμένο προϊόν και μετά μας λέει (και μας δείχνει) ότι το παιδί θα έπρεπε να πιει 30 ποτήρια κανονικό γάλα για να λάβει τη ίδια ποσότητα βιταμίνης D που υπάρχει σε 3 ποτήρια ΝΟΥΝΟΥ Kid. Αυτό δίνει την εντύπωση στον γονιό ότι το κανονικό γάλα δεν είναι η σωστή επιλογή για το παιδί και ότι το γάλα θα πρέπει είναι σημαντική πηγή βιταμίνης D ενώ αυτό δεν ισχύει. Η βιταμίνη D υπάρχει σε λίγες τροφές στη φύση όπως στα λιπαρά ψάρια, κρόκο αυγού, βούτυρο, μουρουνέλαιο- όχι όμως στο γάλα. Η διαφήμιση υπερβάλει για το όφελος του προϊόντος και υπονοεί ότι αν κάποιος δεν χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο γάλα υπάρχει ο κίνδυνος έλλειψης βιταμίνης D για το παιδί ενώ ούτε αυτό ισχύει. Πολλές φορές έχουμε δει να γράφεται ότι το γάλα είναι πηγή βιταμίνης D δεν είναι όμως, μάλλον το γράφουν γιατί θα το έχουν αντιγράψει από Αμερικανικές πηγές όπου εκεί όλα τα γάλατα όχι μόνο τα παιδικά εμπλουτίζονται με βιταμίνη D. Πέρα από το να φοβίζουν τους γονείς, ξέχασαν να αναφέρουν στη διαφήμιση ότι το προϊόν τους περιέχει πρόσθετα σάκχαρα στη μορφή σιρόπι γλυκόζης. Πάντως παρόμοια διαφήμιση στην Βρετανία κρίθηκε παραπλανητική από τις αρχές, εδώ όμως ειδικά η ΝΟΥΝΟΥ συνεχίζει με τέτοιοι είδους διαφημίσεις όπως και αυτή για το "ΝΟΥΝΟΥ Noulac" όπου επίσης φοβίζει τους γονείς αναφέροντας...

ότι ένα παιδί θα έπρεπε να πιει 27 λίτρα κανονικού γάλακτος για να λάβει το σίδηρο που δίνει το δικό τους γάλα, ενώ η διαφήμιση και το προϊόν "Κοιμάμαι Μεγαλώνω" επίσης παραπλανά υπονοώντας ότι το παιδί θα κοιμάται καλύτερα αν καταναλώσει αυτό το προϊόν, ενώ όχι μόνο δεν ισχύει αλλά μπορεί να είναι και επικίνδυνο. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί κανείς δεν τους τιμωρεί και αυτές οι διαφημίσεις συνεχίζουν να προβάλλονται και να παραπλανούν τον καταναλωτή σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που έχει να κάνει με την παιδική διατροφή; Ειδικά σε μια χώρα όπου η παιδική παχυσαρκία αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Ως πότε θα συνεχίζουν να παραπλανούν ανυποψίαστους γονείς; Δες εδώ για τη ΝΟΥΝΟΥ.

12 σχόλια:

  1. Περίμενα πολύ καιρό για αυτή την κριτική γιατί είναι τόσο "προκλητική" που υπέθεσα ότι και εσείς θα θέλατε να την σχολιάσετε!!! Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τί γάλα προτείνετε για μωρά που συμπλήρωσαν το 1ο έτος της ζωής τους; Οι παιδίατροι επιμένουν σε γάλατα που περιέχουν σιρόπι γλυκόζης αντί φρέσκου ή έστω μακράς διαρκείας...
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχουμε αναφερθεί εδώ: http://natofao.blogspot.com/2011/05/blog-post_02.html

    Βασικά, για τα παιδιά που έχουν συμπληρώσει το 1ο έτος, φρέσκο πλήρες γάλα όπως αυτό που πίνουμε εμείς μέχρι 2 ετών, και μετά τα 2 αλλάζουμε το γάλα σε ημι-άπαχο. Η αν συνεχίζεις να θηλάζεις, δίνεις το μητρικό γάλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νέλλη Γρηγοριάδου4 Νοεμβρίου 2011 στις 11:29 π.μ.

    Αμυγδαλόγαλα ή οποιοδήποτε φυτικό γάλα (από σουσάμι π.χ ή από βραζιλιάνικα φυστίκια). Αν θέλεις περισσότερες πληροφορίες...callas4@yahoo.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστούμε πολύ διαιτολόγε! Σε κοριτσάκι 4 ετών με σχετικά χαμηλό βάρος (στα πλαίσια του φυσιολογικού όμως) γιατί να μην δίνουμε πλήρες φρέσκο γάλα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα χει πει πολλές φορές ο διαιτολόγος Χάιδω. Γιατί το πλήρες γάλα περιέχει κορεσμένα λιπαρά, όπως και όλα τα πλήρη γαλακτοκομικά. Δεν το αποφεύγουμε μόνο για λόγους διαιτητικούς, αλλά κυρίως για λόγους υγείας.
    Αν θα ήθελες το κοριτσάκι σου να πάρει λίγο βάρος, δοκίμασε να προσθέσεις στη διατροφή του ταχίνι ή και αβοκάντο, τα οποία αν και έχουν θερμίδες, παραμένουν υγιεινά.
    Αν και ο διαιτολόγος είναι περισσότερο αρμόδιος να μας διαφωτίσει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αρμόδιος είναι ο παιδίατρος σας Κα μου για το 4χρονο κοριτσάκι σας και όχι ένας ανώνυμος που γράφει στο Internet χωρίς να ελέγχεται από κανέναν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ενω τον παιδιατρο που συστηνει φρουτοκρεμες γεματες ζαχαρη ποιος τον ελεγχει; Ασε ρε φιλε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αρχικά ως ανώνυμος που απάντησα στη Χάιδω, καθόλου δε θίγομαι. Δεν έχει άδικο ο έτερος ανώνυμος.
    Κι εγώ συμφωνώ ότι αρμόδιοι είναι οι παιδίατροι.
    Αλλά σε κάθε περίπτωση, μια φιλική απάντηση έδωσα, και στο τέλος υπέδειξα ως αρμόδιο το διαιτολόγο, του οποίου την κρίση αυταπόδεικτα εμπιστευόμαστε, για να επισκεπτόμαστε το μπλογκ του.
    (Άλλωστε οι παιδίατροι προωθούν τους χορηγούς τους..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τους παιδιάτρους έχω πάψει από καιρό να τους εμπιστεύομαι, είναι είτε ανεπαρκείς -η πλειοψηφία τους- είτε προωθούν τσάγια σε θηλάζοντα μωρά, φρουτόκρεμες με ζάχαρη και φόρμουλες "εμπλουτισμένων" γαλάκτων. Ευχαριστώ πάντως τον 1ο ανώνυμο για τη φιλική του παρέμβαση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ...ο ΣΙΔΗΡΟΣ επηρεάζει αρνητικά την απορρόφηση ασβεστίου.Το γαλα "ΝΟΥΝΟΥ Noulac" προσφερει 27 φορες παραπανω σιδηρο συμφωνα με την διαφημιση , οπότε θα προσθετα εγω ''27 λογους'' να κανουμε επισημη καταγγελια για παραπλανιση και 27 λογους να το διαδωσουμε κ 27 λογους για να μην το πινουν τα παιδια μας,διοτι απλα με το ΣΙΔΗΡΟ καταστρεφουμε την απορροφηση ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ και ολοι ξερουμε οτι ενας κυριος λογος που πινουμε γαλα ειναι το ΑΣΒΕΣΤΙΟ.
    http://www.dietnet.gr/diatrofi-gia-gera-osta-poioi-paragontes-epireazoun-tin-aporrofisi-asvestiou/

    ΑπάντησηΔιαγραφή