1/30/2012

Έρευνα: Ο καναπές παχαίνει, όχι για το λόγο που νομίζεις.

Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι που παρακολουθούν πολλές ώρες την ημέρα τηλεόραση έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι η υπέρβαροι. Όμως φαίνεται ότι αυτό το φαινόμενο δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι συχνά τσιμπάμε πατατάκια, γλυκά κτλ την ώρα που παρακολουθούμε τηλεόραση χωρίς να συνειδητοποιούμε πόσο τρώμε, αλλά ο τρόπος που καθόμαστε. Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ όταν είμαστε ξαπλωμένοι στον καναπέ μπροστά στη τηλεόραση, αυτό θεωρείται “ενεργή αδράνεια» και προκαλεί αύξηση βάρους.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Amit Gefen του τμήματος βιοϊατρικής τεχνολογίας, “Η αδράνεια ενθαρρύνει το σώμα να δημιουργήσει νέες αποθήκες λίπους στα λιποκύτταρα, Στην έρευνα του έχει δείξει ότι οι πρόδρομοι των λιποκυττάρων, μετατρέπονται πιο γρήγορα σε λιποκύτταρα και να παράγουν ακόμα περισσότερο λίπος όταν καθόμαστε η είμαστε ξαπλωμένοι ενώ είμαστε ξύπνιοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
O Gefen αναφέρει ότι “Η παχυσαρκία είναι κάτι περισσότερο από μια ανισορροπία των θερμίδων, τα κύτταρα του σώματος ανταποκρίνονται στο μηχανικό τους περιβάλλον."

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο American Journal of Physiology - Cell Physiology


2 σχόλια:

  1. πολυ καλη δουλεια...μπραβο.συνεχισε να μας μαθαινεις πραγματα που αγνοουμε..και δε μιλαω μονο για αυτο το αρθρο αλλα για ολα... ευχαριστουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή