3/15/2012

Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή Σήμερα. 8 Συμβουλές για έξυπνες διατροφικές αγορές.

Το μπλογκ αυτό το ξεκινήσαμε με σκοπό να ενημερώνουμε τον καταναλωτή για ότι έχει σχέση με τη διατροφή. Κλείνουμε σχεδόν 2 χρόνια και ξεχωρίσαμε κάποιες συμβουλές που μπορεί να είναι χρήσιμες.

1. Μην πιστεύεις στους ισχυρισμούς εταιριών τροφίμων, μην ξεχνάς ότι σκοπός τους είναι να πουλήσουν το προϊόν τους. 

2. Μην πέφτεις για ψεύτικές ανάγκες που δημιουργούν οι εταιρίες τροφίμων. Χρειάζεσαι πραγματικά την πιο ακριβή πορτοκαλάδα εμπλουτισμένη με ασβέστιο; η μπορείς να πάρεις το επιπλέον ασβέστιο από ένα κομμάτι τυρί;

3. Κοίταξε καλά τις διατροφικές πληροφορίες, τα μικρά γράμματα, οι εταιρίες νόμιμα έχουν καταφέρει να μπορούν να παρουσιάζουν τη διατροφική αξία διαστρεβλωμένη, ώστε το προϊόν να φαίνεται υγιεινό. Αν δεν είσαι σίγουρος/η αν ένα προϊόν είναι υγιεινό, ρίξε μια ματιά στο μπλογκ μας: αυτή τη στιγμή έχουμε κάνει πάνω από 100 κριτικές σε διάφορα προϊόντα διατροφής.

4. Προσοχή στα άρθρα που διαβάζεις στα περιοδικά και εφημερίδες, συνήθως είναι γραμμένα από δημοσιογράφους που κακο-αντιγράφουν και είναι άσχετοι από θέματα διατροφής, ενώ πολλές φορές ζητάνε από διαιτολόγο να υπογράψει το κείμενο (ενώ δεν το έχει γράψει) για να φαίνεται πιο έγκυρο.

5. Να είσαι υποψιασμένος/η όταν ένας διαιτολόγος υποστηρίζει ένα προϊόν-ναι μάλλον έχει κάποια συμφωνία.

6. Μην θεωρείς ηθοποιούς, τραγουδιστές, παρουσιάστριες έγκυρες πηγές διατροφικών πληροφοριών-δεν είναι επιστήμονες.

7. Δεν μπορεί ο καθένας να λέγεται διαιτολόγος η διατροφολόγος και να δίνει δίαιτες, πρέπει να έχουν πτυχίο Χαροκοπείου η AΤΕΙ Θεσσαλονίκης η Σητείας η ισότιμο εξωτερικού. Όταν ακούς για "ολιστική" διατροφή, τεστ δυσανεξίας, ειδικά συμπληρώματα, αυτά είναι σημάδια ότι δεν είναι και τόσο "ειδικός".

8. Όποιος σου υπόσχεται θαυματουργά αποτελέσματα-ότι θα χάσεις γρήγορα και εύκολα κτλ. να ξέρεις ότι λέει ψέματα. 

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει το θαυματουργό χάπι, μηχάνημα κτλ. Για να χάσεις πρέπει να τρως λιγότερο, να γυμνάζεσαι περισσότερο και να έχεις επιμονή.

7 σχόλια:

  1. Έτσι ακριβώς....!!!!!

    Απλά,γραπτά και κατανοητά....!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαιτολόγε, ευχαριστούμε για την ανάρτηση. Έχω όμως μία απορία: Γιατί το Τεστ Δυσανεξίας θεωρείς ότι είναι μη αξιοπιστο; Σκεφτόμουν να το κάνω για να διαπιστώσω αν έχω κάποια αρνητική αντίδραση σε κάποιο τρόφιμο και απ' ότι ξέρω με το τεστ αυτό σε ελέγχουν με μία εξέταση αίματος σε πάρα πολλά τρόφιμα (τα πιο συνηθισμένα σε αλλεργικές αντιδράσεις).
    Μήπως είμαι πληροφορημένη λάθος; Μήπως υπάρχει κάποια άλλη ειδική εξέταση που θα μπορούσα να κάνω σε έναν ειδικό πχ. σε αλλεργιολόγο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το τεστ δυσανεξίας εκτός του ότι κοστίζει, θεωρώ ότι είναι μια απάτη. Κοντινά μου παραδείγματα η κουμπάρα μου και η μάνα της που ήταν υπέρβαρες. Το τεστ τους έδειξε ότι είχαν δυσανεξία σε πολλές και βασικές τροφές. Επι της ουσίας για να χάσουν βάρος δεν έπρεπε να φάνε σχεδόν τίποτε... Να ξυπνάς το πρωί για παράδειγμα και το τεστ να σου απαγορεύει να πιεις καφέ, γάλα ή τσάι ή οποιοδήποτε αφέψημα... να σου απαγορεύει να φας ψωμί, φρυγανιές ή οποιοδήποτε άλλο αρτοπαρασκεύασμα κλπ.. Τελικά κι ενώ δοκίμασαν να αποφύγουν όλες τις "απαγορευμένες" τροφές είδαν ότι δεν άντεχαν, δεν ήταν θέμα πειθαρχίας απλά ο οργανισμός αντιδρούσε: ζαλάδες, αδυναμία, κόπωση κλπ.. Επανήλθαν στην διατροφή τους κι αποφάσισαν η μία να κάνει χειρουργική παρέμβαση και η άλλη απλά να μειώσει το φαγητό της. Και οι 2 έχασαν τα κιλά τους πλέον και χαίρουν άκρας υγείας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχουμε αναφερθεί στα τεστ δυσανεξίας εδώ:

    http://natofao.blogspot.com/2010/06/blog-post_366.html

    http://natofao.blogspot.com/2010/05/blog-post_05.html

    http://natofao.blogspot.com/2011/11/blog-post_608.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. συγχαρητηρια για το blog! τι γνωριζετε για τις σουπερ τροφές;(σπιρουλινα , ιπποφαες κ.α.) ισχυουν αυτα που υπόσχονται;

    σ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ, ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ, ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΑ, ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ¨ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ¨, ΄ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ¨, ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΖΟΥΝ ΔΥΣΑΝΕΞΙΕΣ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ!!!!!!!!!
    ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΩΘΕΙΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή